• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki olej najlepszy?

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Przykład z wczoraj.
Octavia II 1.4 TSI 122km z modem na 150 km.

Jeździła na oleju Castrol EDGE LL 504/507 5w30.
Olej świeżutki po przelocie 3 tyś km.

Często trasy z prędkościami z niemieckich autostrad.
Na trasie KRK- GD A1 po przelocie 1200 KM upiła 0,7 L
po 3 tyś km zmienione na Total Ineo LL 5W30. Ta sama trasa, ta sama prędkość. Upiła 0,4L.
po 2 tyś km zmiana na Motul Specyfic 504/507. iw. upiła 0,2L.
Dziwne?

Auto nasze prywatne. Driver ze starej szkoły mechaników, nie to co my dzisiejsi ;)

Daj znać kiedy padnie turbo lub silnik się zatrze :)

Theo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Katowice
amiya-tech.eu
Witam,
Jaki olej byście polecili do Toyoty Corolli E12 2.0 D4D 110 KM, 150 tys km?
Poprzednio zalany był 5w40 ale jakiej marki to nie wiem.
Jaki olej byłby tu najlepszy? Wydaje mi się, że kontynuować powinno się syntetyk tylko jakiej marki?

Daytona Engine PRO S 5W40 do samochodów osobowych i dostawczych ( do 3,5t) Sugeruję kontakt ze mną w tej sprawie. Naprawdę polecam ten olej Tobie i wszystkim innym warsztatom w Twojej okolicy. Szczegóły podam na email.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
to czy auto bierze olej czy nie zależy nieraz od jakości paliwa jakie zatankujecie. Oczywiście im lepsze to przy jeździe autostradowej nie spali prawie nic, a jak nalejecie syf nawet nieraz o nazwie Verwa lub inne super drogie to spali jak smok . To tylko wynika z moich obserwacji na przykładzie 1,9tdi które ganiam dwa razy w miechu z Niemiec do Polski. Tak też miałem z innymi autami.

caveman2009

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Za duzym jeziorem
Przykład z wczoraj.
Octavia II 1.4 TSI 122km z modem na 150 km.

Jeździła na oleju Castrol EDGE LL 504/507 5w30.
Olej świeżutki po przelocie 3 tyś km.

Często trasy z prędkościami z niemieckich autostrad.
Na trasie KRK- GD A1 po przelocie 1200 KM upiła 0,7 L
po 3 tyś km zmienione na Total Ineo LL 5W30. Ta sama trasa, ta sama prędkość. Upiła 0,4L.
po 2 tyś km zmiana na Motul Specyfic 504/507. iw. upiła 0,2L.
Dziwne?

Auto nasze prywatne. Driver ze starej szkoły mechaników, nie to co my dzisiejsi ;)
raczej nie dziwne, castrol jest rekomendowanym olejem przez vag, widzisz dlaczego
0.7l to i tak calkiem niezle jak na ten silnik, widzialem bardziej sprzagnione juz przy 50tys na blacie

Juruś_plisz

Początkujący
Punktów
5
Jest rekomendowany bo mają dobry układ z nimi i tyle. To wcale nie znaczy ze jest najlepszy

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Tak, castrol płaci grubą kasę, żeby ich logo było na korkach wlweu :)

Ja tam castrola nie leje, za dużo go podrabiają, a co do jakości oryginalnego też mam mieszane uczucia

Juruś_plisz

Początkujący
Punktów
5
Tak, castrol płaci grubą kasę, żeby ich logo było na korkach wlweu :)

Ja tam castrola nie leje, za dużo go podrabiają, a co do jakości oryginalnego też mam mieszane uczucia
No to oczywiste, poźniej każdy myśli "ooo jak na korku napisali Castrol to jego kupie, przecież producent zaleca" Ludzie nie są świadomi tych przekrętów.

dario_auto

Początkujący
Punktów
0
Castrol? To jeszcze ktoś to leje? Teraz technologia poszła w przód i leje się prawdziwie syntetyczne oleje a nie oleje, ktore udają syntetyki.

Do góry Bottom