• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Jazda na luzie...

Paulina94

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Ostatnio pierwszy raz od dawna miałam okazję jechać PKS-em. Oczywiście miałam jechać samochodem ale spotkałam koleżanki ze szkolnych lat i trochę zabalowałam :). Musiałam wybrać się z Lublina do Rzeszowa ale trasę tą pokonywałam dwu etapowo a mianowicie Lublin-Stalowa Wola, Stalowa Wola-Rzeszów. W pierwszej części trasy byłam świadkiem trochę dziwnego stylu jazdy kierowcy... Na zajezdnię podjechał już wiekowy Autosan H9- 21 w brawach PKS-u za kierownicą starszy pan któremu niewiele pewnie zostało do emerytury. Miał jak dla mnie bardzo dziwny styl jazdy a mianowicie "jak najwięcej na luzie". Siedziałam na pierwszym siedzeniu tak więc miałam "wgląd" do prędkościomierza. Wyglądało to mniej więcej tak: Rozpędzał poczciwego Autosana do ok 80-85 km/h a później luz i powolny spadek prędkości do 30km/h następnie znów po kolei biegi i rozpędzanie do ok 80 km/h i tak w kółko przez prawie 100 km.
Czy taka jazda "na luzie" ma w ogóle sens, czy jest bardziej ekonomiczna? W moim odczuciu raczej nie a jakie jest wasze zdanie?

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
bo to traktorzysta z pegieeru przekwalifikowany na szybko :D

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
: Rozpędzał poczciwego Autosana do ok 80-85 km/h a później luz i powolny spadek prędkości do 30km/h następnie znów po kolei biegi i rozpędzanie do ok 80 km/h i tak w kółko przez prawie 100 km.

Ja ci powiem jak to jest :D Dziadek nie jest w ciemię bity...:D Po godzinach za stodołą spuszcza ropę z poczciwego Autosana do baniek po mleku a później szuka oszczędności i jeździ większość trasy na luzie... A w niedziele jadąc do kościoła z nieświadomą tego czynu babcią cieszy się w myślach że znowu mu się udało i przejazd jego starym zdezelowanym golfem TDI ma całkowicie za darmo i znów będzie mógł więcej dać w kościele księdzu na tacę... :D

Teraz już znasz przyczynę tajemnej jazdy na luzie starego poczciwego kierowcy PKS-u :)
Pozdrooo...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Chyba Galileo testowało jazdę na luzach. Można obejrzeć jak to rzeczywiście jest.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Gdzieś w necie był mem. Autosan przebieg milion km z czego 800. 000 na luzie

makoma44

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Ja często jeżdżę autobusem, bo mąż zabiera auto i jedzie do pracy jakieś 20 km.

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
znam takiego jednego co cale życie starem jeździł i on jeszcze do tej pory nawyki z PRL ma zostały z gorki na luza ...i jeszcze gdzie mu Stara na isuzu zamienili to widać jak wezykiem po jezdni jezdzi bo mu luzy w kierownicy zginęły hehe...

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Hamowanie silnikiem jest ekonomiczne a jazda na luzie nie koniecznie, jeszcze zależy w jakim aucie, bo są takie w których kąkuter rozłącza wtryski przy hamowaniu, są takie w których nie rozłącza a są takie które nie mają kąkutera :D

slukasz752

SuperMechanior
Punktów
6
Miasto
gurka
Trochę zaoszczędzi na tym że nie będzie musiał jechać na stacie tankować swoje auto na zakupy mu pojechac starczy:D

gondoljerzy

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Łomża
Jeszcze w czasach PRL organizowano coś takiego jak konkursy ,,Jazda o kropelce". Powszechnie używaną techniką była właśnie taka, jak kierowcy PKS z początku tematu. Jak to ma działać? Silnik spalinowy pracuje ekonomiczniej, gdy pracuje pod dużym obciążeniem. Ekonomiczniej w tym sensie, że stosunek ilości pracy wykonanej przez silnik do ilości spalonego paliwa jest najlepszy. Dlatego założenie jest takie, żeby rozpędzać pojazd z pedałem w podłodze, a potem luz i się toczymy. I to wtedy, znaczy w PRL działało. Zysk energetyczny z mocnego rozpędzania i toczenia na luzie ma przeważyć nad jednostajną jazdą stale z niedużym obciążeniem silnika. Jedno ale: to trzeba robić na najwyższym możliwie biegu. Jesli jazda w trasie, to używa się tylko najwyższego biegu jaki mamy w skrzyni i nie zwalnia się poniżej minimalnej prędkości dla tego najwyższego biegu.
P.S. Osobiście nie próbowałem. W dzisiejszych warunkach na drodze, rzadko jest na tyle pusto, żeby był sens próbować.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
HiHi a co teraz nie ma na kropelce ? czasem na wet jest parę promili kropelek :D:D:D:D:D:D

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
U mnie w ciężarówce z automatyczną skrzynią biegów sam przerzuca na luz nawet na małych spadkach terenów. Z początku myślałem że to pic na wodę ale to naprawdę daje oszczędności i to dość sporo. Okiem nie widać że jest spadek terenu a auto potrafi się ze 3km na luzie toczyć bez spadku prędkości. W ciężarówce denerwuje mnie to rozwiązanie bo dość często na tempomacie przekraczam dopuszczalną prędkość i trzeba hamować a co za tym idzie - większe zużycie hamulców.
P.S. Szef przyoszczędził na retarderze :(

Waldo

Nowy
Punktów
0
Miasto
Koszalin
Jak najwięcej na luzie... hm... kiedyś spróbowałem pokonać w takim stylu z 15 km gdzieś na wsi. Jezu, to nie dla mnie, za wolno :D

Do góry Bottom