• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jakość świadczonych usług przez mechaników

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Witajcie!
Nie wiedziałem gdzie to napisać i tak jakoś padło na tę część forum. Otóż zastanawia mnie czy dzisiaj faktycznie tak ciężko znaleźć mechanika, który nie patrzy tylko na to żeby pieniądze dostać, żeby odbębnić kolejnego klienta tylko naprawić auto? I czy dziś naprawa aut to nie czasem tylko - wymiana części?
Mam wrażenie że 90% mechaników żeruje na tym że miliony aut jeździ po kraju, w każdym trzeba naprawić hamulce czyli wymienić tarcze, klocki, wymienić płyny, filtry, tłumiki i inne bzdety ale już poważniejszych napraw się nie imają.
Ostatnio jeździłem ze stukiem w prawym kole, objechałem z 10 serwisów - dosłownie i zaczęły się filozofie, może łożysko, może przegub, może zawieszenie, łączniki, tuleje wahacza, może po prostu opona/felga.
W jednym zakładzie naprawiono przegub bo ponoć był uszkodzony, co dziwnie nigdzie indziej tego nie dostrzegli ale problem i tak pozostał.
Byłem kiedyś z autem na naprawie elektryczności, to owszem wszystko działało ale na desce pojawiły się błędy które nie znikały, tzn kontrolki poduszki ABS itd..
Stąd dziwi mnie to..dlaczego tak mało rzetelnie 90% mechaników wykonuje swoją pracę, kompletnie nie zależy im na klientach no ale co się dziwić on nie zubożeje, bo przyjedzie 10 klientów na wymianę olejów, filtrów a ja auta nie będę miał naprawionego ale co go to obchodzi, czy to jego auto?...
Zdarzyło mi się też iż jeździłem z zablokowanym zaciskiem, mechanik twierdził że to wina opadów deszczu bo teraz taka pogoda i to tarcie które słychać to ten nalot/osad trzeba to "wyjeździć" bo jak auto stało to taki jest efekt, po czym zakupiłem komplet zestawu naprawczego zacisku i pojechałem gdzie indziej na wymianę i od tego momentu problem zażegnany. Jakiś absurd, mam wrażenie że mechanicy łaskę robią że ktoś do nich przyjedzie i oni jak tacy książęta autem się zajmą.
Wniosek z tego jeden lepiej chyba odłożyć więcej gotówki i kupić w lepszym stanie auto lub nawet nowe niż szukać potem szczęścia wśród mechaników - partaczy. No ale tak wygląda dziś w naszym kraju jakość świadczonych usług i zaangażowanie mechanika w pracę.
Jakie są Wasze opinie?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Skrzynie kupil klient, mechanik byc moze trafnie ocenil ze to skrzynia. Mysle ze problem jest w zakupionej uszkodzonej skrzyni:)

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Jestem z Wielkopolski ale od takich klientów jak najdalej. Skoro zawód mechanika jest taki lajtowy to posiadz choć połowę naszej wiedzy i możemy wtedy rozmawiać. Jeśli Ty szukałeś i kupowales skrzynie to pretensje możesz mieć tylko do siebie.

Ostatnia edycja:

