• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaka montażownica i wyważarka?

lechu86

Początkujący
Punktów
0
hamer co Ty tak na lewo i prawo w każdym możliwym temacie rzucasz linkami do świstowskiego i tak go zachwalasz? pracujesz dla niego czy tylko za posty Ci płaci? :D

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
teco to nie corghi , cormach to jest to samo co corghi. Jednak corghi , żadne produkty teco nie sa podobne do corghiego. Co rozumiesz pod pojęciem ze wyważarka pięknie wyważa? Wyważarki sie nie psują po latach. Jedynie elementy eksploatacyjne typu łożyska na wale , nakrętki , stożki itp
To ze akurat ta wyważarka ci chodzi to od razu nie znaczy ze jest super , bo pewnie mogłaby mieć kilka usprawnień

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
nikt mi nie płaci mam od niego 7 maszyn mam 1 sicama i w tym problem że do sicama serwis drogi za tłoczysko zapłaciłem 350zł a u Świstowskiego to samo 50 zł maszyny TECO bezawaryjne a SICAM po pół roku się rozkręcił składałem pół dnia wymieniłem tłoczysko powietrze jak schodzi tak schodzi rozwaliło mi opone ciężarową uszkodziło monterke dzwonie do Świstowskiego na drugi dzień części mam nie zaprzeczam że ravaglioli są złe bo mam nożycówke i super że FOCUS dobrze wyważa chodzi o to że jak wyważe koło przekręce o 180 stopni to mi nie przekroczy 5 gram a nawet wychodzi na zero mam UNI TROLA wyważarke do ciężarowych z opcją osobowych to dopiero cyrk nin stop kalibaracja a dokładność wyważenia o Chryste panie a wyważa koło 5 min stoje przy niej i rdzewieje a TECO czy FOKUS robie pomiar bije ciężarki i sprzwdzam 1 raz i OK 15 sekund i gotowe a to mi się podoba przy wymianach sezonowych opon RACH CIACH I PO KRZYKU włosi w miasteczku COREGIO robią w ciul maszyn nawet HOFMANNA I JOHN BEANA jeden robi stoły drugi obudowy itp.poruwnajcie FOCUSA F590 I CEMBA C73 te obie wyważarki to jest to samo ale też mi się podoba osobiście HOFMANN ale nie miałem do opon mam za to geometrie geoliner 670 3d rewelacja naprawdę rewelacja

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
kolego hamer, o jakim tłoczysku mowa? od zbijaka czy od siłownika szczęk? Może dlatego nadają sie do wymiany bo nie spuszczasz wody ze sprężarki / nie masz sprawnego odwadniacza lub nie dbasz o olej w maszynie. Na trzeźwy rozum jeśli ta część o której mówisz oryginalna kosztuje 350zl a u swistowskiego 50zl to jak myślisz czy to jest europejski produkt i tak trwały?
Zgadza się że wszystkie maszyny składają w Corregio , parę lat wcześniej hofmann był jeszcze robiony w niemczech , jednak aktualnie już tez jest produkowany w Corregio.
Ja aktualnie pracuje na hofmannie 6900p , fakt faktem ze pierwszy pomiar nowego koła trwa od 5 do 10 sekund w zależności od szerokości danej felgi oraz czy jest to felga stalowa czy aluminiowa (dodatkowo skanuje szprychy) a następne pomiary tych samych kół trwa 3 sekundy. Wcześniej miałem hofmanna 6300 bez uchwytu elektromechanicznego. Mając porównanie to praca na 6900p jest szybsza.
Patrząc na inne maszyny i oceniając je po wyglądzie wykonania , mam na myśli polskie konstrukcje oraz średnia półka typu sicam jak juz wspomniałeś to bardzo blado to wypada. Miałem okazje zobaczyć jak wyglądają nowe maszyny i w najbardziej newralgicznych miejscach mają luz to aż się boję sobie wyobrazić jak wygląda praca na tych maszynach.
Jeśli ktoś ma jakiś problem to pisać , chętnie pomoge

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
z serwisem maszyn jest jak z serwisem samochodów ,serwisuje sam i podejrzewam że lepiej to zrobię niż nie jeden serwis

qbaradom

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Radom
Mam kilka pytań. I nie umiem zrobić kalibracji wyważarki sam :(

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
każda maszyna ma inny proces kalibracji musisz mieć ciężarek dostarczony przez producenta ja mam taki czerwony 100 gramowy, wejść w kalibracje czułości i postępować zgodnie z wytycznymi maszyn .Ja mam dodatkowo koło wzorcowe które jest już wyważone i na nim przeprowadzam kalibracje

lechu86

Początkujący
Punktów
0
Od jakiegoś czasu zbieram się w sobie żeby zakupić wyważarkę do kół i trafiłem na ofertę firmy szczepan spod Lublina. Pojechałem do nich bo nie mam zbyt daleko i zaskoczyło mnie to, że mają naprawdę dużo maszyn na miejscu z możliwością odpalenia i potestowania. Nie chce żadnego chińczyka więc zainteresował mnie ten sivik bo niby lepszy niż unitroll a ceny podobne. Zaproponowano mi wyważarkę która mierzy wszystkie wymiary koła, sama znajduję miejsce nabicia, ustawia koło do czyszczenia, ma wbudowany monitor i wiele ciekawych funkcji za 15 tys! Zapewniają serwis urządzenia i dają 2 lata gwarancji, a wspominali coś o 5 latach za dopłatą. Pobawiłem się parę minut i sprzęt wydaję się porządny ( niby uchwyt Haweki, elektronika Samsunga)...
Wszystko fajnie pięknie ale nigdy nie słyszałem o tym sprzęcie, podobno produkowane w ruskich. Może ktoś coś mi podpowiedzieć? Bo porównując do UNITROLA którego mieli też na wystawie to wydaje się, że te SIVIKI są lata świetlne przed nimi

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
za 15 tyś to są lepsze wyważarki niż jakiś SIVIK np. Hofmann geodyna 3900 ,FOCUS f580, f92 ja tam bym nie pchał się w jakieś nie znane sprzęty TIP TOPOL ma też dobre maszyny miałem monterkę 12 lat i chodzi jeszcze u kolegi do dziś dnia podzwoń popytaj za taką kase lepiej kupić znany sprzęt niż jakieś wynalazki

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
ten odważnik "kalibracyjny" 100gramowy jest tylko do sprawdzenia , nie trzeba w ogóle wchodzić w żadne opcje serwisowe dotyczące kalibracji. Po prostu robisz pomiar koła samą felgę 15" bez opony przybijasz obojętnie w którym miejscu ten odważnik 100gramowy puszczasz , patrzysz czy brakuje te 100gram na przeciwko tamtego ciężarka , ściągamy i przybijamy na druga stronę i to wszystko jesli waga sie zgadza to nic nie trzeba robic , jesli pojawia się np 5,10g to trzeba myśleć nad kalibracja.
kolego lechu86 za te pieniądze szukaj czegoś hofmanna 6800p lub corghi 7470 els , 8370 quick lock . Te maszyny są na prawdę bardzo dobre
W Skwierzynie jak byłem to bylem właśnie w IGOBUD'zie i widziałem wszystkie tam maszyny i miałem porównanie.

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
haweka to mi podchodzi pod MONDOLFO FERRO ale racja kupić za te kase można sprzęt markowy

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
haweka ma najlepszy sprzęt jeśli chodzi o stożki , uchwyty motocyklowe , różnego rodzaju mocowania kół

TrAnc

Gaduła
Punktów
3
co to za wyważarka ? ktoś ma okazje kupić ?

Do góry Bottom