• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

jakich firm montujecie klocki / tarcze ??

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Testowałem wiele tarcz i klocków i to na własnym samochodach wiec to są moje spostrzeżenia . Co do bmw e60/e65 nie wypowiem się bo ten model omijam z daleka z jakimi kolwiek pracami . Robię wiele bmw ale ten modelo szereg to jakaś porażka która nie powinna trafić do produkcji . Co do audi A6 montowałem różne zestawy i większość klientów chce tylko ate . Ja swoim klienta daje ate w hurcie wiec porównaniu z maxgear z 40% narzutem sklepów nie rożni się aż tak znacząco .

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
Testowałem wiele tarcz i klocków i to na własnym samochodach wiec to są moje spostrzeżenia . Co do bmw e60/e65 nie wypowiem się bo ten model omijam z daleka z jakimi kolwiek pracami . Robię wiele bmw ale ten modelo szereg to jakaś porażka która nie powinna trafić do produkcji . Co do audi A6 montowałem różne zestawy i większość klientów chce tylko ate . Ja swoim klienta daje ate w hurcie wiec porównaniu z maxgear z 40% narzutem sklepów nie rożni się aż tak znacząco .
mówimy o srednicy 346 mm w audi i ATE ZDAJĄ EGZAMIN?? -chyba zaczne z Twojej hurtowni brac;)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Nie po prostu mam wyższą robociznę w porównaniu z innymi warsztatami , wiec wychodzę na swoim .
Tak zgada się takie duże i strasznie ciężkie . Ostatnio przejąłem klienta któremu poprzedni mechanik w takim a6 założył textara i po 5 tys się pokrzywiły . Założyłem ate i już zrobił 15 tys bez problemu (mieszkam w malej miejscowości i z większością klientów spotykam się podczas zakupów w markecie) .

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
566
Miasto
Podkarpacie
Zarobki to była odpowiedz dla toomii76 . Z swoich obserwacji mogę dodać tez ze na ate robię do dwóch razy więcej kilometrów niż na bosch a jeżdżę 90% miasto i udało mi się wycisnąć około 70 tys. km .

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Mam warsztat to czemu mam tego nie montować,poprostu zawsze poddaje dokładnej inspekcji zaciski,jarzma,linki a na 10 mechaników powiedzmy 7 ma to daleko nie powiem gdzie i do tego dochodzi nadgorliwość która niszczy układ hamulcowy,dobrze wiecie jakie czynniki mam na mysli.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Ja też tak robię, to chyba normalne. A jednak parę reklamacji miałem w tamtym roku. W tym dwie e60. Bicie tarczy po montażu 0,02 więc w normie, a i tak po ostrej jeździe się pokrzywily. Pierwsze były brembo a drugie ATE. potem poszły oryginały i po 5tys przebiegu, jak się dobrze dogrzeja już delikatnie czuć na kierownicy jak się hamuje od 200 do około 150 na h. Więc nie zawsze zły montaż jest za to odpowiedzialny. Zresztą jeszcze nie miałem nigdy odmowy na reklamację.

I peugeot 407 coupe 2.7 hdi.
Na mniejsze rozmiary poniżej 300mm sobie nie przypominam.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
W bmw tuleje w bananach jak podmęczone to też po rozgrzaniu bije. Robiłem f10 gdzie biły tarcze z tyłu a problemem okazały się tuleje w tylnej ławie bo wypadało wszystko w jakiś rezonans. Chłop wcześniej zmienił 3 komplety tarcz i klocków.

Mastah

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kielce
Ate do bmw to nieporozumienie. W e60 przestalem montowac, bo reklamacja za reklamacja. W miare sprawdza sie Bosch, choc najlepszy wybor to oe.
Poza tym czesto montuje Girling , Fte no i wlasnie Bosch. Wydaje mi sie, ze Trw sie ostatnio popsulo, a Textar ma nieadekwatna cene do jakosci i nie sprawdza sie w ogole w japonczykach (czesto piszczy i nie idzie nic z tym zrobic). Z tanszych Fomar sie sprawdza.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Ja w volvo mam bosha komplet.hebel brzytwa.gdyby nie pedał to niewiedzialbym ze mam hamulce.

Zreszta za co wam płacą? Mata jezdzic nie hamować! Tekst zaczerpnięty z cb radia od busików przewozników ;)

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
175
Miasto
Jabłonna Lacka
Co do BMW na szkoleniu z Ate gość wspominał że jak mamy wybór to trzeba zakładać najcięższe.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
W e60 Textar też nie dał rady.

kotoy

Zweryfikowany Mechanik
Punktów