• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki olej

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Tak ,to Francuz,temp.zaplonu 228 ,temp plyniecia -39,cena ok.72zl za 5 L,nie widze jak na razie dla niego knkurencji w zakresie jakosc plus cena,silnik wyjatkowo cichutko na nim pracuje,bardzo latwy rozruch nawet podczas najsrozszych mrozow,kontrolka cisnienia oleju nawet wtedy gasnie natychmiast.Jesli chodzi natomiast olei przekladniowy do skrzyni biegow,po wielu porownaniach wybor tez padl na Elf.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Jesli chodzi o sp3cyfikacje to oczywiste,ja tylko napisalem na jaka fitme warto zwrocic uwage.

pawel1209

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Ja też polecam olej silnikowy CaSTROL 5W40/1/MAGNATECDPF ;) używam go w swojej Skodzie i nie mam, jak na razie do niego żadnych zastrzeżeń

Adamberg

Nowy
Punktów
0
Nigdy nie miałem problemów z rozruchem silnika, odkąd zacząłem stosować oleje silnikowe Neste. Marka klasy premium, ale warto zainwestować. Przy mrozach się sprawdza ten olej i nie mam do tej pory nic do zarzucenia. Pogadaj w Białymstoku z panem Andrzejem Klimowiczem. Zna się na rzeczy i na pewno ci pomoże dobrać odpowiedni olej do silnika.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Pany ,, dziś prawdziwych cyganów już nie ma " , no i kiepskich olei również . Byle nie z marketów budowlanych , chyba że to Castrol , Mobil itd. itp .

mazi88

Początkujący
Punktów
1
a jaką macie opinię na temat olejów Shella? Gościu z warsztatu chce mi właśnie tego producenta wlać do silnika. Dokładnie chce zastosować Shell Helix Ultra 5W-40. Podał mi nazwę abym sobie poczytał w internecie i poszukał opinii i przekonał się że warto.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Shell produkuje oleje z gazu ziemnego(w uproszczeniu) a nie z ropy naftowej,wynkiem tego jest brak odkladania sie nagarow,szlamow i lakow,parametry poza tym zacne,mysle,ze mechanik b.dobrze radzi.

mazi88

Początkujący
Punktów
1
Shell produkuje oleje z gazu ziemnego(w uproszczeniu) a nie z ropy naftowej,wynkiem tego jest brak odkladania sie nagarow,szlamow i lakow,parametry poza tym zacne,mysle,ze mechanik b.dobrze radzi.
ok. to znaczy że silnik powinien być czysty i dłużej sprawny.

lampiko

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Rzeszów
Ja rozbierałem silniki po Castrolu i doskonale wiem jak one po nim wyglądają. Szkoda gadać. Ale z koleji nigdy nie rozbierałem silnika po Shellu albo przynajmniej o tym nie wiedziałem.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
10tys po mieście a 10tys autostradą też jest różnica. tak mi się wydaje przynajmniej.
toomii76toomi Tobie się nawet dużo rzeczy dobrze wydaje . Co Ty jasnowidz jest ?

A ja tam Valvoline preferuję . Namówiłem kolesia z którym w DE robiłem ( on szlachtował , ja na odwrót unfale ) i po wymianie pyta - ty mój x-35 chyba cichszy jest.

Do góry Bottom