• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Maszyny do opon to sicam. Racja. Ja pisałem o maszynach do klimy i o podnośnikach.

awoj11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puławy
opon-market.pl
Panowie, w jednej z hurtowni pojawiła się bardzo atrakcyjna oferta gdzie za niecałe 10 000 zł. można mieć montażownicę Unitrol Janka i wyważarkę ATS W-220. Obie maszyny są automatyczne i profesjonalne. Warto? Jeśli można podawać linki do e-sklepów to chętnie podam :)

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Unitrol polska produkcja a ATS to typowa China tak więc z tym profesjonalizmem to się wstrzymaj.
Cena fajna ale po za tym ...

awoj11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puławy
opon-market.pl
wierz albo nie ale mój kumpel śmiga na monterce i wyważarce z ATSa od 4 lat i jest zadowolony. a z tą chiną to wiesz, nie wiem czy prawda, ale ktoś mi mówił parę dni temu że maszyny z logo Dunlopa też przypływają z chin, tylko etykietki własne naklejają. takie czasy Panie

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no widzisz miałem pierwszą monterke MONDOLFO FERRO z tip topa i pracowała 13 lat i to pracowała TECO 45 mam od 2003 roku i hula jak nówka 12 lat

awoj11

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Puławy
opon-market.pl
i pewnie kupiłeś ją za 3 do 4 000 :) ja nie wiem ile to będzie hulało, wiem że od 4 lat nie ma z tym sprzętem żadnego problemu, sprzęt już dawno na siebie zarobił. kumpel wykosztował się z tego co dziś z nim rozmawiałem tylko 50 zł na usunięcie jakiejś usterki, bo nie dopilnował i coś tam mu wyschło w wyważarce. Weź poprawkę że nie każdy potrzebuje sprzętu za kilkanaście tysięcy w czasach gdy nie wie czy za pół roku będzie mu się interes jeszcze kręcił. Mówię tylko że ten sprzęt zdaje egzamin i Rysio który chce wejść w tą branżę może spokojnie to brać i działać. Pozdrawiam

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja mam u siebie ath, teraz 3 sezon będzie szedł i złego słowa nie mogę powiedzie ani klienci. sporo osób przyjeżdża na poprawki po konkurecji i każdy odjeżdża zadowolony. wiem nawet po swoich samochodach że jest zawsze dobrze wyważone

rafal00

Nowy
Punktów
0
Miasto
lublin
felgido.pl
hameost: 185741 napisał:
MONDOLFO kupiłem za 6.3 tyś
13 lat temu moze i tak chociaz znajac ich poziom cen to i tak trochę dziwne. obecnie najtańsza wersja mondolfo ferro w tiptopolu kosztuje 9200 zl

Ostatnia edycja:

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Otóż panowie zapominamy jeszcze o jednym, chyba ważnym. Wyważarka sama roboty nie zrobi. Mimo, że wydaje się to prosta sprawa to jednak obsługujący tez musi wiedzieć o co chodzi w tym wyważaniu. Zwróćcie uwagę, że profesjonalne serwisy zawsze uzywaja mocowania nie na samych stożkach ale na uchwytach bolcowych. Drogie to jak jasna cholera ale różnica w wyważaniu szerokiej i ciężkiej felgi jest kolosalna. Na zwykłych, typowych obręczach to tego nie zauważymy.

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Sam cały czas boksuję się z zakupem zestawu. Ostatnio słyszałem, że jest taki trend, że doświadczeni gumiarze szukają markowych używanych sprzętów. Trwalsze, dostęp do części zamiennych jest, podzespoły jeszcze europejskie. Dzisiaj niby maszyny włoskie, ale kurcze wiele marek to sprowadza podzespoły z Chin, montaż robią w Italii i gotowe, Made in Italy jest? Jest. Można zwariować z tym, a jak człowiek nie ma doświadczenia to już w ogóle.

