• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

wiktorio

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Jestem przedstawicielem marki Corghi z firmy S-A-M sp. z o.o. - wyłączny importer montażownic i wyważarek Corghi na Polske.
Widziałem ofertę którą Pan przedstawił, mogę złożyć lepszą na taki sam zestaw z Corghi - najlepszych urządzań na świecie - produkcja Włoska.
Posiadamy serwis, sami montujemy oraz przeprowadzamy szkolenie.
Proszę o kontakt w celu ustalenia szczegółów - tel. 601 555 541 oraz zapraszam na naszą stronę internetową www.s-a-m.pl

wiktorio

Początkujący
Punktów
0
Witam ponownie.
Proszę o kontakt, na naszej stronie internetowej www.s-a-m.pl mamy cennik Corghi, jednak każdy klient jest rozpatrywany indywidualnie jeśli chodzi o dodatkowe rabaty. Raz jeszcze tel. 601 555 541.

jkgh

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Toruń
I co? O każdą cenę pytać telefonicznie? Na stronie nie ma ani cen ani produktów... Trochę za wcześnie zaczęliście chwalić się tą stroną...

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
:) masz masz sam wszedłem i zobaczyłem co tam mają:) zobacz w zakładce oferta na dole jest jak widze też cennik:)

Jednak nie masz kliknąłem i też pusto:) z pustego i salomon nie naleje)

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
w październiku dokupiłem zestaw monterka + wyważarka w Tiptopolu i o ile monterkę już znałem , ponieważ takie dwie już pracują u mnie , to wyważarką jestem pozytywnie zaskoczony ( a wymagania mam duże bo pracują u mnie i Hoffman Geodyna 6900P i Hoffman Optima:)) : szybka , prosta w obsłudze, bezproblemowa.
jeśli otwierasz warsztat na wstępie będziesz miał naprawdę dobry sprzęt:
wyważarka: Tip-top PROBALANCE 7425PSL ( identyczna jak odpowiedni model CEMBA i FOCUSA ale cenowo byli bardziej elastyczni)
monterka : MONDOLFO FERRO AQUILA AS944 2V ( jedna z najbardziej uniwersalnych monterek , zrobisz na niej szybko i zwykłą stalówkę jak i poradzi sobie bez problemów z niskim xl-em Bridgestona czy 18-19 calowym runflatem)

pozdrawiam

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
a jeszcze jedno , ten zestaw wybrany przez Ciebie też jest ok - jak pisałem wyżej pracuję na wyważarkach Hoffmana i jestem bardzo zadowolony tylko dwie uwagi :
1)serwis Hoffmana jest drogi ( ale to ok -jest do zaakceptowania ) natomiast co do kompetencji i starań to pozostawia dużo do życzenia.
2) wyważarkę lepiej doinwestować i wybrać model z automatycznym zaciskiem koła ( obojętnie czy pneumatycznym czy elektromechanicznym - w zasadzie oba są niezawodne)

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Jak byście się kiedyś zastanawiali nad leasingiem to wiecie do kogo się udać :p

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
1- przedstawiciel Firma Wimad:)
2- pochodzenie marki - USA
3- znana głównie z wyważarek z "testem drogowym" - które na były pierwszymi na rynku oferującymi tą funkcję, pozostałe modele mało znane ( dlaczego??? - podejrzewam że ze względu na cenę ale to już moje przypuszczenia ). Co do pierwszych modeli największe zastrzeżenia na serwisach zastrzeżenia związane ze zużywaniem łożysk na wale i zestawów mocujących felgi alu, wynikające z dużej siły docisku rolki testu drogowego, późniejsze modele miały już zmniejszoną tą siłę do ok 300-350 kg.
Producenci opon przy rozpatrywaniu gwarancji najczęściej korzystają z wyważarek z testem drogowym właśnie Huntera.
Ogólnie sprzęt z opinią sprzętu z najwyższej półki konkurujący z Hoffmanem, Corghi, Mondolfo, Haweką , ale troszkę mniej popularny ( przynajmniej na naszym rynku)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
PEPER a ztą probalance porównowywałeś wyważenia z hofmanem bo jestem ciekaw i jak wyważysz koło to przestaw o 180 stopni i jeszcze raz pomiar zrób bo zastanawiam się nad taką maszyną

