• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki środek do usuwania rys na szybach?

Zaq

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Mazowieckie
Jak w temacie - co jest w miarę skuteczne?
Co moglibyście polecić z własnego doświadczenia?

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
sa firmy co sie tym zjmuja za niewielkie pieniadze

darektech

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
17
Miasto
Legnica
raczej nie ryzykowal bym chyba ze mozna cos spartolic a biora cos od 60 do 100 zl

Rys00

Boss regionalny
Punktów
96
szyba do spolerowania we własnym zakresie robie to w każdym angliku,papier wodny min 2000 i dużo wody z mydłem poźniej pastą polerska drobnoziarnistą,najlepiej do szkła choć może być normalna,uważaj tylko robiąc to mechanicznie gąbka nie przygrzać szyby( obroty ok 300-400 i lekki docisk)
w podobny sposób mozna odzyskac zmatowione szkła reflektorów

• Lubię to!
Punktów: Zaq

podol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Toruń
Odświeżę kolejny temat ;) Robiłem tą metodą lampy w bmw e39, ale tam były plastikowe klosze, do szkła polecali coś innego ale już nie pamiętam i w dodatku jest to trudniej wypolerować. Czy po polerce szyby używacie jakiś środków do zabezpieczenia szyby przed warunkami atmosferycznymi?

ravJG

Nowy
Punktów
0
Miasto
Jelenia Góra
Szyby i szklane klosze polecam polerować tlenkiem ceru za pomocą filcu, ale należy uważać aby nie przegrzać szyby bo zrobi się w tym miejscu soczewka.

mazi88

Początkujący
Punktów
1
ja bym nie ryzykował i gdybym miał taką potrzebę pojechałbym do jakieś firmy zajmującej się polerowaniem szyb.

P

PogotowieSamochodoweUK

szyba do spolerowania we własnym zakresie robie to w każdym angliku,papier wodny min 2000 i dużo wody z mydłem poźniej pastą polerska drobnoziarnistą,najlepiej do szkła choć może być normalna,uważaj tylko robiąc to mechanicznie gąbka nie przygrzać szyby( obroty ok 300-400 i lekki docisk)
w podobny sposób mozna odzyskac zmatowione szkła reflektorów
Nie wiem jak ty to robisz, ale ja probowalem polerowac szklo porysowane od uszczelki w drzwiach i po 3L pasty gowno nie efekty byly a uzywam past autosmart ktore czynia cuda ze szklami leflektorow metalami i lakierami.

Szkla sie nie da tak ogarnac bo sie wykrusza, ale skoro mowisz ze tak robisz kazdego anglika....Chetnie wysle ci 4 szyby i zaplace za robocizne;)

Emer2

Nowy
Punktów
0
ja bym nie ryzykował i gdybym miał taką potrzebę pojechałbym do jakieś firmy zajmującej się polerowaniem szyb.

To jak konkretne firmy to ja od siebie polecam NordGlassa. Robiłem tam odpsysk na szybie to zrobili to bajecznie.
Nie ma po tym żadnego śladu a na dodatek mi dali na to dożywotnią gwarancję! sic!

P

PogotowieSamochodoweUK

Odprysk to sam zestawem z ebay zrobisz, tu chodzi o rysy i przytarcia;)

P

PogotowieSamochodoweUK

Albo i tak, telezakupy mango najlepsze na wszystko ''naprawde''!!!!

mazi88

Początkujący
Punktów
1
kredkę na lakier słyszałem ale na szybę to raczej nie. Nie wierzę w tą na lakier tak samo zresztą jak na szybę

P

PogotowieSamochodoweUK

MIalem ta na lakier z firmy ProBoys i bylo gu..no, a ta firma to gorna polka, kredka za £28 do kosza poszla bo byl to tylko wosk koloryzowany i kolor byl inny niz lakier.

Emer2

Nowy
Punktów
0
Szalony? Odprysk na szybie samemu robić? Mi jak w NordGlassie naprawiali to używali do tego narzędzi jak z NASA.
W życiu bym się za to nie brał sam bo pająk by poleciał przez całą szybę.

P

PogotowieSamochodoweUK

Eeeee..... odprysk sam zrobisz, sa do tego jednorazowe zestawy za bodajze 30zl.

A ten sprzt z nasa to poprostu do wielorazowego uzytku;) Koszt tez niewielki bo zaledwie ze 2k zl.

Gaweu

Nowy
Punktów
0
Nordglass to straszne gow no nie dosc ze zje bali mi czolowa szybe, to jeszcze zabulilem jak za zboze. a potem korzystalem z motive glass i ci dopiero zrobili jak trzeba i jeszcze po nordglasie poprawili za darmo

P

PogotowieSamochodoweUK

Tak tak.... i specjalnie sie zarejestrowales zeby nam to oznajmic a wszesniej szykales wszystkich tematow o naprawach szyb w google.

Jak chcesz zareklamowac swoja forme to daj oficjalne ogloszenie bo jesli jestescie takimi szpecami jak ty cwaniakiem to przedszklaki cie jedna dziorka w nosie wciagaja;)

Do góry Bottom