No ale, jak napisałem na wstępie rozglądam się ostatnio za starszymi Corghi i Hofmanami. Słyszeliście o wyważarce Corghi EM 8040? Używana, około 10 letnia, po regeneracji z gwarancją 6 miesięcy za około 6000 zł netto to dobra oferta? W porównaniu np. do Focusa, albo M&B? Focus F-77 cena netto bliska 10.000zł, różnica spora jak widać.

Słyszałem też opinię, że jakieś dodatkowe przystawki do monterek to wyciskacz kasy, wystarczy tzw. "trzecia ręka" za 100zł i większość niskoprofilówki się ogarnia. Dobre to opowieści ?

Ja co z innym handlowcem rozmawiam to nowy makaron mi na uszy nawijają :(

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Moim zdaniem markowe sprawdzone używane to tylko Corghi i Cemb. A co do tych przystawek to mozna niski profil ogarniac i bez nich tylko po co się męczyć, czas tracić i jeszcze ryzykować urwaniem czujnika TPMS czy rozerwaniem stopki opony.

Efereze

Nowy
Punktów
0
Miasto
Pruszków
Witam wszystkich, jestem tu nowy,ale dzięki wam stwierdziłem, że zakupię sprzęt marki RAVAGIOLI. Dopiero zaczynam starać się o dotację,szukam wspólnika i mam "jakiś tam" pomysł na biznes. Dodatkowo chcę prostować felgi, napełniać klimę, wymieniać olej, plus handel np.oponami. Coś,żeby działać cały rok... Proszę was o rady jaki konkretnie sprzęt (w tym momencie)
warto kupić. wiem także,że sporo osób z tego forum starało się o dotację i prosiłbym te osoby o podzielenie się ze mną biznes planem -bardzo by mi to pomogło -ponieważ po 13 latach pracy, straciłem ją i nie chce mi się znowu pracować na jakiegoś ciecia.
Dzięki wielkie
Pozdrawiam
Hubert

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Rawaniolki dość fajne maszyny ale napisze wam ranking producentów

Haweka
Corghi
Cemb
Balco
M&B
...
...
Sicam, ravaglioli
...
...
Unitrola
I reszta hinczykow

Jeśli zapomniałem o jakiejś konkretnej marce proszę o poprawkę ☺

jarek_bolo

Gaduła
Punktów
4
Ja kupiłem monterkę i wyważarkę używane Corghi. Sezon zimowy sprawdziły się wzorowo. Monterka (Artiglio 2019), taka: http://firmybiznesu.pl/ZDJECIA/ROZNE/Maszyny/Montazownica_2019RC/3.jpg
Trochę mi szwankuje, bo blokada poziomego suwu ramienia co trochę zaczyna popuszczać i po odchyleniu "konia", a następnie jego przyciągnięciu muszę łyżkę dociągać do koła.

Wyważarkę mam z kolei: Corghi EM8040. Ani jednej reklamacji przez swój pierwszy sezon (miałem około 90 przekładek) nie miałem, że komuś coś biło koło, bo było źle wyważone.

Ten zestaw wyszedł mnie tyle co nowa, dobra jedna z tych maszyn.

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Zgadzam się z kolegą SUV co do rankingu z jedna poprawką ale znaczacą. Haweka na czele ??? Nigdy nie były to maszyny topowe i pewnie dlatego oni już nawet maszyn do opon nie produkują. Zamknęli ten temat chyba rok czy dwa temu i pozostali przy geometrii i systemach centrowania. Po prostu już tego nie sprzedają.

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
każda maszyna w czołówce ma części Haweki w sobie a o tym ze juz nie sprzedają nowych to nawet nie wiedziałem ☺ pomimo to ich maszyny są tak skonstruowane ze każdy użytkownik którego spotkam nigdy nie powiedział złego słowa na wszystkie inne zawsze się coś znalazło

Nowe boszowskie maszyny bazują na hawece i Sicamie to tez o czymś świadczy

Jak się ma ranking podnośników ?
Co do rankingu podnośników żeby nie mieszać proponuje nowy temat proszę o założenie na pewno z moimi doświadczeniami dorzucę listę

Do góry Bottom