parol123

Początkujący
Punktów
0
Rozmawialem ze znajomym co ma wulkanizacje polecil mi firme tip topol i chyba sie na nia zdecyduje. Zastanawiam sie jeszcze nad cormach i www.swistowski.pl
Swistowski proponuje maszyny firmy teco i focus moze ktos powiedziec cos na temat tych firm ??
Z gory dziekuje za pomoc

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
ale boisz się o jakość wyważenia Probalance czy Hoffmanki?
i tu i tu nie ma problemów, jesli różnice występują po obrocie kołem to max 5-7 gram na stronę i to tak w przypadku jednej jak i drugiej maszyny.
różnice w wyważeniu koła po takim przestawieniu wynikają zazwyczaj nie z niedokładności czy błędu maszyny ( zakładając że maszyna jest sprawna) ale z błędu mocowania koła, ewentualnej niedowagi statycznej czy delikatnych skrzywień felgi - najczęściej błąd mocowania koła - wypracowanie stożka , nierówności czy zanieczyszczenia na styku powierzchni felga a powierzchnia docisku na wale wyważarki. Bardzo często nowe modele wyważarek są przeładowane różnymi dziwnymi opcjami, które używasz niezwykle rzadko a utrudniają codzienną pracę . Śmieszy mnie np licytowanie się przez producentów programami wyważania alu - ta maszyna ma 5, ta 6 a tamta aż 9 ( też taką spotkałem ) - 85% alu będziesz wyważał w dwóch ustawieniach ciężarków , trzecim ustawieniem pozostałe 13-14% - i od święta trafi Ci się jakiś wynalazek ( który i tak zrobisz dobrze jak będziesz wiedział tylko jak )
Do dokładnego ( i sprawnego ) wyważania alu potrzebne Ci oprócz maszyny, to abyś wiedział co robisz a nie tylko klepał odważniki jak ci wyświetli na ekranie, czystość, i taki mały ( acz dość kosztowny) drobiazg do montażu felgi alu na wyważarce:
http://www.allpartsupply.com/haweka1/graphics/homepageimage.jpg

FOCUS ( odpowiedni model) to dokładnie to co Probalace ( i to co Cemb ) różnią się naklejkami na obudowie ;)

wiktorio

Początkujący
Punktów
0
Witam
Faktycznie na stronie s-a-m.pl nie ma cennika - jest tam link do naszej strony z Corghi - zapraszam
http://www.corghi.pl/
Mamy już dostępną najbardziej aawansowaną montażownice na świecie Artiglio Master CODE
Pozdrawiam

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
Na Corghi nigdy nie pracowałem osobiście i chyba jest to kwestia przyzwyczajenia że jakoś mi te monterki "nie leżą " ale firmę S-A-M - mogę polecić w 100% - czasami korzystam z ich usług serwisu i jestem bardzo zadowolony : sprawnie , fachowo cenowo też jak najbardziej do zaakceptowania . Za serwis dla S-A-M 'a wielki "szacun".

parol123

Początkujący
Punktów
0
czyli smialo mozna inwestowac w teco i focus to nie sa chinole ??

chodzilo mi o firme CORMACH bo corghi to znam a tamtej ani troszke

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
PAROL123 ja mam sporo maszyn od www.swistowski.pl teco monterki mam nawet od 2003roku teco wyważarke od 1998roku teraz kupiłem wyważarke fokus f590se bardzo dobry sprzęt i serwis ma pożądny nawt klime mam od niego polecam tego dostawce maszynki pożądne bezawaryjne

Do góry Bottom