• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki olej do silnika 1.5 TDCI Ford Fiesta

Mattb888

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poz
Jak w temacie mam z tym problem. Fiesta 1.5 TDCI 75 KM (2013 r.) i mam rozterkę czy 0w30 czy 5w30. Jeden fachowiec twierdzi, że 0w30 to woda i może mieć gorsze smarowanie bo nie przylega dobrze elementów silnika. Przebieg 140 000.
Gdyby ktoś mi wyjaśnił jakie są zalety oleju o mniejszej gęstości 0w30

Myślałem o zakupie:

0W-30 CASTROL MAGNATEC STOP START D 4L
lub
Gulf Formula LEF 0W30 C2 4L Ford 950A WSS-M2C950-A

Pytanie do znawców czy 0w30 to dobry olej oraz który lepszy, czy może 5w30.
Pozdrawiam serdecznie.

Punktów
10
Miasto
Warszawa
Jak w temacie mam z tym problem. Fiesta 1.5 TDCI 75 KM (2013 r.) i mam rozterkę czy 0w30 czy 5w30. Jeden fachowiec twierdzi, że 0w30 to woda i może mieć gorsze smarowanie bo nie przylega dobrze elementów silnika. Przebieg 140 000.
Gdyby ktoś mi wyjaśnił jakie są zalety oleju o mniejszej gęstości 0w30

Myślałem o zakupie:

0W-30 CASTROL MAGNATEC STOP START D 4L
lub
Gulf Formula LEF 0W30 C2 4L Ford 950A WSS-M2C950-A

Pytanie do znawców czy 0w30 to dobry olej oraz który lepszy, czy może 5w30.
Pozdrawiam serdecznie.
Wejdź na stronę castrol i kliknij dobierz olej, możesz porównać wyniki z wyszukiwarką motul, elf, mobil

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Dziecko wlej 5W30 C4. Dociera, czy nie dociera.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Masz normy z 2016, gdzie Rzym a gdzie Krym. Gdzie Twoje A5 a gdzie C4
Automatyczne połączenie postów:

Myślałem że to autor :D :D:D

tzn. żebyśmy się dobrze zrozumieli, jeżeli jeździsz cały czas miasto i zależy Ci na dpfie to można wziąć te A5, ale jeżeli bardziej na silniku to lepiej C4

Załączniki

• Z.jpg
    Z.jpg
    15,7 KB · Wyświetleń: 15
  • Y.jpg
    Y.jpg
    16,6 KB · Wyświetleń: 15
Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
To ja piszę dla "Nas" dla "Naszej" "wiedzy".

A do aut klientów i tak jest lane to co jest pod ręką, to na czym jest największa marża, albo to co nie schodzi. Jeżdżą? Jeżdżą.

Mnie to np. ch. strzela jak samochód nie ma dpfa i mu proponują zalanie nisko popiołowego. Experci wszelkiej maści za lady.

Stara norma A3/B4 stosowana w start stopach. Dlaczego?

I małe sprostowanie, bo się sam już zakręciłem w tych olejach. Jednak C4 będzie miał lepszą ochronę dpfa niż A5. Tak jak pokazuje diagram i pajęczyna.

A co najśmieszniejsze, nowe nie znaczy lepsze. I tak nowa norma C5 ma gorszą ochronę "dpfa" niż stare C1. A różnica w zasadzie polega tylko na tym że na C5 szybciej zatrze się silnik.

Załączniki

• x.jpg
    x.jpg
    14,4 KB · Wyświetleń: 5
  • f.jpg
    f.jpg
    17,3 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnia edycja:

Mattb888

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poz
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli jakie konkretnie panowie polecacie produkty do tego silnika. Większość jazdy w mieście.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ow30 od 5w30 zazwyczaj różni się lepkością kinematyczną w 100 st.c,czyli temp.roboczej,5 W30 posiada wyższą,czyli grubszy film olejowy,kompromisem wydaje mi się najbardziej racjonalnym będzie olej OW40,ja osobiście taki bym zastosował.

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
5W30 C4 = KING
Ciekawe. Dla Fiesty 1.5 TDCI 55 kW euro 5 katalogi doboru oleju Ravenol, Motul, Castrol jakoś nie uwzględniają żadnego oleju klasy C4 tylko i wyłącznie ACAE A5/B5 o lepkości 5W30. W przypadku 1.5 TDCI 55 kW euro 6 olej ACAE C2 o lepkości 0W30.
I chyba istotne jest czy C4 ma specyfikacje Forda bo z tego co wiem to chyba niestety nie.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Wcale nie sugerowałbym się zaleceniami producenta,w żadnym wypadku,powód jest prosty,olej musi posiadać pewien zapas buforowy w kierunku lepkościowym,swieży olej powiedzmy 5w30 ok,ale nie biorą pod uwagę ON w oleju,czy benzynę,w każdym bądż razie od samego początku radziłem bratu do Vito nie 5w30 tylko 5w40,dopiero od niedawna wlał 5w40,jest zaskoczony tym,że rozrzad łańcuchowy ucichł,ma dpf,nawet sobie nie wyobrażam jaką lepkość miał olej przy 10 tyś km.Jak może silnik nie pracować ciszej jeśli ciśnienie oleju w porówn.z 5w30 wzrosło o ok.20%.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
@Alpari bo się nie znają?

