• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jaki podnośnik?

Szczypior9508

Początkujący
Punktów
0
To po prostu Consul 2.35 premium. Na allegro zobacz, jest chyba 4 rodzaje 2 kolumnowych Consuli

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Wiecie może czy consul ma w swojej ofercie podnośniki do dużych busów typu sprinter/crafter max?
Jest 5 tonowy.
Podnosi wszystko od smarta do boksera typu meblowóz super podnośnik.
Cena ok 40tys zł netto.

W sumie do sprintera i innych busów 4t wystarczy na allegro 26kola wołają.
5 tonowy musi być do meblowozow bo sama paka ma 250cm szerokości i na 4 t może się nie zmieścić

Ostatnia edycja:

kilex

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
87
Miasto
Lublin
Różne są opinie o nowych nussbaumach. Ja prze zakupem chcę zobaczyć je na żywo. Do 5,5t raczej zdecydowany jestem na ravkę bo cena jest po za konkurencją. 4-4,5t mam trzy typy. Dwa hydrauliczne Nussbaum. Stenhoj i jeden śrubowy Consul.

Autodiagnostyka

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Wieluń
Panowie jak to jest z odległością kumnynpodnosnika od ściany?Chodzi o wymagania względem UDT.Montowalem podnośnik 4 kolumnowy i w instrukcji jak byk jest napisane minimum 600cm od ściany ,a wiem że niektórzy piszą 800cm .W niektórych instrukcjach podnośników pisze nawet 1000cm od ściany.Czy jeśli w DTr podnośnika jest zapisane 600cm to jeżeli go tak zamontuje to jest ok?Jak Urząd dozoru na to patrzy?Ma swoje wytyczne czy trzyma się tego co w DTR danego podnośnika.

djbovorta

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
26
Według Polskiego prawa 80cm minimum ( żeby strażak w pełnym oprzyrządowaniu mógł przejść ) bądź przy samej ścianie bez przerwy między kolumna a ściana

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Dokładnie 80cm sam niedawno zakupiłem podnośnik i szykuje się do montażu.

Grześbyd

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Hey
Ja montuje na 60cm i jest ok.
Do tej pory nie było problemów z UDT.
Montuje 20 lat

podnosnikkoszowy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Wieluń
www.kursy-wielun.pl
Witam. Warunki montażu podnośnika powinny być zawarte w instrukcji eksploatacji podnośnika wydanej przez producenta. Aczkolwiek z tą odległością montażu od ściany może być jeszcze tak, że producent napisze, że odległość montażu podnośnika od ściany należy wykonać zgodnie z zewnętrznymi przepisami. pozdrawiam

Piotr.m

SuperMechanior
Punktów
46
Miasto
Chyżowice
Z tego co mi wiadomo od ściany minimum 80cm tak aby strażak mógł przejść w pełnym umondurowaniu.

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
KOLEDZY używa ktoś podnośnika dwukolumnoweo 3.5 t LAUNCH ???

Daniel Wójtowicz

SuperMechanior
Punktów
3
Miasto
Katowice
www.cartec-polska.pl
Cześć.
Jako firma Cartec jesteśmy na rynku motoryzacyjnym od 93 r. Służymy pomocą w doborze odpowiednich rozwiązań. Zajmujemy się wyposażeniem serwisów samochodowych i SKP.
Dla ludzi z forum mogę przygotować atrakcyjną ofertę na określone zapotrzebowanie.
Zadzwoń do mnie, postaram się doradzic w kwestii podnośnika.
Handlujemy m. In John Bean, Raviaglioli, AMI, Evert.

inspire

Uczestnik
Punktów
2
Witam
Potrzebuję podnośnik na swoje prywatne potrzeby, wstępnie wybór padł na 2kol Raviaglioli 3.5t, ale pytanie mam bardziej od strony montażowej, tzn. zakładając że posadzka jest z gównolitu (~20cm "chudziak" + 10cm b20 albo b25 nie pamietam), jak macie pomontowane podnośniki?

Myślę dać blachę 10mm powiedzmy 1000x500mm pod słup, ew. zrobić z coewnika ramę (zaniżoną w beton), oczywiście konstrukcje byłyby przyspawane do słupów. Co o tym sądzicie?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
Witam
Potrzebuję podnośnik na swoje prywatne potrzeby, wstępnie wybór padł na 2kol Raviaglioli 3.5t, ale pytanie mam bardziej od strony montażowej, tzn. zakładając że posadzka jest z gównolitu (~20cm "chudziak" + 10cm b20 albo b25 nie pamietam), jak macie pomontowane podnośniki?

Myślę dać blachę 10mm powiedzmy 1000x500mm pod słup, ew. zrobić z coewnika ramę (zaniżoną w beton), oczywiście konstrukcje byłyby przyspawane do słupów. Co o tym sądzicie?
a dlaczego nie lepiej odrazu wykuc w chudziaku i wylac plyte pod podnosnik?

Do góry Bottom