• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jaki olej do skrzyni

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Tak jak tu wcześniej napisałem, byłem świadkiem tego eksperymentu, swego czasu prezentowanego w mediach. Eksperymentu, bo testem tego nie można nazwać. Co więcej, zdaje się mam w garażu ten specyfik. Mimo to, póki co nie mam odwagi wlać tego do silnika.
Jak się odważę, to napewno później się podzielę wrażeniami.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Ile ludzi, tyle zdań. Moim zdaniem żaden ceramizer, lub żadne inne cuda nie są w stanie rywalizować z wymianą oleju w/g specyfikacji. Jeżeli ktoś dba o serwis nie ma najmniejszego sensu lać żadnego dopalacza, bo i po co? Myślę, że te wszystkie wynalazki dedykowane są bardziej do wyeksploatowanych już silników, czy też skrzyń, dając jedynie złudną nadzieję. Nie wiem czemu, ale te ceramizery kojarzą mi się z wszelkimi rodzajami uszczelniaczy, moto doktorami etc. Jak już słusznie zauważono, istotną rzeczą jest częstotliwość wymiany oleju, a w przypadku skrzyń przede wszystkim wiedza kiedy, lub czy w ogóle olej był wymieniany - to w głównej mierze tyczy się automatów. Jeżeli miał bym już pokusić się o jakiś eksperyment, to był by to na pewno stary motor, który ma bliżej końca swego żywota, natomiast co do skrzyni to nie ryzykował bym, tym bardziej nie znając historii serwisu, bo nie ma nic gorszego jak zlanie starego, nigdy nie wymienianego oleju i uzupełnienie automatu nowym w samochodzie, który ma za sobą masę kilometrów.

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Dzenaro – cóż, potwierdzasz to co wcześniej już napisałem. W przypadku silnika, a tym bardziej skrzyni biegów (szczególnie automatycznej) przede wszystkim należy zmieniać regularnie, z właściwą częstotliwością, a nadto właściwie dobrany olej. No i dobry olej jak na przykład Motul.

Natomiast absolutnie nie mogę się zgodzić, że jak w automacie dawno, albo nie wiadomo kiedy zmieniano olej, to nie należy już go zmieniać. Sorry, ale to bzdura, wtedy tym bardziej należy go zmienić i to jak najszybciej. Wtedy ta skrzynia ma szansę jeszcze popracować.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Natomiast absolutnie nie mogę się zgodzić, że jak w automacie dawno, albo nie wiadomo kiedy zmieniano olej, to nie należy już go zmieniać. Sorry, ale to bzdura, wtedy tym bardziej należy go zmienić i to jak najszybciej. Wtedy ta skrzynia ma szansę jeszcze popracować.

