• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki kupić sprzęt do geometrii kół??

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
A można wiedzieć w jakiej miejscowości masz warsztat? GTO laser to faktycznie warto wymienić jeżeli pracujesz przy geometrii,

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Jest tam ładnie opisane w opisie - LIDER NA RYNKU WSCHODNIM wyprzedzający technologicznie takie firmy jak Hunter i John Bean :eek::D
Mają rozmach <ciach> :D:D:D:D:D

Panowie. O jakiej dokładności? Czy my jesteśmy w laboratorium NASA? Sprzęty sprzed 15 lat mają taką samą dokładność pomiarową. Po co ci dokładnosc rzedu 0,000001 mm? Ważniejsze jest jak umocujesz uchwyt do felgi, bo jak to spartolisz, to ten cały pomiar możesz sobie wsadzić..................razem z całą twoją dokładnością.

1 punkt regulaminu -Marlena.

Areq

Początkujący
Punktów
0
A można wiedzieć w jakiej miejscowości masz warsztat? GTO laser to faktycznie warto wymienić jeżeli pracujesz przy geometrii,
JuroIro dlaczego uważasz że że GTO Laser jest zły?? Jeśli ktoś umie się obsłużyć tym urządzeniem to dokładność ustawienia nie odbiega od tych wszystkich nowych sprzętów.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Nie jest to zaden chińczyk
tylko - rusek
prawdopodobnie sam to kupię ..albo nowszy model

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
źle zacytowałem .....Techno Vector 7 - o tym mowa

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Taak. Nie chińczyk, a na stronie tego wyskakują "krzaczki". :cool:
Po rusku to znalazłem opis tego urządzenia.

JuroIro dlaczego uważasz że że GTO Laser jest zły?? Jeśli ktoś umie się obsłużyć tym urządzeniem to dokładność ustawienia nie odbiega od tych wszystkich nowych sprzętów.

Laser jest bardzo dobry, tylko niektórzy "kretyni" zachłysnęli się technologią 3D i myślą, że polecą samochodami na księżyc :D. A reklamacje z "regulacji" 3D też są :p.

Areq

Początkujący
Punktów
0
Bardziej chodzi o klienta bo gto jest ok normalnie robi. Klient jak zobaczy kompa auto na monitorze i jak mu sie cyferki zmieniaja to mysli ze to kosmiczna technologia i latwiej krzyza z kieszeni wyciaga
Wiem znam ten problem też nieraz zastanawiałem się nad zmianą sprzętu ponieważ jak klient widzi sprzęt z monitorem i bez monitora to niestety często wybiera ten pierwszy ale akurat ja mam dużo klientów co wracają do mnie na poprawkę na laser, często jest tak że na tych nowszych maszynach obsługujący kręci tylko żeby pojawiło się zielone pole ale co dokładnie robi to już nie ma pojęcia

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Wydruki w badaniu geometrii są dla klientów bez dwóch zdań konieczne, ponieważ nawet jeżeli osoba się nie zna, to widząc wizualizację graficzną i pokazane na czerwono, a po regulacji na zielono to jest w stanie obdarzyć nas zaufaniem i w rezultacie sięgnąć do portfela. Ogólnie dąży się do tego, żeby nawet bezpłatnie robić pomiar i dawać klientom wydruk, ponieważ można zachęcić go, żeby przy następnej wizycie ustawić mu geometrię.

JuroIro

Gaduła
Punktów
8
Osobiście nie mam doświadczenia, ale dla zainteresowanych C-800, tel. 601-817-201

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Ogólnie dąży się do tego, żeby nawet bezpłatnie robić pomiar i dawać klientom wydruk, ponieważ można zachęcić go, żeby przy następnej wizycie ustawić mu geometrię.

Z tym dążeniem to nie przesadzaj. Pomiar to pomiar. Użyte urządzenie to raz, czas operatora to dwa. Jak idzie się do lekarza na wstępną wizytę, to płaci się i to niemało. A mechanik to ma "zachęcać" psia mać. Ok. Gratis gratisem itp. ale bez przesady. Za niedługo w Polsce będą same gratisy, a konkretnej roboty ni hu hu :mad:
Jak klient będzie zbytnio "ociągał" się z ustawieniem geometrii to już odpowiednio "zachęci" go np. sklep internetowy oponiarski ;), gdy nie będzie miał wyjścia, bo zostaną slicki. Wtedy zamiast 100 zł zapłaci z 600-1000 zł przynajmniej za dwie opony, a i tak tą stówę za geometrię.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Witam,

Ja używam HUNTERA z podnośnikiem nożycowym MAHA DUO, jestem zadowolony z tego zestawu. Ogólnie rzecz biorąc jak każdy wie, zasada pomiaru jest ta sama czy to na urządzeniach rodem z PRLu (lampki), lasery czy nowoczesne urządzenia . Im nowsze urządzenie tym prostsza obsługa i szybszy pomiar chociażby przy kompensacji. Jak ktoś wcześniej wspomniał, super dokładna dokładność :D z 0,000001 nie ma sensu. ;)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Wydruki w badaniu geometrii są dla klientów bez dwóch zdań konieczne, ponieważ nawet jeżeli osoba się nie zna, to widząc wizualizację graficzną i pokazane na czerwono, a po regulacji na zielono to jest w stanie obdarzyć nas zaufaniem i w rezultacie sięgnąć do portfela. Ogólnie dąży się do tego, żeby nawet bezpłatnie robić pomiar i dawać klientom wydruk, ponieważ można zachęcić go, żeby przy następnej wizycie ustawić mu geometrię.
Witam.
Ja do sprawdzania i ustawiania zbieżności używam od ponad 30 lat tego samego urządzenia, a do sprawdzenia i ustawienia kąta pochylenia koła i kąta wyprzedzenia sworznia zwrotnicy używam bardzo nowoczesnego urządzenia i moi klienci są bardzo zadowoleni z połączenia tradycji z nowoczesnością:)
Pozdrawiam.

Załączniki

• zbieżność.JPG
    zbieżność.JPG
    29,6 KB · Wyświetleń: 109
  • P koła.JPG
    P koła.JPG
    67,1 KB · Wyświetleń: 104
  • KWSZ.JPG
    KWSZ.JPG
    75,6 KB · Wyświetleń: 107
Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
panowie po takich wynalazkach jak te GTO itp. to ja poprawiam robote jest to wogule nie dokładne i pracochłonne sprzęty 3d robią to szybko i bardzo dokładnie nie mitręże czasu

Do góry Bottom