• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

Emek

Początkujący
Punktów
0
zapomniałem jeszcze o takich 2 firmach jak BEISSBARTH (MS43) i WERTHER (TYTANIUM 100 lub 200), coś tani ten WERTHER (5500-8000zł)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
z tego to najlepsze to RAVAGLIOLI zobacz na www.sosnowski.pl tylko trzeba się z nimi targować że niby konkurencja daje lepsze ceny ale są solidni to trzeba przyznać ja mam dużo maszyn od www.swistowski.pl ale chyba się nie wyrobisz w 13 tyś ale maszyny rewelacja i serwis bez problemu na drugi dzień części aczkolwiek się te maszyny nie psują

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Bierz albo ravaglioli ( pracuje na maszynach z 2004 i zasuwają) albo uni troll .
Masz na te maszyny serwis i części dostępne od ręki i pełną dokumentacje.
A z chinami to jak trafisz to działa.

szymonfyda113

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Nowy Sącz
Jesli ktos potrzebował by pomocy w doborze sprzętu przede wszystkim do wulkanizacji to polecam w 100% firme SPIMAT z Pszczyny wspołpracuje z nimi od ponad 10 lat naprawde maja pojecie zwłasza własciciel MAREK ŚPIACZKA gwarantuje wam ze ten gosc doradzi wam najlepeij jak umie mysle ze napewno znajdzie sie nie jedna osoba na forum która to potwierdzi gdyby ktos potrzebował podam nr bezpośrednio do włascicela

http://www.spimat.com.pl/

Emek

Początkujący
Punktów
0
dzięki za odpowiedź, wybór padnie najprawdopodobniej na Ravaglioli wyważarka G2.116H i monterka G7441.22 (automat) ale cena już za komplet 15tys., chętnie bym zajrzał do tego "sosnowski" ale on jest z Gdańska a ja z Częstochowy, a negocjować ceny trzeba raczej osobiście...
Mam pytanie co to znaczy przy wyważarkach "napęd ręczny"?? oraz czy do pół-automatów jest możliwość zamontowania dodatkowego ramienia (run flat) oraz czy jest to bardzo uciążliwe przy pracy na zwykłych kołach, bo ramię się odchyla na tą stronę gdzie jest ta "przystawka"

szymonfyda113

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
39
Miasto
Nowy Sącz
naped reczny chodzi o to ze zakładajac koło na wywazarke własnorecznie mosisz poscic koło w ruch w ten sposob maszyna zaczyna wywazac

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
sosnowski ma przedstawiciela w częstochowie moge ci podać telefon

Emek

Początkujący
Punktów
0
sosnowski ma przedstawiciela w częstochowie moge ci podać telefon
w Częstochowie to nie czasami NORMET...bo u nich byłem?? jak coś to możesz dać na priv, jeżeli to kto inny niż normet...

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
to nie tajemnica może każdy dzwonić i powoływać sie na mnie tel do SOSNOWSKI pan PIOTR KORCZYŃSKI 601417047 to jest bezpośredni przedstawiciel firmy

o tej bergone to ja nic nie słyszałem wygląda mi to na azjate ,chine,za te kase to se kup ravaniolli

tango

Nowy
Punktów
0
WITAM.
Podepnę się pod temat.
Zamierzam otworzyć wulkanizacje przy trasie na Warszawę dużo uczęszczanej w miejscowości gdzie mieszka 4000 ludzi, jadąc w jedną stronę (na warszawę) jest miasto za 8km liczące 75000 mieszkańców a w drugą za 5km jest miasto z 11500 mieszkańcami do centrum Warszawy mam 20km. Mam w planach, jedno stanowisko, sam będę wszystko robił, na razie nie zamierzam nikogo zatrudniać i moje pytanie czy na takim interesie zarobię między 2,5 a 3tys. zł miesięcznie wiem że to wróżenie z fusów ale kto pyta ten nie błądzi, nie chce wpakować pieniędzy w nowy sprzęt około 20 tys. żeby rdzewiał.

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
hmmmm, jak ktoś kiedyś powiedział, samochody zawsze były i będą, a na oponach jeździ każde auto, tak więc sam rozumiesz, w tym biznesie chyba już tak musi być, że raz jest genialnie, a raz bardzo słabo, chociaz ja nie mam jeszcze wielkiego doświadczenia w tym biznesie, bo dopiero się uczę. Wszystko zależy od rynku, ale jak weźmiesz dotacje na rozruch firmy to na sprzęt będziesz miał i powinieneś dac radę. Tak przypuszczam, ale to temat rzeka.

Emek

Początkujący
Punktów
0
sezon...coś zarobisz...po sezonie...rożnie to bywa...masz plus ze masz blisko Wawy więc tych samochodów się kręci, ale rozejrzyj się żeby wokół Ciebie nie było zbyt wielu zakładów wulkanizacyjnych...bo w sezonie nie robi różnicy jeden więcej czy 2 ale bez sezonu jak sobie innymi usługami nie pomożesz może nie być zadowalająco...ot takie jest moje zdanie.

tango

Nowy
Punktów
0
Emek masz racje, myślałem w późniejszym czasie o napełnianiu klim ale nie wiem czy te minimum 2500zł miesięcznie na samej wulkanizacji zarobię, 2500zł dlatego założyłem bo mam robote za 2000zł i nie chce zmienić sikierki na kijek. Dużym plusem to że lokal przy trasie mam za darmo i zusu nie musze płacić.