I tu nasze opinie się różnią. Bazuję głównie na marce BMW w której się specjalizuje i znam mnóstwo przypadków w których po wymianie starego, przelatanego "oleju" w ASB skrzynie poszły na złom. Wyznaję zasadę wymiany oleju za w miarę bezpieczną, gdy automat nie miał nigdy
wymienianego oleju w przedziale 0-100k km. Na takie wymiany, ponad ten przebieg są bardzo wrażliwe w BMW skrzynie GM i ZF w których nigdy nie zmieniany olej przeinacza się w gluty, niczym smarki z nosa, oraz inne zanieczyszczenia powstałe w skutek tak długiej pracy bąć, co bąć wyeksploatowanego już oleju. Nowy olej jak wiadomo nie ma jedynie właściwości smarujących, ale i czyszczące jak i płukające co w sytuacji zastąpienia go nowym powoduje zatykanie kanałów olejowych, jej rozszczelnienie, dziwne zachowania, a w konsekwencji prowadzi do jej uszkodzenia.Wymiana oleju w AT z dużym przebiegiem miała by sens pod warunkiem kompleksowego jej wypróżnienia i wyczyszczenia, a wymiana czy to statyczna, czy też dynamiczna tego nam nie zagwarantuje. W takich przypadkach filtruje stary, uzupełniam nowym, wymieniam filtr
i jak na razie mnie ta metoda nie zawiodła.Co do olejów, trzymam się zawsze specyfikacji, żadnych innych poza tym co zaleca producent, a zródło zaopatrzenia jedynie w ASO. Bardzo możliwe że nie wszyscy się z tym zgodzą, ja jednak pozostanę przy tej sprawdzonej osobiście i wielokrotnie metodzie.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
w takim przypadku równie ryzykowne jest wymienienie go lub nie. Ale to juz wina użytkownika ze w pore nie dbal. Juz za pozno i jego ryzyko. Pyta sie facet: A czy to dobrze będzie teraz tak późno wymienić? Odp: A czy to dobrze ze do tej pory nie byl wymieniony? I tak w kolo.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Z tą winą to też bywa różnie. Wielu ludzi kupuje starsze samochody nie znając tak do końca prawdziwej historii pojazdu, nie biorąc wszystkiego pod uwagę, bo gdyby tak było każdy kupował by tylko nowe, a niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Gro tych bardziej dociekliwych sugeruje się serwisówkami, informacjami świadczącymi jakoby AT były skrzyniami bezobsługowymi, a olej nie podlegał wymianie i był dożywotni, dopiero jak pojawiają się problemy obnaża się naga prawda, ale w większości z tych przypadków jest już niestety za pózno.

Tak informacyjnie pokażę jak to wygląda w BMW

Załączniki

• skrzynia.JPG
    skrzynia.JPG
    15,7 KB · Wyświetleń: 15

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
Moim zdaniem bardziej ryzykowne jest jeżdżenie nadal na starym, zużytym, i zanieczyszczonym oleju. Po wymianie oleju istnieje ryzyko zatkania zanieczyszczeniami kanałów olejowych, choć moim zdaniem minimalne, bo wypłukiwanie następuję raczej stopniowo. A mamy w skrzyni nowy, nie przepracowany olej, a przede wszystkim o własnościach takich jakie powinny być. Przecież jeżeli nie wymienimy oleju, to zanieczyszczenia też się będą nadal odkładały i też jest ryzyko, że w końcu zaczną zatykać kanały, a nadto mamy w tedy w skrzyni nie olej a ciecz o parametrach na pewno nie spełniających specyfikacji fabrycznej.

Jeżeli zaś chodzi o trzymanie się specyfikacji co do doboru oleju, to trudno tu odmówić racji. Choć kwestia przez kogo wyprodukowany to sprawa otwarta. Tzw. marki własne nie mają najlepszej opinii. A kupowanie tylko w ASO to duża rozrzutność, choć można i tak, ale przecież są sklepy specjalistyczne, w których zakup jest tak samo, jeśli nie bardziej pewny.

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Wszystko zależy od tego w jakim momencie i jakich okolicznościach przychodzi do tej wymiany oleju. Jeżeli mamy do czynienia z sytuacją, kiedy skrzynia daje już znać o sobie, a to stanowi bodziec do pierwszej wymiany wówczas szanse na uratowanie skrzyni są małe. W przypadku dużych przebiegów, zakładając że AT działa poprawnie pierwsza, pełna wymiana oleju jest zwykłą loterią. Poza tym, oleje do skrzyń nie są mineralne, a ich właściwości czyszczące są wysokie, tak więc tu się nie zgodzę, że proces płukania występuje stopniowo, co ma nie tylko wpływ na zanieczyszczenia wewnątrz, ale i na jej uszczelnienie. Zgodzę się ze stwierdzeniem, że jazda ze skrzynią w której olej nigdy nie był wymieniany wiąże się z ryzykiem, ale z mojego punktu widzenia powiem, że kompleksowa, pierwsza wymiana za jednym razem całości oleju w skrzyni z dużym przebiegiem stwarza większe ryzyko.

