• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakie narzędzia na rozpoczęcie działalności (PUP)

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Ceny na krajowym rynku rewelacyjne. Polecam szczególnie do warsztatu AEG B200/52 zabudowany na zbiorniku powietrza 200l o wydajności 520l/min. Pociągnie każdy klucz i podnośnik.
No to jak ceny rewelacyjne to podaj tą cenę za tą 200.... Jaka wydajność?? 520l/min?? Chyba na ssaniu...

Pociągnie każdy klucz i podnośnik.
Być może pociągnie - tylko z jakim skutkiem. Chcę znać wydajność na wylocie tego kompresora i wtedy ci powiem czy pociągnie każdy klucz... :p

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Ja mam stanley 50l i kreci jak szalony. Na lakiernie sie raczej nie nada :) ale do mechaniki w zupelnosci wystarczy. Na poczatek są wazniejsze wydatki:)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Ja mam stanley 50l i kreci jak szalony. Na lakiernie sie raczej nie nada :) ale do mechaniki w zupelnosci wystarczy. Na poczatek są wazniejsze wydatki:)
Dziwne bo jak swego czasu rozglądałem się za kompresorem i pytałem Gudepol 200l da rade to wszyscy pisali że za mały na warsztat.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Do mechaniki - czyli co?? Pneumata uciągnie?? Wątpię. Może z 50% mocy nominalnej da radę. Na wyjściu masz może 150-180l/min. Dobry pneumat taki jak BETA, CP, IR itp potrzebują ok 350-450l na wylocie. Do tego dochodzi odpowiednio duży przewód zasilający i dobry blok przygotowania powietrza... żeby spadków nie było. Jak tego nie ma to mocniejsze śruby i tak kręcisz 2m rurką :D bo pneumat tylko pierdzi...

Prędzej bym tego Stanleya właśnie do sypania bazy i klaru użył na pojedyncze elementy - np. wykorzystując pistolety RP, bo do HVLP to wiatru nie starczy - około 250->...

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Pfff... Oj naczytałeś się, coś wiesz ale dokładbie nie wiesz co. Nabij swoj kompresor, ja nabije swojego stanleya, podłączymy te same przewody i pneumaty wyłączymy zasilanie i myślisz ze który lepiej będzie kręcił?? :)

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
Moja Beta na Walterze będzie lepiej kręcić niż jakikolwiek klucz na 50l stanleyu z marketu... Takie moje zdanie.... No chyba, że to nie Stanley z marketu tylko jakiś inny z pompą przynajmniej dwutłokową i silnikiem 3F min 3kW... Ale takich nie znam a fizyki nie oszukasz... Życia nie oszukasz... :D

Ostatnia edycja:

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Pfff... Slabo się znacie. 50 po prostu częściej się uruchamia. Na fizyce się spało :) wydajność sprężarki na wyjściu też nic nie ma do pracy np.pneumata jezeli pompa bedzie wyłączona. Oczywiscie im większy tym lepszy bo szybciej nabije i utrzyma cisnienie w zbiorniku . nie będę Panom tłumaczył :) mam, działa i jest ok. Mała butla gorzej się spisuje przy np. Grzechotce pneumatycznej bo ta szybko opróżnia zbiornik.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Ale ja się zgadzam ze 50 na warsztacie to porażka bo czesto się uruchamia ale nie zgodE się że pneumat pracuje na 50% mocy :) za dużo wydatkow bylo i jest a pneumat na moje potrzeby wystarcza. W przyszlosci jakies 400l . pisalem o tym w t temacie, zeby autor nie koniecznie wydawał kilka tysięcy z i tak skromnego budżetu, gdyż na początek kompresor za 500zl wystarczy.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
W przyszlosci jakies 400l.
Dobry plan - tylko ważna rzecz to markowa pompa i wydajność ok 400l/min - silnik 3kW wzwyż.
pisalem o tym w t temacie, zeby autor nie koniecznie wydawał kilka tysięcy z i tak skromnego budżetu, gdyż na początek kompresor za 500zl wystarczy.
Właśnie nie do końca. Sam popełniłem ten błąd. Kupiłem kompresorek 50l i jak przyszło robić na firmie to kupiłem 200l a i tak powiem, że powoli brakuje. Jak na 1 stanowisko to 200l wystarczy jak więcej to automatycznie zapotrzebowanie na powietrze się zwiększa i trzeba celować w wyższą półkę. 200l z wydajnością około 400l/min markowy kupi już za niecałe 3000zł. Wyższa półka i wydajniejsza pompa to 6000, później już śrubówki. 500zł nie ma sensu topić w 50l bo i tak za kilka miesięcy będzie się wkurzał zmieniał na większy. Już lepiej tą kasę przeznaczyć na inne narzędzia a śruby kręcić ręcznie. Na początku i tak ruchu nie będzie szałowego a jak coś odłoży to kupi coś zadowalającego co posłuży mu kilka lat i nie będzie wkurzać...

