• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Pokazuje koledze że to dobry sprzęt , jak bym miał kase to bym kupił.

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
pytanie tylko w jakich pieniądzach ten sprzęt ;)
jakby ktos byl zainteresowany to mam corghiego em 84 za 4.500 pełen automat

lechu86

Początkujący
Punktów
0
za 15 tyś to są lepsze wyważarki niż jakiś SIVIK np. Hofmann geodyna 3900 ,FOCUS f580, f92 ja tam bym nie pchał się w jakieś nie znane sprzęty TIP TOPOL ma też dobre maszyny miałem monterkę 12 lat i chodzi jeszcze u kolegi do dziś dnia podzwoń popytaj za taką kase lepiej kupić znany sprzęt niż jakieś wynalazki
Spoko ale chodzi o to że mam nie daleko do tej firmy a oni to serwisują i z tego co pytałem części zamienne też mają i cenowo to wygląda przyzwoicie dlatego pytam właśnie o Sivika. Co do tego Hofmana to menu też jest w nim w j. polskim i gada też po polsku?
Haweka robi też osprzęt do wulkanizacji (uchwyty , storzki) więc ta firma sivik to składak.
http://www.haweka.com/pl/index.php?nav=5
Kup za tą kasę wyważarkę haweki i będzie pan zadowolony :)
Wiem że Haveka produkuje uchwyty i wiem że są to najlepsze uchwyty na rynku dlatego zainteresował mnie temat maszyn SIVIK. Chętnie poznałbym opinie użytkowników tych maszyn jak to się sprawdza w pracy.

Tak to wygląda http://ats-poland.com/site/products/item/286/next

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
A na co ci gadająca maszyna i menu ?
http://www.lewor.com.pl/index.php?id=2
Masz dzwoń i porozmawiaj.
Daleko nie masz.
ATS to ryż prasowany ale jak chcesz mieć nie wyważone koła i kiepską opinie to kupuj.
Jest tyle u nas firm ze sprzętem nowym i używanym że wybierzesz coś z górnej półki.
Każdy sprzedawca będzie ci wciskał by sprzedać, powoli podchodź do tematu.
Serwis za 200 podjedzie nawet do zakopanego ze szczecina.

mejson

Bywalec
Punktów
9
A na co ci gadająca maszyna i menu ?
http://www.lewor.com.pl/index.php?id=2
Masz dzwoń i porozmawiaj.
Daleko nie masz.
ATS to ryż prasowany ale jak chcesz mieć nie wyważone koła i kiepską opinie to kupuj.
Jest tyle u nas firm ze sprzętem nowym i używanym że wybierzesz coś z górnej półki.
Każdy sprzedawca będzie ci wciskał by sprzedać, powoli podchodź do tematu.
Serwis za 200 podjedzie nawet do zakopanego ze szczecina.

Z własnego doświadczenia wiem, że są najdrożsi na rynku jeśli chodzi o Hofmanna.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
zgadzam się z qbaradom ATS to żadna marka Hofmann 3900 nie gada po polsku tylko uni troly gadają zastanów się nad Focusem a hofmana 3900 bez sonaru kupisz za 13 000tyś i f580 podobna cena podejrzewam że te maszyny biją na łep tą z ATSa także znasz opinie wybór należy do ciebie

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
jak już wspomniano , gadające maszyny "koło wyważone" itp to tylko polskie maszyny. Jest to pic na wodę. Na dobra sprawę nawet polskie menu jest nieprzydatne bo wszystkie funkcje są przedstawione za pomocą piktogramów a nie opisów. Chodzi o ergonomie wyważarki czyli patrz na to ile ma miejsce na stożki i odważniki bo jest to na prawdę ważne , później mieszasz odważniki i się będziesz wkurzał ze mało miejsca a po stożki będziesz sięgał ze szafy albo z ziemi. Firme ATS od razu sobie daruj i wykreśl ją z listy maszyn które planujesz kupić. Jest to typowy chińczyk a napisane ATS Poland

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
ale trzeba tym chinolom pogratulować potrafią podrobić maszyny z automatycznym pomiarem koła co POLAKOM z UNI TROLA nie wychodzi jeszcze trochę a ich przewyższą z technologią bo teraz to tylko dorównują

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
ktory chinol ma automatyczny pomiar kola?
i pytanie jak ten pomiar dziala i czy w ogole dziala;)

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
no to zobacz http://ats-poland.com/site/products/item/286/next link powyżej kolega wstawił słabo czytasz tylko wyrażasz swoje zdanie, 3d wyważa ten czaina . Apropo w fokusie działa tak do stalowej felgi przystawiam miarke odległości raz a w alu dwa razy tam gdzie mają być wklejane ciężarki zamykam osłone i po krzyku