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Dobra nie ma sensu się wzajemnie napuszczać jeden na drugiego. Sprawa jest prosta mechanicy wymieniają części i tyle, skoro ja kupiłem skrzynie i ponoszę za to odpowiedzialność w sumie owszem to w takim razie jaka tu rola mechanika? wymieni mi skrzynie?
To "naprawa aut" to raczej termin umowny..Owszem to ja tę skrzynie kupiłem bo nie miałem wyjścia, skoro nikt, żaden mechanik nie chce zagłębić się w problem i coś doradzić, pomóc wesprzeć, no to raczej zdania o tym fachu nie zmienie.
Też bym chciał np prowadzić serwis komputerowy gdzie ktoś przynosi uszkodzone płyty, zasilacze ja sobie wymieniam i tak żyję z miesiąca na miesiąc, czasem coś przeinstaluje.
Inna sprawa że mechanik który mi doradził zakup używanej skrzyni też raczej do rozsądnych nie należy skoro to taki problem to wg mnie tylko naprawa/regeneracja.
Z resztą gotówkę jaką włożyłem w tę skrzynie to już bym pewnie naprawil tę starą i to w jednym z najlepszych i najdroższych serwisów w Polsce.
Ok niech tak zostanie że sobie tak testuje i różne opcje sprawdzam ponosząc za to dość wysokie koszta, z własnych pieniędzy. (skrzynia, mechanizm/lewarek, olej, może za chwilę spróbuje z kompletnym sprzegłem, to samo zawieszenie, po kolei sprężyny, amortyzatory, tuleje, sworznie, stabilizatory, końcówki różne..)
Może jest na świecie jakiś Kowalski który cały komputer wymienił bo jedna kość pamięci się uszkodziła.
Myślę, że tutaj po prostu brakuje mi kogoś takiego jak Adam Klimek - TVN Turbo "Samochód marzeń kup i zrób" ale ponieważ to jest projekt - program telewizyjny to robią wszystko rzetelnie na co dzień nawet przy budżecie 10 tys na naprawę auta, przede wszystkim brakuje wykwalifikowanych osób którym się zleci pracę, także tu absolutnie nie chodzi o pieniądze. Można zmienić mechanika ale to nic nie zmieni..

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Adam klimek, tvn, tvn turbo to ****** nie tv. Sory Strawek ale to telewizja, jestes doroslym czlowiekiem. Jezeli Ty to kupujesz to powiem Ci ze sie nie dziwie sie ze Cie kazdy rabie ile sie da. Usterki o jakich oni farmazonia to buja na resorach. Pimp my ride dla ubogich i naiwnych.
Auta jakie oni kupuja do renowacji to w opinii mechanika igła. takie auta sprzedaja sie szybciej niz facet ogloszenie wystawi. Oni kreca te zajawki z roznymi autami nieraz na mojej wiosce. Ale jezeli wierzysz w Klimka to ogladaj go i sie ucz. I zmien mechanika. Nie miej pretensji do mnie ze ty takich wybierasz.
Dam Ci prostu przyklad. W necie jest mnostwo autek z silnikiem 1.5 dci. Tylko dymi i nie ma mocy. Wymieniasz egr 300, turbo 1000, robisz wtryski min 1500, okazuje sie ze pompa CR sypie opilami, Kupujesz uzywke bo regeneracja to kosmos, min 500 plus 300. Jakies sprzegielko, oleje plyny filtry. Stop, mamy juz kolo 4kola, delikatnie mowiac. Auto ma moc ale dymi jak parowoz. Pierscienie -1500. Fajnie. Dymienie ustalo jest czad. Mija pol roku Twoja panewka zaczyna sie ujawniach. 1500 plus wymiana lub ok 2k remont.
Twojej dychy juz prawie nie ma w kieszeni a w garazu dalej masz kupe zlomu.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
jak bym trafił na takiego klienta to bym wrzucił te skrzynie do bagażnika i wyrzucił bym za ogrodzenie warsztatu za taka durna gadkę i wywiesił bym nr tablicy rejestracyjnej ze właściciela zdjęciem takich klientów nie obsługujemy na branie ja to mam tak ze używanych części nie kupuje tylko nowe używane części to klient sam załatwia a jak nie potrafi załatwić i blokuje mi podnośnik to auto na podwórek a nowe części ja załatwiam informując klienta o cenie i firmie części bo jak nie będzie coś pasowało to ja zawsze sobie poradzę a jak ty kupiłeś badziew to ty masz problem dziś montowałem chłodnice chińska i powiem ci ze króćce plastikowe mi nie pasowały były tak luźne ze leciał płyn zastosowałem większe o ringi i jest ok otwory tez nie pasowały musiałem rozwiercać by zamontować chłodnice tez sobie poradziłem chciał za polowe ceny to ma czy to jest moja wina ze montaż taki jest niedozwolony do kogo ja mam iść ze części lipa czasami pasuje czasami nie pasuje klocki hamulcowe wszystko ok a są za duże nie da się zamontować biorę szlifierkę szlifuje metalowe stopki i wchodzą i pasuje zawsze tak prawie robię gdy jest to jakaś podróba albo linki linexa to już całkiem porażka końcówki trzeba szlifować bo nie pasuje zamontować szczęki a ile części jest a powinno być a nie ma np. są klocki a nie ma smaru specjalnego do smarowania prowadnic a czujniki są nowe co nie działają dużo wymieniac .