Co do oleju, uważam że warto dołożyć trochę pieniędzy, tym bardziej że nie wymieniamy go codziennie i kupić go tam, gdzie jest gwarancja, czyli w ASO i bynajmniej nie widzę innego bardziej pewnego zródła. Automatycznie większości nasunie się pytanie, ale przecież nie dostaniemy gwarancji na olej w serwisie, otóż nie musimy, ponieważ ten sam olej który zakupuje klient detaliczny jest wykorzystywany z poziomu fabrycznego, serwisowego i jest również wykorzystywany w ASO, a żaden renomowany serwis nie pozwoli sobie na to, by z powodu złego oleju musiał w ramach gwarancji naprawiać skrzynie, gdzie koszty zaczynają się od kwoty 20 k wzwyż. Poza tym, jeżeli chodzi o te sklepy specjalistyczne, to jeżeli chodzi o nowsze modele BMW nie jest tak malinowo jak by się wydawać mogło, z drugiej strony patrząc jeżeli kogoś stać na drogi samochód, to i stać go na olej, przynajmniej tak być powinno, co zaś tyczy się starszych pojazdów, projektowanych przez inżynierów, a nie księgowych, to one są bardziej wytrzymałe konstrukcyjnie i potrafią wybaczyć więcej błędów, ale to wcale nie świadczy o tym, że można je z tego powodu"traktować" inaczej, chodząc na skróty, tym bardziej że ceny są relatywnie niższe.

Ostatnia edycja:

Marek_59

Początkujący
Punktów
1
No cóż, można i tak. Choć ja bym tak bardzo ASO nie ufał, a i z tymi ich naprawami gwarancyjnymi też różnie bywa. Oczywiście z całym dla nich szacunkiem.

Ja pisałem o dobrych sklepach specjalistycznych, a te mają pełną ofertę, więc również do najnowszych modeli można u nich zanabyć odpowiedni olej, również w przypadku BMW.

Argument, że jeśli kogoś stać na drogi samochód, to i stać go na olej, sorry, ale jest niepoważny. Równie dobrze można powiedzieć, że jeżeli kogoś stać na drogi samochód, to nie znaczy że ma bez potrzeby wyrzucać pieniądze. Bogaci też potrafią liczyć.

Sorry, ale trochę zboczyliśmy z tematu. Według moich doświadczeń (wprawdzie nie z BMW) z automatem, całkowita wymiana oleju łącznie z filtrem nie zaszkodziła mu a wręcz pomogła. Skrzynia lepiej pracuje, a i przy kolejnej zmianie okazało się, że wewnątrz jest ok..

Dzenaro

Gaduła
Punktów
15
Miasto
EU
Serwis, serwisowi nie równy, tak więc możemy rozmawiać na ten temat godzinami, a mając zgoła rozbieżne poglądy, obaj możemy mieć rację ;)

Jeżeli masz tak dobre i pewne miejsca jakimi są te sklepy specjalistyczne o których piszesz, miał bym prośbę, czy mógł byś się dowiedzieć, czy dysponują zamiennikiem oleju do skrzyni BMW GS6-37BZ - THEG ?, bo u mnie niestety pomimo poszukiwań wielu klientów jest niedostępny.

Owszem, bogaci potrafią liczyć, ale nie mają czasu na gonienie po sklepach i szukanie tańszych zamienników, jeżeli ktoś decyduje się na zakup drogiego, a tym bardziej nowego samochodu zapewne koszty utrzymania wyliczył dobrze i skrupulatnie, jakoś nie widać żadnych for posiadaczy nowym Mercedesów S klasy, BMW, Bentlaya etc. na których można by się dowiedzieć co i gdzie taniej kupić, albo jak naprawić, bo mechanik drogi ;)

Każdy z nas ma nieco inne zdanie, tak więc proponuje na tym zakończyć, bo dalsza dyskusja, chociaż w przyjacielskiej i miłej atmosferze, to jednak faktycznie zaczyna odbiegać od tematu.

Mateusz70

Początkujący
Punktów
1
Castrol to uniwersalny olej. Wiele modeli aut lubi go. Ja sie na nim nie zawiodłem.

