• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
A znacie firmę Zeal z Trójmiasta tej firmy sprzęt chodzi u jednego z mechanikow w mojej miejscowosci od wielu lat na zewnatrz (2szt.)

Punktów
0
Miasto
Bielsko-Biała
Witam.
W związku z tym że temat dotyczy produktów które oferujemy chciałbym również się wypowiedzieć.
I sprostować niektóre opinie i informacje. Nie chcę tutaj reklamować czy negować konkretnych produktów lecz obiektywnie podejść do tematu. Wypowiedz kogoś z forum że wszystkie podnośniki chińskie są takie same i robione w tej samej fabryce jest bardzo błędna. W Chinach jest co najmniej kilka dużych fabryk z długoletnim doświadczeniem w produkcji, oraz wiele małych które kopiują tych większych mniej lub bardziej skutecznie.
Ceny zakupu podnośników u producentów w Chinach też są bardzo różne. Duże fabryki mają profesjonalne linie produkcyjne, spawanie konstrukcji jest zautomatyzowane, Lakierowanie jest proszkowe. I co najważniejsze występuje kontrola jakości i powtarzalności, to znaczy że wszystkie elementy w momencie montażu będą pasować do siebie. A w najtańszych fabrykach, spawanie jest ręczne, często zdarzają się jakieś niedoróbki, nie zawsze wszystko pasuje do siebie. (temat przerobiony na własnej skórze). Przed zakupem podnośnika proponuję zwrócić uwagę na jego wymiary: szerokość pomiędzy słupami (im większa tym bardziej komfortowo wjeżdza się samochodem, oraz łatwiej otworzyć drzwi, wsiadać i wysiadać ). Porównać szerokości słupa (im większy tym stabilniejsza konstrukcja).
zwrócić uwagę na sposób montażu łap do wózków ( aby otwierały się maksymalnie). Swojego czasu podnośniki AMD produkowały 2 fabryki, jedna z oznaczeniami ATL tutaj łapy otwierały się do jakieś 70 stopnie przez to że blokada była przyspawana z boku belki a nie na środku tak jak w modelu SAE (łapa otwiera się w pełni).
Przy podnośnikach z ręczną blokadą bezpieczeństwa warto zobaczyć jaki jest dostęp do tego mechanizmu, i wymiany linki bo zdarzają się przypadki jej zerwania, niektóre podnośniki mają specjalne okienka do jej wymiany a w niektórych trzeba demontować cały wózek. Jest wiele ważnych szczegółów na które warto zwracać uwagę,

CZEŚCI ZAMIENNE DO PODNOŚNIKÓW HYDRAULICZNYCH.

Jeśli ktoś z użytkowników forum potrzebuje części zamienne to mamy bardzo duży wybór do różnych modeli.
Liny, przewody hydrauliczne, uszczelnienia, złączki, wyłączniki krańcowe, czasówki, pompy hydrauliczne, zawory, elkektro-zawory. silniki, dostępne od ręki.

Ostatnia edycja:

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
nie trzeba kupować chińskiego szaisu POLACY produkują porządne podnośniki w Ostrowie Wielkopolskim CAR LIFT

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
nie trzeba kupować chińskiego szaisu POLACY produkują porządne podnośniki w Ostrowie Wielkopolskim CAR LIFT
Dokładnie... Sam reprezentuję Anwa-Tech czyli jednego z polskich producentów podnośników samochodowych a konkretnie podnośników pneumatycznych. Oferta made in Poland jest równie bogata co oferta producentów ze wschodu czy zachodu.

maciejreno

Nowy
Punktów
0
pomyslowywarsztat.pl
Hej, ja korzystałem z różnych od ręcznego trapeza po automatyczny dwukolumnowy. Jeśli ktoś szuka optymalnych rozwiązań to dobrym wyborem może być poszukanie na allegro lub olx używanego sprzętu

bogdanras

Bywalec
Punktów
0
WERTHER 300s - czy ktoś ma doswiadczenie - dzieki za info - z powazaniem Panowie .

bogdanras

Bywalec
Punktów
0
dzieki ,a jak z wysiadaniem / wprowadzaniem na stanowisko ? .

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
latka lecą nie chce sie juz biegać do i z kanału rozwiązanie podnosnik i tu pytanie jaki polecacie, 4 kolumnowy zaleta stabilny,nie ma obawy tagać sie z autem że spadnie nam na głowe, ale ciężko na nim wyjąc np.skrzynie biegow bo przeszkadzają poprzeczki; 2-kolumnowy zaleta mało zabiera miejsca ale nie zrobi sie na nim np.zbierznosci,wiec co podpowiecie ?
tu dwa ciekawe linki
http://www.werther.pl/download/podnosniki.pdf
http://www.elwico.com.pl/strona.php?32539
Consul polecam.
Niemiecki nie do zaniechania.
A tu masz więcej info
https://gbalcerek.blogspot.com/2020/01/jak-nie-dopuscic-do-spadniecia.html?m=1

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Chińczyk hydrauliczny.
Generalnie najtańszy sprzęt.
Miałem trochę do czynienia.
Jak dobrze trafisz to ok.
Nieraz dziwne usterki wychodzą.
Jakieś wycieki liny pękają.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Czy może lepiej jakąś uzywke? Ale w razie chciałbym otworzyć firmę potrzebne są papiery do UDT. Najlepiej szukać z papierami. Jak mówisz miałeś z tym doczynienia może coś polecisz do 6tys.

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Mam gościa w Pionkach ma zawsze ok 20 podnośników znam bo kupę lat sprawdzone sprzęty.
Zippo Consul 2 silniki i gra gitara.

Drugi koleś mieszka koło Rzeszowa też ma dobre sztuki po remoncie.

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Mogę prosić jakis kontakt? Albo może mają stronę internetową?

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
W sumie to typowy chinczyk.
W tej cenie masz nowy chiński.
Evert to intercars sprzedawał na potęgę.
Fakt,że lepiej dopracowany ale dalej chińczyk.

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
48
Miasto
Chyżowice
Bylem u was w firmie rozmawiałem i trochę wkurzające jest ze trzeba biegać i blokady zwalniać na kolumnach ręcznie. Zastanawiam się na L220 tyle że zastanawia mnie rozstaw łap. I fragment opisu. Przed zakupem podnośnika koniecznie sprawdź lokalizację punktów podparcia w pojazdach, które chcesz obsługiwać.

Do góry Bottom