• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
piękny sprzęt, ale w firmie, gdzie każdy grosz jest walką o przetrwanie, raczej skupimy sie na dobrych używanych sprzętach, przynajmniej na razie

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
tylko jak tak jeżdżę po serwisach w Niemczech to 80-90% ze stojących "hofmanów " to HOFFMAN a nie
HOFMAN MEGAPLAN - ot ciekawostka..... :cool: ( żeby nie było : nie ganię HOFMANA M-P)

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
w wirze poszukiwań trafiłem m.in. na ofertę używanej wyważarki UNITROL 2005A. Co możecie o niej powiedzieć?

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
unitrol jeśli chodzi o wyważarki jest do zaakceptowania, prosta ale dość dobra - przez ostatnie 3-4 lata pracowały u mnie równolegle unitrol i Hoffmany - najprostsze testy porównawcze wyważenia koła zawsze wypadały pomyślnie i przez cały czas użytkowania nie miałem z nimi problemu. W/g mnie ważne masz trzy rzeczy:
1) czystość i ciepło na warsztacie - nie lubi wilgoci i kurzu
2) "delikatne" podejście do pracy - trzeba uważać na trzpień, aby przy zakładaniu koła i zdejmowaniu nie uderzać
w niego felgą - a czasem przy cięższych kołach to nie takie proste ( w nowszych wersjach automatyczny zacisk automatyczny mają wyjątkowo siermiężny ), oraz trzeba pamiętać aby ciężarki lekko nabijać na wyważarce i dobijać po zdjęciu koła - co prawda tak należy robić we wszystkich maszynach ale unitrole mają dość mocno wysunięte wrzeciono i niezbyt mocne jego ułożyskowanie.
3) jako nową spokojnie można unitrola na początek nabyć, natomiast używane zazwyczaj są dość mocno wyeksploatowane i stąd też jest o nich dużo niepochlebnych opini.

mejson

Bywalec
Punktów
9
Obydwa Hofmanny to markowy sprzęt, który jak zdecydowana większość maszyn europejskich produkowany jest we Włoszech w zagłębiu Correggio.

slawekkub

Nowy
Punktów
0
To prawdziwy niemiec , w całej europie sprzedaje się tego hofmanna tylko u nas używa się włoskiego hoffmana przez dwa f
Przecież megaplan to produkt włoski tylko sprzedawany po niemiecka nazwą. Producentem wyważarek jest CEMB a montówek Giuliano

Według mnie na dzień dzisiejszy na topie jest CORGHI I to co corghi produkuje czyli Cormach , Faip i Mondolfo Ferro no i wyważarki dla SICE

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
OK , tylko mondolfo nie należy do Corghi - maszyny są zupełnie inne konstrukcyjnie

slawekkub

Nowy
Punktów
0
OK , tylko mondolfo nie należy do Corghi - maszyny są zupełnie inne konstrukcyjnie
Mondolfo zostało wchłonięte przez grupę corghi, montażownice to konstrukcja inżynierów z mondolfo a wyważarki poszły do lamusa wtej chwili to produkt Corghi

PEPER

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
ŚLĄSK
TAK, ale chyba odbiegliśmy od tematu, nieważne kto kogo przejął , tylko jaki sprzęt można komuś polecić, reasumując chyba wszyscy się zgodzą że unikać trzeba Chinek i tzw "no name", .....

Emek

Początkujący
Punktów
0
Witam wszystkich, przeczytałem ten temat ze 2 razy ;), mam parę groszy przeznaczonych na za zakup montażownicy i wyważarki (maks 12-13tys), muszą być nowe, już byłem napalony na DUNLOPA a tu okazuję się że to też chinina :(. przejrzałem całe allegro i wszystkie te ATS, BL, CASTEX, Chicago tolls, STD, nawet niby niemieckie ATH i CTX to ponoć też chiny...pozostaję mi UNI-TROL i Ravaglioli w najuboższych wersjach ( OLA + 2105H lub 2112S)( Ravaglioli G2.116H + G7240.20) co o tym myślicie?? nigdzie prawie nie znalazłem jakichś konkretnych opinii na temat TECHWAR i EVERT a także LUNCH ( te 2 ostatnie intercars ma w ofercie), a LUNCH to ponoć dobry chinol...i jeszcze te 3 ostatnie firmy mi spać nie dają:p a czas nagli bo to chyba wreszcie wiosna już:p??
Pozdrawiam i czekam na jakąś odpowiedź

przepraszam nie LUNCH tylko LAUNCH:)

Do góry Bottom