Rester66

Początkujący
Punktów
0
Hej. Ja mam Forda Focusa i też potrzebuję oleju do skrzyni, ale nie wiem co kupić...

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
to jakbys napisal "ja mam samochod i potrzebuje olej" :)

Actina89

SuperMechanior
Punktów
13
do skrzyni : Ravenol, Castrol, Liqui Moly, Meguin

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Są dodatki dedykowane do ASB,które powodują obniżenie współczynnika tarcia, ale tylko w obrębie metalowych części skrzyni,skutkiem tego jest obniżenie temp.oleju,skrzynia lepiej pracuje,przedłuża to też jej żywotność.Bardzo wskazane jest zastosowanie dodatkowej chłodnicy oleju o rozmiarach dobranych do warunków pracy skrzyni,czyli do aut z hakiem,holujących jakieś przyczepy,większe chłodnice.Można popytać o nie na stronie I Parts-a,średni koszt ok.500 zł.Taka chłodnica oleju potrafi przedłużyć żywotność ASB w znacznym stopniu.Jeśli chodzi dynamiczną metodę wymiany oleju w ASB to pan Łokaj absolutnie odradza stosowanie tej metody gdyż jest to bardzo dobry sposób na ukatrupienie ASB,objawy uszkodzenia pojawiają się po jakimś czasie od wymiany oleju,po prostu nie powinno się skrzyni całkowicie opróżniać z oleju,dlaczego? Wiadomo.Jeśli chodzi o same oleje,nie zawsze oleje w pełni syntetyczne są najlepsze,przekonał się o tym Mercedes ,już nie pamiętam szczegółów,ale syntetyk rozpuszczał coś tam w skrzyni ASB,skrzynie bodajże ZF,dopiero zastosowanie oleju mineralnego i problem ustąpił.

A

autozibi

Są dodatki dedykowane do ASB,które powodują obniżenie współczynnika tarcia, ale tylko w obrębie metalowych części skrzyni,skutkiem tego jest obniżenie temp.oleju,skrzynia lepiej pracuje,przedłuża to też jej żywotność.Bardzo wskazane jest zastosowanie dodatkowej chłodnicy oleju o rozmiarach dobranych do warunków pracy skrzyni,czyli do aut z hakiem,holujących jakieś przyczepy,większe chłodnice.Można popytać o nie na stronie I Parts-a,średni koszt ok.500 zł.Taka chłodnica oleju potrafi przedłużyć żywotność ASB w znacznym stopniu.Jeśli chodzi dynamiczną metodę wymiany oleju w ASB to pan Łokaj absolutnie odradza stosowanie tej metody gdyż jest to bardzo dobry sposób na ukatrupienie ASB,objawy uszkodzenia pojawiają się po jakimś czasie od wymiany oleju,po prostu nie powinno się skrzyni całkowicie opróżniać z oleju,dlaczego? Wiadomo.Jeśli chodzi o same oleje,nie zawsze oleje w pełni syntetyczne są najlepsze,przekonał się o tym Mercedes ,już nie pamiętam szczegółów,ale syntetyk rozpuszczał coś tam w skrzyni ASB,skrzynie bodajże ZF,dopiero zastosowanie oleju mineralnego i problem ustąpił.

Ondraszek bez obrazy ale doucz się i nie pisz pierdół ... :p:p:p:p
Po za tym jakiś tam pan Łokaj też chyba do szkoły musi iść ponownie bo Tobie też jakiś majonez z mózgu robi .

Wymiana dynamiczna oleju w skrzyni biegów jest jako jedyną metodą aby całkowicie wymienić olej na nowy
a przy tym i najbezpieczniejszą metodą . Podczas wymiany dynamicznej nie ma mowy o tym aby skrzynia była sucha
tzn. pozbawiona całkowicie oleju .
Nie wiem ale ktoś tu naprawdę jest nie douczony ....:eek::eek::eek:

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
Ale pitolisz:D

Do góry Bottom