//wymoderowano wulgaryzmy - Misiek

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Przeczytałem i ręce mi opadły;/

klient ma rację
mechanik ma rację
wszyscy mają rację

A ja i tak naprawiam po swojemu i jeśli się nie podoba to wypad;]

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
a prawda zawsze leży po środku, tak na prawdę to ufać można tylko samemu sobie i to pod warunkiem że jestem pewien swoich umiejętności, zazwyczaj jednak sprawdzam sam po sobie, bo jestem samokrytyczny, klienci są różni, najgorsi są tacy którzy chcą mieć za wszelką cenę tanio, same problemy z nimi, wiem też jak to jest być klientem, bo od lat borykam się z nie działającą klimą w moim audi, miesiąc temu pojechałem na sprawdzenie szczelności bo w końcu przyszła na to kolej, okazało się że chłodnica nieszczelna zapłaciłem 50 zł, no to ok, wymieniłem, pojechałem na ponowne sprawdzenie i napełnienie układu, zapłaciłem 160 zł, odebrałem auto, klima chłodziła, tylko wiatrak klimy się nie załączał, mechanik nic się nie odzywał w tym temacie więc pomyślałem ok może załącza się przy określonej temp. ale nie. Pominąłem Presostat bo on załącza nie tylko sprzęgło sprężarki ale również wiatrak, no i tak sobie jeździłem 2 tygodnie, tydzień temu pojechałem na sprawdzenie takie obligatoryjne i było ponoć ok, nic nie było widać, koszt 0 zł. Przedwczoraj klima zaczęła coraz słabiej chłodzić, te rurki które powinny być i były zimne po napełnieniu teraz już nie są :(, coś tam trochę chłodzi ta klima ale tak w kit, sprzęgło nadal załącza ale to już pewnie końcówka, na jutro umówiłem się na sprawdzenie ciśnienia, pewnie mało co tam będzie i wiecie co? nie jestem zły na mechanika, bo to nic mi nie da, nie wyzywam nikogo, nie wymyślam, bo wiem że klima to upierdliwy temat, no nic zobaczymy, najwyżej przejeżdżę kolejny rok z "zimnym łokciem"

dobolsgarage

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
74
Miasto
Poznań
pl-pl.facebook.com
Wiec odnośnie klientów i opini o nich. Rok temu zadzwonił gościu z prośbą o diagnostykę Jaguara. Bardzo nalegał aby przyjechać do niego bo auto nie odpala. Pojechałem na miejsce i co się okazało komis samochodowy. Biorą pod uwagę wszystkie opinie o handlarzach ten to jest rodzynek. Mówię co jest do kupienia i to kupuje bez tekstów żeby było najtaniej, Współpracuje z nim od roku i nie ma tygodnia aby jakies jego auto u mnie nie było,a że rotacja ogromna to i 2-3 tygodniowo są. Takiego klienta życzę każdemu mechanikowi. Jeśli chcę się odchamić mogę wybrać sobie auto z placu żeby pojeździć.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Skończcie karmić trolla , ma mniej lub bardziej uzasadnione pretensje i zieje nienawiścią to calego klanu mechaników i nic mu nie przetłumaczysz . Proponuje nie odpisywać .

Do góry Bottom