Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Biorąc pod uwage ilosc takich urządzen nie spodziewaj sie że ktoś ci doradzi, każde z tych urządzen ma wady i zalety ,w dodatku nie napisałes czy ma to być legal czy coś z pól ryżowych .Pewnie za chwile rozpęta sie tu dyskusja co jest najlepsze w działaniu ale smutna prawda jest taka że sprzęt uniwersalny zawsze będzie miał luki w oprogramowaniu i czesto nie zrobi tego czego oczekujesz.
Słuszna uwaga!Interesuje mnie legal.Pewnie kazdy ma cos do powiedzenia na temat testerow roznych producentow ale moze jest jakis ktory szzegolnie cenią sobie mechanicy?A moze powinienem inwestowac w dedykowane testery?Jak tak to do jakich marek warto kupic?Jakie najczesciej odwiedzają polskie warsztaty?Jestem na etapie planowania zakupu sprzetu do watsztatu,warsztat juz stoi..
Witam.Ja korzystałem ostatnio z (Launch Diagun Interfejs x431 , ja zapłaciłem około 6500 zł jakieś półtora roku temu) Jeśli chodzi o ogólną diagnostykę to sprawuje się całkiem nie źle.W zestawie jest złącze bluetooth do bezprzewodowej diagnostyki i jest to dosyć fajne rozwiązanie.Jest tez wiele końcówek do prawie wszystkich modeli samochodów.Centralka którą można łączyć się za pomocą kabli jak i bez przewodowo jak wcześniej pisałem + ładowarka w zestawie.Na oprogramowanie jest dołączona darmowa roczna aktualizacja i jest w języku Polskim.Jeżeli chodzi o samom diagnostykę to ogólnie jest dobry sprzęt ale moich oczekiwań nie spełnił w 100%.Ale jak pisze kolega (fructon) '' sprzęt uniwersalny zawsze będzie miał luki w oprogramowaniu i czesto nie zrobi tego czego oczekujesz ,, . Dlatego jest to tylko uniwersalny interfejs do diagnostyki ogólnej.Pozdrawiam...
Według mnie powinneś kupić jakiś legal np.x431 ,cdif2, do trzymania na wierzchu w razie kontroli i kilka orginałów z dalekiego kraju clip ,lexia ,ids,vas 5054a to są auta które czesto goszczą na warsztacie i nabijają kase mechanikom
Polecam autocoma orginal. Do tego serwisowki
Clip do renowek
Lexia proxia do peugota citroen
Ids do forda
Vas do vw seat skoda audi
To najczęściej będziesz mial w warsztacie.
Zwróć także uwagę na aktualizacje oprogramowania. Z tego co wiem to KTS potrzebuje coroczna aktualizacje a swoje to kosztuje. A jak nie zaktualizujesz to się blokuje. Np. Gutmanna nie trzeba aktualizować bo kupując to dostajesz oprogramowanie i Ci zostaje. Możesz co 3 lata sobie aktualizować aby mieć dostęp do nowych samochodów.
KTS raczej mnie nie interesuje a co do aktualizacji to nie ma z tym problemu,sprzet musi byc na legalu...
Na tą chwile najlepszym rozwiązaniem jest post od Auto-Port.
Rowniez mam takie podejscie,tester uniwersalny dobrej jakosci plus kilka dedykowanych,mysle ze to na paczątek dobre rozwiązanie...
Jakis czas temu bylem nastawiony na kts za okolo 30 tys lecz po zapoznaniu sie z tematem na początku chyba nie warto...Za 3 dedykowane i powiedzmy jeden uniwersalny np autocom wychodzi 17-18 tys zl z tego co sie zorientowalem wiec duza roznica cen i bardzo mozliwe ze zrobie wiecej niz kts-em...
Tak wiem że ma być legalny ale niektóre musisz aktualizować bo jak nie to ci się zablokuje. A aktualizacja też nie jest taka tania.
I jeszcze do opli : op-com ewentualnie tech2