• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie narzędzia na rozpoczęcie działalności (PUP)

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Moim zdaniem na początek;
-szafka narzedziowa choć nie koniecznie.
Jest ważna jeżeli chcesz robić wydajnie (masz wszystkie podstawowe narzędzia w zasięgu ręki a nie latasz po całej hali.... i o porządek łatwiej :)
Ale fakt musi być solidna i duża.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Na dzień dzisiejszy mam tylko jedno stanowisko 3,5x6, podczas pracy pod maską szafka stoi jakieś 50-70cm za mną tak że bez problemu do niej sięgam...
Szafkę przyniósł Mikołaj na gwizdkę bo byłem grzeczny, a i tak zastanawiam się dlaczego nie kupiłem jej wcześniej :)

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Też kupiłem, wiem jest wygodna, ale można i bez tego. Dobre narzędzia podstawa.

saviola93

Bywalec
Punktów
2
ogólnie chce sie zajmować naprawami mechanicznymi i serwisem, rozrządy, zawieszenia, hamulce,sprzęgła,wyjąć turbo itp. multimetr mam i kompa do diagnostyki mam chińczyka, elektrykę tez zrobię ale na tym nie chciał bym się skupiać.
dzisiaj klienci chcą być obsłużeni kompleksowo jak zobaczą ze masz maszynę do opon to i przywiozą opony przy okazji serwisu na nabiciu klimatyzacji/odgrzybieniu np ozonatorem tez idzie niezle zarobić.Nie napisałem że mam kanał z schodami od boku, a podnośnik zamontował bym sobie pod wiatą obok.
Stoły warsztatowe nawet używki dobrze zrobione to 2 koła, chyba że przykreci imadlo i będzie się bał uderzyć. Musisz sobie odpowiedzieć na jedną zajebiscie ważną kwestię jakie auta, jacy klienci i jaki zakres usług. Urządzić na początek da się wszystko, ale napewno nie za 20k na wysokim poziomie. Jakbym miał wybór pomiędzy spuszczaniem oleju, a wysysaniem to zdecydowanie pierwsza opcja ale dążył bym do tego żeby nie celować w te usługi, bo jak nie masz 10 podnośników do tego przeznaczonych to nie zarobisz.
chcesz mi powiedzieć że na serwisie (wymianie filtrów i oleju nie idzie zarobić ?)mam inne zdanie na ten temat,podstawowy sprzet mam, stół warsztatowy,imadło jest.co do wysysarki, mozna zaciagnąć paliwo ze zbiornika do filtra,czasami korek oleju ma zrąbany gwint i jest wkrecony na jakis silikon, wtedy warto odessać olej.
Kolego za powiedzmy pierwsze dwie pozycje które podałeś to ma juz po budżecie jeśli ma celować w wysoką półkę, a gdzie jeszcze szafka jak będzie trzeba rzucić z 6-7 koła?
dlatego nie chce celować w wysoką półkę. Czym sie różni podnośnik za 14 tys od tego za 6 ?
Masz już wypelniony wniosek?
nie wniosek jeszcze nie wypełniony
Wysysarka na początek, raczej zbędna.. można sobie to dokupić później.. ja bym zainwestował w jakiś komputer, nawet najprostszy, co by Cię nakierował na coś.. no ale najpierw faktycznie powiedź co chcesz robić, bo jeśli klimę, to coś innego, jeśli elektronika to coś innego.. wszystkiego się nie da robić
komputer jest chińczyk, fakt można by sie zastanowić nad jakimś podstawowym testerem (legalnym)
Powiedz mi SYNU co ty za działalność chcesz otworzyć? Bo sądząc po poście to sam nie wiesz co chcesz robić. Za 20000 masz warsztat tak wyposażony że "pracujesz i zarabiasz"
Im szersza oferta tym większa szansa na to ze nie będzie problemu z pozyskaniem klientów (moim zdaniem)
Moim zdaniem na początek;
-Prasa,
-Podnośnik żaba lub bałwanek,
-Sprężarka +klucz pneumatyczny+komplet nasadek,
-Komplet kluczy 3/4 najlepiej 12katne,
-zestaw kluczy 1/2, 2/3, 1/4,
-klucze płaskie, gięte,
-dobre wkrętaki,
-katowka np 125,
-dobre imadło,
-tester,
-miernik,
-szafka narzedziowa choć nie koniecznie.
-może być podnosnik dwukolumnowy ale i na kanale można robić chyba,ze nie ma.
I wiele innych dupereli jak: szczypce, lampy, ściągacze, łyżki montażowe, młotki itd.
Kanał jest a z tego co wymieniłeś to nie ma właśnie podnośnika dwukolumnowego, i prasy

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Na początek wywazarke chińska Ats w 220 i montarzownice Unitrol Janka mogę polecić za rozsądne pieniądze na twoje potrzeby powinno wystarczyć.
Jak będziesz miał podnosnik to i podstawką hydrauliczna do skrzyń.
Jest tego dużo 20k mało.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
chcesz mi powiedzieć że na serwisie (wymianie filtrów i oleju nie idzie zarobić ?)

Nigdy w życiu nie wyjdziesz na olejach mając jedno stanowisko, sam się przekonasz jak zaczniesz działać. Gość chce mieć zrobione od ręki, rozpierdziela cały harmonogram jaki na dany dzień ulozyles i tracisz ogrom czasu jadąc po olej(jak nie masz beczki) i reszty części. Co innego jak ktoś zostawi rano a odbiera po 16, wtedy parę groszy wpadnie ale i tak nie ma szału.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Wygląda na to że już podstawy masz i coś działasz więc powinieneś wiedzieć co potrzebujesz do pracy najbardziej i czego Ci brakuje. Zrób rozeznanie jakiej usługi brakuje na lokalnym rynku np. Klima albo opony.Z jednym stanowiskiem na olejach i klockach nie pociągniesz chyba że masz garaż w centrum miasta i bardzo dużo klientów

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
A ja dodam swoje piec groszy bo lubie. A moze na poczatek garaz by sie przydal hihi i koza do grzania na zime

GSS-Daniel

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
399
napewno sie przydadza ale firma nie jest chyba zbyt profesjonalna

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Najważniejsze ....zostaw sporo gotówki na narzędzia z doskoku

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Nie kupuj tego wozka z wyposazeniem. Popatrz ze one juz sa zardzewiale te narzedzia tzn ze slabej jakosci stop. Mozliwe ze tylko pochromowane albo i to nie.

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Kompresor o odpowiednich parametrach to jedno z podstawowych urządzeń w każdym warsztacie. Polecam kompresor AEG/Electrolux. AEG to sprawdzona i niezawodna marka. Kompresory dla AEG produkoje znan B300_59.jpg y Włoski producent Fiac. Ceny na krajowym rynku rewelacyjne. Polecam szczególnie do warsztatu AEG B200/52 zabudowany na zbiorniku powietrza 200l o wydajności 520l/min. Pociągnie każdy klucz i podnośnik.

Do góry Bottom