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
Sam biore wlasnie dotacje i dostalem 17 tysięcy wyposazenie jakie wybralem to podnosnik 4t dwukolumnowy nortec 7800zł zlewarka oleju 90l 950zł sciagacz do sprezyn hydrauliczny z klatka 590zł wozek z wyposazeniem 2000zł kompresor tlokowy 200l 3300 i sciagacz do skrzyn biegow 500zl ceny takie dostalem w autolandzie jeszcze poszukuje jakiejs myjki warsztatowej zastanawiam sie nad taka
http://allegro.pl/myjka-cisnieniowa-kabinowa-podgrzewanie-plyn-15l-i6934764916.html moze sie ktos na temat tej myjki wypowiedziec? Czy lepiej jakas ultradzwiekowa?

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Witam

MichałLG trochę sporo tak obiektywnie patrząc z boku na ceny jakie napisałeś.

Podam tylko niektóre przykłady produktów, jakie byłyby tańsze u nas
- automatyczny podnośnik dwukolumnowy 4T ATS L-220R - 6900 zł (od razu z ramą)
- zlewarka oleju 80L - 639 zł
- kompresor tłokowy 200L - 2699 zł

A to tylko kilka przykładów.

pozdrawiam
Tomek
PHU Szczepan

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
no wiadomo ze ceny wszędzie są różne ale jak to się mówi "każdy żyd swój towar chwali" :) wybrałem sobie takie urządzenia żeby popracowały u mnie trochę i zarobiły na siebie

phu_szczepan

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Jabłonna-Majątek
sklep.redats.pl
Witam,

oczywiście, po prostu skoro jest dyskusja to napisałem. A narzędzia ATS też długo wytrzymują. :)

Życzę powodzenia z rozwojem działalności!! Z ciekawości, jeśli można - w jakiej dzielnicy Gdańska otwierasz warsztat?

pozdrawiam
Tomek
PHU Szczepan

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
w szybko rozwijającej się dzielnicy Jasień :) Warsztatów tu jest z 10 ale wiadomo im więcej konkurencji tym lepiej

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Ja w juli kupiłem klucz elektryczny i koła odkręcić się da ,a kosztował 200 zł .

musiej

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
Miasto
Biała Podlaska
MichałLG kupiłem taką myjkę w grudniu ale jeszcze jej nie używałem. Powiem jedno ja jej drugi raz bym chyba nie kupił no może gdyby kosztowała 500 pln . Podskocz do sklepu i obejrzyj ją przed kupnem. Nie sugeruj się nazwami czy BASS czy FARYS czy inna h..nia ,to one różnią się tylko kolorami , napisami i ceną. Ja za swoją dałem 1350pln i dostałem 2 x 5l jakiegoś koncentratu. Gdybym nie miał jej w harmonogramie zakupów to kupiłbym jakąś inną. http://allegro.pl/myjka-warsztatowa-kabinowa-z-podgrzewaniem-plyn-i6966849304.html ta jest taka sama , brakuje jej tylko pędzelka .

MichałLG

Bywalec
Punktów
5
Miasto
Gdańsk
masz moze wypelniony wniosek na wzor ? chce tez uzyskac dotację , a przydalaby sie pomoc...
podaj maila podrzuce ci cos na wzór
to raczej zrezygnuje z tej myjki ale i tak muszę jakąś wybrać bo we wniosku mam w punkcie napisane ze za te pieniądze kupie jakąś.

Do góry Bottom