• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik 2 kolumnowy?

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Witajcie jaki podnośnik dwukolumnowy polecacie?

Szukam czegoś do 4t i 2,5 lub 3 t

Obecnie używam hofmanna 3t i średnio jestem zadowolony.

ethan

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Wrocław
Jaki model hofmanna używasz?
Co w nim nie pasuje, bo będę szukał kolejnego podnośnika i właśnie myślałem o jakimś hofmann-ie... Teraz mam hofmann-a 2,5t gte 2500 i jestem zadowolony

romsped

Gaduła
Punktów
11
Jeżeli śruba to bierz Nussbauma, lub Stenhoja. A jak hydraulika to bym brał Everta, tani a działa i się nie psuje.

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Nussbaumy hydrauliczne są bardzo szybkie jak idę do mahy to myślę że podnoszenie trwa wieki

21golfista21

SuperMechanior
Punktów
14
Miasto
Strzelin
Jaki model hofmanna używasz?
Co w nim nie pasuje, bo będę szukał kolejnego podnośnika i właśnie myślałem o jakimś hofmann-ie... Teraz mam hofmann-a 2,5t gte 2500 i jestem zadowolony
Cześć, miałem wcześniej ten model 2500 z 1985 roku! Śmigał bez zarzutu. Na jego miejsce kupiłem mtf 3000 i średnio.
zalety to na pewno: brak ramy przejazdowej, wysokość podnoszenia (chodzi mi o to że nisko łapy można podstawić)
co mi się nie podoba, to to że trzeba go co jakiś czas smarować kolumny od wewnątrz i cały ten smar spływa na dół i się robi syf, czasem ma jakieś odpały że idealnie nie synchronizuje podnoszenia kolumn jedna idzie trochę wyżej niż druga.
Jeśli chodzi o awaryjność to mam go od 2013 roku i wymieniłem linkę synchronizującą i gumy na łapach.

Jeżeli śruba to bierz Nussbauma, lub Stenhoja. A jak hydraulika to bym brał Everta, tani a działa i się nie psuje.[/Q

właśnie zastanawiam się czy śrubowy czy hydrauliczny...

Ostatnia edycja:

SCS

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Nowa Sól
Jak szukasz dobrego używanego podnośnika to mam nasprzedaz 4 kolumnowego stenhoja 4500kg, dwukolumnowe stenhoja 3500kg i nożycowy podnosi na 100cm udźwig 3000kg

Do góry Bottom