• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki olej najlepszy?

QuartzD4D

Początkujący
Punktów
1
Witam,
Jaki olej byście polecili do Toyoty Corolli E12 2.0 D4D 110 KM, 150 tys km?
Poprzednio zalany był 5w40 ale jakiej marki to nie wiem.
Jaki olej byłby tu najlepszy? Wydaje mi się, że kontynuować powinno się syntetyk tylko jakiej marki?

QuartzD4D

Początkujący
Punktów
1
Zastanawiałem się nad nim, słyszałem niepozytywne opinie o nim (Castrol Edge 5W40) i nie wiem ile w tym prawdy. Mylę się pisząc, że sama Toyota poleca Castrole?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Powiem Ci tak, warsztat prowadzę już x lat i z doświadczenia bez zagłębiania się w jakieś forumowe dyskusje nad lepszością jednego oleju nad drugim, nad ich właściowaściami smarowania itd. że olej to olej, jeden pies, byle by był kupiony w normalnej hurtowni a nie w jakiejś super promocji na allegro za 50% ceny.

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Najwazniejsza jest specyfikacja pod dany silnik.Dowiedz sie jaka specyfikacje powinien miec twoj silnik i dobierz odpowiedni olej(przypuszczam ze 5w/40 A3 B3,B4)poszukaj w necie lub moze masz dostep do jakiejs ksiazki.Marka nie ma znaczenia,wazne zeby to byl olej silnikowy a nie do frytek.Jesli chcesz castrola czy mobila to tylko z pewnego zrodla bo na rynku jest duzo podrobek.Silnikowi w niczym nie pomoze to ze bedzie mial olej za 500zl czy 1000zl bo i tak za 10 czy 15tys.trzeba go wymienic,najwazniejsza jest regularna wymiana bo gdy olej nie jest wymieniany zaczyna zasyfiac silnik.Tak jak wspomnial Misiek uwazaj na oleje z allegro bo mozesz trafic na podrobke.

P

PogotowieSamochodoweUK

Posluchaj, marke lej taka na jaka ci kieszen pozwala, ale trzymaj sia klasy lepkosci i zadanej specyfikacji. Firma jest nieistotna jako pryzmat wyboru.

Adamberg

Nowy
Punktów
0
Jak nie chcesz oleju, który szybko zmienia lepkość, tylko dobrze utrzymuje parametry to Neste na pewno. Najwięcej info o tej marce jest tutaj olejeklimowicz.pl. Baza Neste jest dobrze znana w Niemczech chociażby. Bardzo wielu kierowców za granicą z tego korzysta. W Polsce gorzej, ale wiadomo, że do nas pewne trendy jakościowe w motoryzacji po prostu nie dochodzą. Pozdrawiam.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Liqui Moly/Valvoline/Motul/Castrol

Takie staram się używać przy autach klientów.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Na bank handluje tym hehe

Ja również na pierwszym miejscu mam LM na równi z Millers później Motul . Normalnie leję Totale i Shele biedniejszym klientom bo tego badziewia Castrola już nie mam ochoty sprzedawać stałym klientom i się wstydzić później jak turbo leży od jakości oleju
.

Mikroskop ładnie wyłapie czy wina braku srodka smarnego czy wina brudu czy wina samego srodka ;)
Ewentualnie zajechania przez nieodpowiedni styl jazdy ;)

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Marka = cena
Marka to nie znaczy jakość
0w40 najlepsza jakość
5w40 dobra jakość
10w40 średnia jakość
15w40 najgorsza jakość

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Ponoć najlepszy olej to taki na którym sie najwiecej zarabia ..ale nie do końca się z tym zgadzam :)

Theo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
amiya-tech.eu
Daytona -polecam

Na bank handluje tym hehe

Ja również na pierwszym miejscu mam LM na równi z Millers później Motul . Normalnie leję Totale i Shele biedniejszym klientom bo tego badziewia Castrola już nie mam ochoty sprzedawać stałym klientom i się wstydzić później jak turbo leży od jakości oleju
.

Mikroskop ładnie wyłapie czy wina braku srodka smarnego czy wina brudu czy wina samego srodka ;)
Ewentualnie zajechania przez nieodpowiedni styl jazdy ;)

Zapraszam do zapiznania się z ofertą Daytona. Najlepsze oleje i smary
napisz mi co potrzebujesz -chętnie wycenię.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Dziękuje bardzo :) Chodzi mi o to, że nie zawsze olej 100% syntetyczny będzie najlepszy do danego silnika :) Normy producenta w tym przypadku są ważniejsze.
Natomiast jeżeli chodzi o jakość samego oleju to mogę się zgodzić, ale to też zależy od producenta oleju.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
94
Przykład z wczoraj.
Octavia II 1.4 TSI 122km z modem na 150 km.

Jeździła na oleju Castrol EDGE LL 504/507 5w30.
Olej świeżutki po przelocie 3 tyś km.

Często trasy z prędkościami z niemieckich autostrad.
Na trasie KRK- GD A1 po przelocie 1200 KM upiła 0,7 L
po 3 tyś km zmienione na Total Ineo LL 5W30. Ta sama trasa, ta sama prędkość. Upiła 0,4L.
po 2 tyś km zmiana na Motul Specyfic 504/507. iw. upiła 0,2L.
Dziwne?

Auto nasze prywatne. Driver ze starej szkoły mechaników, nie to co my dzisiejsi ;)

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Temperatura otoczenia, wilgotność powietrza, sila i kierunek wiatru, ilość komarów po drodze, czy kierowca w obu przypadkach był na czczo, głębokość bieznika ( z dokładnością do 0.001mm). Wszystko ma znaczenie ;D

A tak serio Motula idzie u mnie najwięcej i nikt nie narzeka.

Do góry Bottom