Nawet wiewiórka kuma czaczę.

W przypadku 1.5 TDCI 55 kW euro 6 olej ACAE C2 o lepkości 0W30.
Ludzie trzymajcie mnie do Euro 6 chcą lać C2 "katalogi".

Z olejem jest tak, że albo kumasz czaczę, albo nie kumasz. Wyjściem jest tylko zalecenie fabryki, które można lekko zmodyfikować celem lepszej ochrony silnika.

Tu masz przykład, jak do euro 6 można wlać C2, leje się C1.
A powinno się wlać C4 dla lepszej ochrony silnika i dpfa.

C2 to jakiś idiotyzm do euro6. C1 to jeszcze bym zrozumiał, czy C5.
( żebyśmy się też zrozumieli, wlejesz 10W40 też pojedzie, piszę o niuansach )

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Wyjściem jest tylko zalecenie fabryki, które można lekko zmodyfikować celem lepszej ochrony silnika.
Nie zalecenia tylko jak już coś to masz od tego specyfikacje danego producenta. A jeszcze lepiej aprobatę. Lej do aut na gwarancji coś co nie ma specyfikacji odpowiedniej dla producenta samochodu i zobaczymy co będzie jak silnik się zatrze nawet nie z winy oleju.
Może jesteś mądrzejszy niż inżynierowie zatrudnieni przez producenta samochodu lub producenta oleju. Tylko, że w razie problemów Twoje wywody rzeczoznawcy i sąd będą mieć w czterech literach bo opinia będzie mogła być tylko jedna. Zawaliłeś i dobrałeś niewłaściwy olej.
I w przypadku między innymi wielu Fordów zastanowiłbym się nad jednym. Czy spełnienie specyfikacji nie jest związane z dodatkami zapewniającymi ochronę elastomerów mokrego paska rozrządu.
I do Twojej wiadomości. Ford wymaga oleju o niskiej lepkości HTHS. Natomiast w przypadku oleju C4 lepkość HTHS jest na dość wysokim poziomie (min. 3,5 mPas). C2 ma min 2,9 Mpas.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Wiesz, jakie są synonimy dla słowa "zalecać"?

Lej do aut na gwarancji coś co nie ma specyfikacji odpowiedniej dla producenta samochodu i zobaczymy co będzie jak silnik się zatrze nawet nie z winy oleju.
Nie bądź śmieszny :)
Zawaliłeś i dobrałeś niewłaściwy olej.
Żebyś się nie zdziwił co Ci wleje kierownik ASO rękami młodego który nie ma zielonego pojęcia co jest w beczce.

Ford wymaga oleju o niskiej lepkości HTHS. Natomiast w przypadku oleju C4 lepkość HTHS jest na dość wysokim poziomie
To "wymaga", czy aprobuje specyfikację, bo zaczynam się gubić.
Ford wymaga oleju o niskiej lepkości HTHS. Natomiast w przypadku oleju C4 lepkość HTHS jest na dość wysokim poziomie
A może dlatego wymaga żebyś zaraz po gwarancji do nich przyjechał z zapchanym dpfem i zajeb. egrem? O ile motor wcześniej się nie przytrze - 2,9Mpas.

Nie zmieniasz DRASTYCZNIE klasy oleju według SAE, więc w czym problem.

A pomyślałeś że producent ma w du. Ciebie i Twoj silnik po gwarancji i zaleca lanie oleju jak najbardziej lekkobieżnego, aby tylko spełnił rygorystyczne normy ekologiczne?

Wiesz jaka jest różnica w spalaniu paliwa pomiędzy C1 a C4? WIDOCZNA.
I ochrona silnika wprost proporcjonalna, a raczej odwrotna do zachodzącego procesu.

Nie zmieniasz DRASTYCZNIE klasy oleju według SAE, więc w czym problem.
tzn. ja jak sobie dobieram, to nie zmieniam klasy według SAE, chyba że motor ma pół miliona na blacie.

Jednak jak masz 0W30 to trzeba się dwa razy i to mocno dobrze zastanowić czy nie zmienić klasy. To są oleje 'woda'. Jeszcze C2 do tego.
(a dlaczego zastosowali w Fordzie olej C2 zamiast C1 ? bo nie ma to najmniejszego znaczenia podczas testów ekologii. Natomiast wiedzą, że po gwarancji auto na C2 szybciej przyjedzie na naprawę związaną z dfpem, egrem, czy osprzętem)

Pierwsza klasa oleju jakie będzie miała konsekwencje dla spalania kiedy silnik jest zimny ----> i testu ekologii. Mniej spali paliwa czy więcej?
Tu jest walka o źdźbła trawy.

I o to producentom tylko chodzi.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Podobno producent zaleca zero a nie 5W. Ja nie sprawdzam na stronach producentów olejów tylko opieram się na waszych informacjach.
Mówita, że 0W30 C2 czy tam A5, a heniek pisze że 5W30 C4.

@Mattb888 nie ma co się wzniecać, bo jak sam nie wlejesz tego oleju osobiście to i tak na 50% będziesz miał wlane co innego.

5W30 ACAE A5/B5 ?
Zmień sobie A5 na na C4 dłużej dpf pożyje. Zresztą wszystko dłużej pożyje...Jedynie spalanie Ci wzrośnie na C4...no ale coś za coś.

Do góry Bottom