• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki kupić sprzęt do geometrii kół??

b00stman

Nowy
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Witam, panowie nie zakładam nowego tematu co by nie robić bałaganu.

Jak wygląda teraz temat sprzętu do geometri 3D? Chodzi mi o pasywne głowice i kompensacje bicia poprzez przetaczanie pojazdu.

Na jakie marki patrzeć? Z polskim wsparciem i gwarancją oraz aktualizacjami baz danych pojazdów w ludzkiej cenie.
Dziękuje z góry za wszystkie informajce.

Manitoba1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Psary
www.automototechnika.com
Werther Munster 9000 3D lift - cena katalogowa 33900 zł netto na gotowo, z dostawą montażem i szkoleniem - oczywiście coś tu możemy ponegocjować
Aktualizacja bazy danych 10 lat gratis
Gwarancja 3 lata
EW posiadam jedną używaną 2015 rok (34000 zł brutto cena jak wyżej na gotowo z dostawą montażem i szkoleniem) aktualizacja tak samo 10 lat gratis
Serwis - masz mnie blisko

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Ja też będę robił geometrię.
Po przestudiowaniu m.in. tego tematu zdecydowałem się na Beissbarth ML4000 (używany, po renowacji). ...i teraz pytanie do obeznanych z tymi urządzeniami:
Czy brać wersję z komunikacją IR lub kablami, czy tylko samymi kablami? Dodam, że wersja bez IR jest tańsza o tysiąc złotych.
Czy ta podczerwień jest warta tej dopłaty? Proszę o wypowiedzi. :)

Papandreu

SuperMechanior
Punktów
126
Miasto
Gliwice
Wg mnie w wersji IR. Same kable stwarzają problem w przypadku uszkodzenia. Jeden kabel używany to koszt ok. 200 zł. A są 4 sztuki. Poza tym ciągłe zwijanie i rozwijanie jest denerwujące na dłuższą metę. A tak będziesz je miał "w zapasie".

AdamMPS

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Bielsko Biała
Pracuję na takim sprzęcie, zdarzało się, że na samej podczerwieni robiąc busa albo ogólnie większe auto potrafiło tracić zasięg, być może to kwestia zużytych baterii lub samych nadajników, na kablach nie ma żadnego problemu.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Sprzedający mówił mi, że jeśli pomieszczenie jest mocno nasłonecznione (albo nierównomiernie, że połowa w cieniu czy jakoś tak), to IR potrafi być problematyczna. Dodatkowo wspominał o jakiejś kamerze IR połączonej kablem z komputerem. ...że trzeba umieścić ją w odpowiednim miejscu w warsztacie aby wszystkie głowice ją "widziały" i czasami słońce "potrafi przeszkadzać" i trzeba ją przestawiać dla "lepszego zasięgu".
Czy mógłby ktoś z Was zrobić jakieś fotki tego "ustrojstwa"? :)

AdamMPS

Gaduła
Punktów
10
Miasto
Bielsko Biała

To czarne po prawej stronie to jest właśnie ta antena :)Co do nasłonecznienia to racja, trzeba drzwi zamykać co przy tych temperaturach potrafi być uciążliwe.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
No dobra, ale w jakim miejscu (tak w większości warsztatów) się tą "antene" ustawia bądź mocuje? Z przodu czy z tyłu ? ...a może na suficie? :)
Mam niewielkie pomieszczenie, raptem 6,55 x 4,70m i tak naprawdę dopiero teraz zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie za małe jak na ustawianie geometrii.:bored:

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
Witam, pozwolicie że odświeżę trochę temat, przymierzam się do zakupu sprzętu do geometrii, mam podnośnik nożycowy hofmann serwislift 4000-2 ale będzie on wpuszczony dosyć blisko ściany (przód podnośnika to jakiś metr od ściany) w jakiej odległości powinny być zamontowane kamery przy zbieżności 3d, czy w moim przypadku zda to egzamin czy rozglądać się bardziej za czymś na głowicach ??

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
może nie do końca sprecyzowałem, nie do ściany a do bramy która ma szerokość 3m więc kamery by musiały być zamontowane po bokach prowadnic bramy w linii prostej powiedzmy że będzie 1.5m od środka obrotnic do bramy. W mojej okolicy paru kolegów kupiło 3D co niektórzy pracowali wcześniej na głowicach i niestety ale nie mają teraz takiej renomy jak wcześniej, klienci się skarżą że jeden z warsztatów najlepiej ustawiających zbieżność w okolicy od kiedy ma 3D to już tak rewelacyjnie nie ustawia, u drugiego ciągle poprawki bo kiera krzywo itd... może kwestia czynnika ludzkiego...

myślę raczej o używce i z głowicami znalazłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/beissbarth-ml-tech-plus-geometria-kol-windows-2019-8170632133 cena trochę zaporowa ale jest bez kabli na czym mi zależy w tej cenie znalazłem też 3D ale starawe... https://allegro.pl/oferta/john-bean-3d-arago-nie-beissbarth-zbieznosc-kol-7563272999 czy pchać się w takie coś czy lepiej na początek zabawy ze zbieżnością kupić coś tańszego ??

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Ze swojej strony mogę zaoferować swoje Beissbarth ML4000 z czterema głowicami i czterema obrotnicami. Działa na IR lub na kable.
Chcę to sprzedać bo niestety nie mam zapotrzebowania na tę usługę. Przez dwa lata użyłem go może kilkanaście razy.
Kupiłem używane i jako używane sprzedaje.
Cena 11 000 brutto

PS.
W zestawie są 4 obrotnice (nie dwie) i jeszcze dorzucę ramę kalibracyjną do głowic.

Do góry Bottom