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
chinol ma bo kopiują wszystkich i podbierają patenty , tutaj widzę patent czytanie parametrów koła odbywa się sonarem a polacy kombinują i nie mogą kopiować. Jak już mówiłem unitrol to są podstawowe modele bez bajerów. Z tego co wiem to nawet w przypadku programu alu gdzie 2 razy podklejamy odważniki ważna jest tez szerokość felgi a wprowadzając tylko miejsce naklejania tez takie precyzyjne nie jest. Pewnie jest jakiś algorytm co przelicza miejsce ciężarka w zależności od felgi i udało im się pominąć szerokość felgi.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
witam. mam zamiar za rok wziąć pieniądze z UP i kupić sprzęt do wulkanizacji. tylko jaki.
przeglądałem już na allegro i myślę o czymś takim:
http://allegro.pl/montazownica-demontazownica-kol-janka-k-unitrol-i3341620767.html

albo

http://allegro.pl/montazownica-unitrol-janka-kk-rzeszow-i3310088910.html

no i wyważarka:
http://allegro.pl/wywazarka-uni-trol-2105h-2-lata-gwara-szkolenie-i3361128713.html

lub coś takiego
http://allegro.pl/wywazarka-uni-trol-2251p-2-lata-gwara-szkolenie-i3307132214.html

wiem że pieniędzy wezmę ok 21 tys no i taki zestaw chciał bym za ok 23 coś kupić. czy ta 1 montażownica będzie wystarczająca czy kupić jak coś to tą drugą, oraz pozostaje kwesia wyważarki

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
ciągle nie mogę zrozumieć czemu ludzie kupują nowe maszyny ale kiepskie zamiast wziąć coś bardzo dobrego używanego.
Cale pieniądze przeznaczysz tylko na 2 maszyny i tak jeszcze będziesz musiał dołożyć. A gdzie jeszcze pieniądze na instalacje pneumatyczna , klucze , pneumat , podnośniki , różnego rodzaju kleje, łatki , opony Kwota 21.000 to jest kwota maksymalna , nie wiadomo czy za rok będzie tyle samo , z reguły i tak nie dają maksa bo wolą dać mniej ale dla więcej osób. To się tak mówi ze tyle pieniędzy ale jeśli się coś kupi to bardzo szybko ta kwota ubywa ;(
Jeśli chcesz mogę ci powiedzieć co jest najbardziej pożyteczne na początku na co będziesz miał zbyt a czego unikać szerokim łukiem bo nigdy tego nie wypchniesz.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
a co ? niby unitrol to jest dziadostwo xD ?
wiem że dostanę max ile się da i tyle ...
narazie resztą się nie przejmuje. resztę dokupię za swoje. chodzi mi tylko o to jaki sprzęt kupić. jak masz coś lepszego na myśli w tych pieniądzach to dawaj link. używanego nie chcę i tyle.

nie wiem jak ty myślisz ale ja mam zamiar wziąć te pieniądze i kupić coś dobrego a nie kupić komplet za 8tys a reszte na lewe faktury i cieszyć się że zostało kasy ...

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
jakie lewe faktury? Przecież na dotacje możesz też kupować używane maszyny bez żadnego problemu. Właśnie widzę jak chcesz kupić coś dobrego biorąc unitrola za te pieniądze ...

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
to napisałem. daj linki a nie się po0dniecasz czymś lepszym a nie powiesz co to. montażownica i wyważarka musi zmieścić się w tych pieniądzach

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
no jak chcesz tylko nowe to nie zmiescisz się w tej kasie. Wiadomo ze za konkretne nowe maszyny trzeba zapłacić wiec dlatego mowie ze lepiej coś z używki wziąć.

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
no dobra. to chociaż pokaż mi jakieś firmy i modele żebym wiedział czym się kierować przy zakupie. nie wiem czemu ale unitrol wydaje mi się spoko bo trochę ludzi na tym pracuje i nie ma tragedii

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
teraz na szybko znalazłem , dobra oferta pomyśl nad nią : http://allegro.pl/wywazarka-hofmann-geodyna-6300p-cena-netto-8500zl-i3380577368.html , ta wyważarka ma wszystko czego potrzebujesz a nawet może i więcej.
Montażownicy szukaj żeby był pełen automat ( kolumna odchylana do tyłu po naciśnięciu pedału , oraz żeby przyciskiem blokowało położenie głowicy i kolumny). Jak najbardziej montażownica była wyposażone w przystawkę czyli dodatkowe ramie , najlepiej z prawej strony maszyn , te z lewej są nie praktyczne. Takie bajery jak inflator w szczekach , szczeki regulowane do >22 cali to zbędne bajery. Bo prawdę mówiąc jeśli przyjdzie nam założyć >20cali run flat lub niski profil 30,35 to nieźle się można napocić na takiej maszynie łyżkowej ;) Z przydatnych funkcji to 2-bieg najlepiej w pedale a nie żeby przełączać coś przy maszynie (jak to maja chińczyki) Przydatna funkcją jest pompowanie w maszynie za pomocą pedału z boku.Z firm które mogę polecić to corghi 2025 + sp2000 , 2020+sp2000,hofmann 3300-24 +easymont, 3300 racing easymont 3550, beissbarth(tylko wybrane modele) , hunter , ravaglioli. Będę miał na sprzedaż hofmanna 3300 racing z przystawka easymont pro 2008r , cena myślę 11-12tyś czyli na prawdę bardzo dobre pieniądze.
Jakbyś chciał coś wiedzieć więcej np jak sobie z czymś poradzić , jakie są sposoby na zakładanie , ściąganie "trudnych opon"

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
np taka hofmann 3300-24 nowa to są całe pieniądze co wezmę :D
ale serio unitrol nie da rady ? ogólnie z tego co widziałem to opinie ma całkiem dobre

Do góry Bottom