• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Z tego co wiem to Sicam został kupiony przez firmę Bosch. Czyli monterki czy wyważarki BOSCH to po prostu SICAM z Włoch z nalepka BOSCH no i trochę wyższą ceną za te nalepkę :)

Kamilanawoli

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
a czy ma ktoś może doświadczenie ze sprzętem BRIANZ? właśnie zastanawiam się nad kupnem też montażownic

Adam Gmail

SuperMechanior
Punktów
23
Chińszczyzna z kolejna nazwą. Te nazwy produktów z dalekiego wschodu pojawiają się i znikają co jakiś czas.

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wszystkich,
na wstępie napiszę że reprezentuję firmę UNI-TROL o której jest tu kilka opinii nie zawsze obiektywnych.
Znalazłem taki wpis jakoby wyważarki UNI-TROL były słabsze pod względem funkcji niż włoskie czy nawet chińskie maszyny. A pewnie mało kto wie, że wspomniany bezdotykowy pomiar parametrów koła był prezentowany przez UNITROL w 1994 na targach Automechanika we Frankfurcie (maszyna TROLL 3005). Pomiar szerokości koła w wybranych Trollach odbywa się za pomocą czujników, a nie jak w większości maszyn za pomocą 2-go nastawnika i wprowadzany ręcznie. Uni-Trol produkuje wyważarki od 1988 r. i doświadczenie w tym zakresie mamy ogromne. Uchwyty do maszyn produkujemy sami, a nie jak większość producentów stosuje kupne rozwiązania. Stożki są o prawie dwukrotnie wyższej twardości niż wspominane stożki innej renomowanej firmy. Przez prawie 30 lat działalności wprowadziliśmy na rynek kilkadziesiąt tysięcy maszyn, które pracują do dziś. Proszę popatrzeć na roczniki z początku lat 90 które są sprzedawane po aukcjach.
Panowie chcemy budować Polskę silna gospodarczo, a na forum pisze jakiś "ktoś" po kilka razy jak to obraca koło na starej ciężarowej maszynie i szuka powtarzalności na sobie tylko znanym kole. Ciekawe tylko dlaczego inna marka jest w jego oczach tak ceniona a tej poświęca kilka wpisów tylko po to żeby stale powtarzać jaki to Unitrol zły.
CENTROWANIE w wyważarkach rzecz święta! Stożki, uchwyty, dociski te akcesoria muszą być czyste, zadbane. Jak chcemy wyważyć koło bez powtarzalności centrowania? Kalibracja często słyszę zdziwienie Klienta, że to trzeba robić... Swoją drogą ciekawe ilu z Was robi je samemu, a ilu jest zmuszanych do odpłatnych kalibracji przez serwis sprzedawcy.
Inna sprawa nie porównujmy maszyn podstawowych np. z ręcznym wprowadzaniem danych z maszynami z precyzyjnym wprowadzaniem danych (aktywnym nastawnikiem laserowych czy zwykłym). Chcemy wyważać koła aluminiowe to musimy dokładnie określać miejsca korekcji, wtedy wyważymy takie koła za pierwszym razem (jeśli umieścimy ciężarki w zapamiętanych miejscach).
Podsumowując zwrócę uwagę tylko na jeden fakt, gdzie w europie albo świecie nad Waszym problemem (z wyważanym kołem) pochyli się producent? Wszyscy odbijacie się od dystrybutorów, którzy mówią co im się wydaje i co chcą wam przekazać żeby tylko sprzedać i zapomnieć o problemie... W Uni-Trolu macie jeszcze okazję porozmawiać z ludźmi, którzy na temat wyważania elementów wirujących wiedzą tyle ile przez całe życie badań udało im się już nauczyć... Ludzie Ci skonstruowali te maszyny, wdrożyli do produkcji i odpowiadają za nie.

Dla chętnych krótki filmik sprzed paru już lat, o tym jak w Polsce robimy wyważarki:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
to dlaczego u mnie w unitrolu wyważam koło do ciężarówki pół godziny i kalibruje ją i do bani wszystko i jak przestawie to koło na uchwycie to od nowa nie wyważone ,bardzo słaba elektronika trzeba wkładać żarówke setke do środka dopiero coś tam lepiej ,a jak zadzwoniłem to mi wcale nie pomogli że mogą przyjechać ale to będzie dużo kosztować i ble ble ble ,przyjećcie do mnie to wam pokaże pożądny sprzęt wyważymy na tym waszym uni trolu a później na CEMBIE to wam pokaże różnice PANOWIE z uni trola w jakości i szybkości