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
podepnę się do tematu
Do hofmanna megaplan nalezy (megamount - montażownice i megaspin wyważarki) tak naprawdę z hofmannem to nie ma nic wspólnego oprócz nazwy , hofmann sprzedał licencje i stad ta nazwa. Co do montażownic to jestem zdania ze lepiej kupić używkę coś pokroju hofmanna 3300 z przystawka easymont , corghi 2025 z przystawką za 10.000zl niż kupić nowe badziewie i się męczyć ze koła nie idzie zdjąć/założyć. Ważne aby montażownica miała ramie pomocnicze i 2 biegi , dla niektórych to pewnie bezsens bo nie mieli okazji pracy na takiej montażownicy. Znacznie to ułatwia i usprawnia prace bez zbędnego wysiłku.

Co do wyważarek to również hofmann lub corghi. Ważne aby wyważarka miała pełen pomiar felgi (automatyczne wczytywanie odległości od maszyny , średnicy felgi oraz szerokości felgi). Co do programów wyważania jak juz było wspomniane wcześniej używamy tylko 3 podstawowe programy wyważania (dynamiczne dla felg stalowych czyli odważniki nabijane na rant felgi , Alu 1 - ciężarki wklejane od wewnątrz i zewnątrz felgi , alu 2 - ciężarek wklejany od zewnątrz i nabijany na wewnętrzny rant felgi). Jeśli jest możliwość to kupić wyważarkę z uchwytem elektromechanicznym , pneumatycznym . W bardzo dużym stopniu ułatwia to pracę oraz zmniejsza wysiłek człowieka.
Takie bajery jak inflator w szczękach proszę sobie darować jest to tylko pic na wodę. 100 razy lepszy jest zwykły inflator (butla)

Co do polskich maszyn jakoś nie jestem przekonany.
Lepiej kupić używaną maszynę renomowanej firmy niż chinskie nowe badziewie. Kilkuletni corghi / hofmann pociągnie dłużej niz nowy chinol.

kapiii

Nowy
Punktów
0
W sumie dołącze się do wątku, gdyż mam skromne pytanie. Zastanawiałem się nad zestawem Hofmanna albo Ravaglioli jednak czytam, że co do wyważarki to nie ma za dużej różnicy, jednak warto zainwestować w lepszą montażownicę z dodatkowym ramieniem. Usługę będę używał jako dodatkowej, jednak nie chciałbym stanąć przed pracą gdzie będę klnął, że zaoszczędziłem parę grosza, a teraz będę się męczył. Mam opcję kupić w dobrej cenie używkę Haweki, a dokładniej modelu: http://www.haweka.com/de/index.php?nav=233.264.326, co o tym sądzicie? Fajny jest też zestaw z allegro: http://allegro.pl/unitrol-wywazarka-montazownica-klucze-i3322729623.html (janka + 2212 unitrola) jednak bez dod. ramienia.

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
montażownica haweki troche stara i ta przystawka tez szału nie robi bo dociska ci tylko opone na godzinie 3 co jest niepraktyczne bo to ramie bedzie tylko przeszkadzac , najwazniejszy jest docisk od razu przy stopce oraz tzw 3 ramie ruchome ktory wciska opone i "jedzie" razem z opona jak krecisz stołem.
co do tego zestawiku tez mizerny , wyważarka najprostrza montażownica tez , gdy przyjdzie założyc >17 niski profil albo runflata to mozemy odesłac klienta bez podejmowania sie tej pracy , bo szkoda nerwów siły potu i zniszczonej felgi.
Jakbys był zainteresowany bede sprzedawał hofmanna 3300 racing z przystawka easymont pro tylko jeszcze nie wiem kiedy ;)

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
wcale takich porządnych maszyn nie ma , tylko jakieś teco montażownice i focus wyważarki czyli krzaki jakieś gdzie za podstawowe modele trzeba wypłacić tyle co za kombajn używki corghiego , hofmanna

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale TECO to jest CORGHI a FOCUS to CEMB porównaj te maszyny to zobaczysz że to samo ja mam TECO wyważarke od 1999 roku i działa bez zarzutu i bije na łep te polskie i chińskie wyważarki monterki TECO zero problemu i co najważniejsze to serwis OK jak ktoś chce lepsze to tip topa mondolfo ferro lub hofmanna ale serwisy droższe także nie mów że jakieś krzaki trzeba wypróbować dopiero wyrażać zdanie ja mam dużo maszyn od Świstowskiego i są bardzo dobre także polecam mam też FOCUSA wyważarke i pięknie wyważa a do ciężarówki TECO 55 to mi chodzi już 10 lat bezawaryjnie

Do góry Bottom