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Musimy ustalić najpierw jaka to maszyna, rok produkcji. Narzeka Pan na długi czas wyważania. Jeżeli jest to wyważarka ciężarowa to na czas pracy składa się rozpędzenie ciężkiego koła, ustabilizowanie obrotów, pomiar ok 5 s i zahamowanie. Jeżeli na maszynie ciężarowej wyważamy koła osobowe to pomiar będzie krótszy, ale i tak dłuższy niż na wyważarce tylko do samochodów osobowych (tak to niestety bywa w przypadku maszyn 2w1).
Proszę jeszcze napisać w jakich warunkach pracuje urządzenie. Jest to urządzenie elektroniczne, które jak każdy komputer nie lubi nadmiernej wilgoci. Jeżeli różnica temperatur jest duża to wewnątrz maszyny wytrąca się rosa która może rozkalibrować wyważarkę. Serwis sugeruje zamontowanie wspomnianej żarówki (małej mocy, a nie 100W) po to by osuszyć wilgoć wewnątrz maszyny. Każdy użytkownik maszyn pomiarowych powinien zapewnić odpowiednie warunki pracy dla urządzenia tj. równe i czyste podłoże, odpowiednia względnie stała temperatura pracy jak i nie duża wilgotność otoczenia.
Wspomina Pan o kosztach serwisu. Przegląd kosztuje 150 zł plus dojazd z W-wy. Wszystkie części produkujemy sami oraz naprawiamy podzespoły, a nie wymieniamy moduły dlatego koszty serwisu są niższe niż u konkurencji. Zapraszam do umówienia się z serwisem na przegląd maszyny wtedy rozwiążemy problemy tak by Klient był zadowolony ze swojej maszyny.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
nie chodzi mi o czas pomiaru ale jak np.daje ciężarek po lewej 300gr po prawej 150gr robie pomiar a tu zong wskazuje odjąć .dołożyć przesunąć i tak kręce ze 20 razy i stoje i stoje zamiast wyważyć to ja se kręce i kręce to samo na osobowym bo mam ten uchwyt do nieprzelotowych felg noi jak się trafi alu do peżota to 1.5 godziny 4 koła ,a i potrafi zrobić psikusa że wcale nie można wyważyć koła i wtedy kalibracja i wkoło macieju tu klijent następny czeka a ja se pipce z maszyną raz jakimś cudem się rozkalibrowała to se kalibrowałem prawie 6 godzin CUDA PANIE CUDA potrafi se żyć swoim życiem

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Po prawidłowo wykonanej kalibracji jeżeli sygnały z czujników w maszynie są w normie (do sprawdzenia telefonicznie z serwisem), wskazania będą zgodne z zaprogramowaną matematyką. Chyba, że koło będzie źle zacentrowane lub w środku koła jest brud (np. woda, rdza lub inne).
Podobnie z uchwytem szpilkowym do felg nieprzelotowych. Jeśli mamy problemy z centrowaniem, polecam doposażyć uchwyt szpilkowy w tuleje centrujące odpowiednie do rodzaju felgi i znajdującego się w niej podtoczenia w centralnym miejscu felgi (http://unitrol.pl/wywazarki/dodatki/uchwyty). Pomocne będzie również zdjęcie uchwytu i zamocowanie felgi na szpilkach na zdjętym uchwycie. Ułatwi to prawidłowy montaż koła i poprawi utrudnione centrowanie.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
spiepszona jest elektronika jak ja 20 razy kręce koło zanim wyważe ,a jeszcze co ciekawe nieraz wogule nie moge wyważyć koła

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
2062 a jak by tam włożyć nową płyte główną

Ostatnia edycja:

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
urządzenie ma 16 lat. Jest to maszyna o 3 generacje starsza od obecnie produkowanych. Nie wymagajmy od niej żeby wyważała koła osobowe na uchwycie szpilkowym w sposób łatwy, lekki i przyjemny. Skupmy się na tym by ją sprawdzić i ewentualnie naprawić (zapraszam do kontaktu z naszym serwisem), jeżeli wszystko będzie dobrze to polecam zostawić ją do tego do czego jest przeznaczona czyli kół ciężarowych. A do kół aluminiowych i nieprzelotowych wziąć maszynę nową z oprogramowaniem, które jest do tego przystosowane.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
pane kochany nowe to ja już mam FOCUS i CEMB kture biją na łep UNI TROLA, tylko pytanie gdybym kupił najnowszą główną płyte to by coś dało

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
jak zrobimy przegląd to będziemy wiedzieć... natomiast w czym inne maszyny ,,biją na łeb UNI-TROLA" ? Jak na razie to pisze Pan same negatywne opinie podczas gdy nie robi Pan przeglądów maszyny, którą używa od 16 lat.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
teraz najeżdza sie na mnie ta maszyna jest tak mało używana że wygląda jak nówka ,w czym mi pomoże wasz przegląd przyjedzieta obejrzyta popatrzyta skasujeta i co ,mam inne maszyny dlatego że lepiej ,szybciej i dokładniej wyważają i dlatego honorowo proponuję przyjechać za fri i wam to porównam w czym są lepsze ,miam taką wyważarke TECO i przeglądów też nie robiłem i chodzi do dziś dnia 18 lat ,takie przeglądy to se robie sam tak że prosze mi tu nie ubliżać jak mam porównanie pracy na tych maszynach precyzji ,dokładności i techniki wyważania ba ja to prowadze firme już ponad 20 lat to nie jestem jakiś szczawik w tej branży oponiarskiej

Uni-Trol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
proponuję dostarczyć urządzenie do naszego serwisu, wtedy możemy zaproponować bezpłatny przegląd

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
bardzo dobre ubaw po pachy

coś jak jest nie dobre to śmieszne jest to że ktoś mnie przekonuje że jest cacy a póżniej się odbija piłeczke ża brak przeglądu itp. itp., jak w serwisie KIA ,jest to nie dobra maszyna jestem nią rozczarowany że si męczę 16 lat jak mi przychodzi na niej pracować to jestem chory łapie mnie migrena

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom