• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

JTD 1.3 90 brak mocy.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Witam
Jaki powinien być przepływ powietrza na MAF? Bo zadane jest 1000 mg/suw a osiągnięte max 600. To samo w w g/s, max osiągnięte jakieś 55 g/s przy pełnym bucie . Reszta danych ok dolot szczelny MAF nowy.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Skąd masz takie dane, jakie auto konkretnie?
Dla np. Fiata Grande Punto 1.3 Multijet 90KM, eLearn podaje bodajże 6-10g/s na wolnych i więcej niż 60g/s przy pełnym obciążeniu.
Dokładnie to tam chyba jest w kg/h i na wolnych jest to 22kg/h ale po przeliczeniu tak wychodzi, jak powyżej.
Także albo przepływka albo EGR coś nie domaga.

Ostatnia edycja:

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Punto, jedzie jak bez turbo,map zadany 2.5 i dobija tyle ,fizycznie jest ciśnienie w dolocie, podejrzewam że albo zły albo wadliwy MAF . Ma być około 5 Khz przy przygazowaniu a leci max 3.6. W trybie obd leci około max 55 g/s a testery podają w mg /suw gdzie zadane jest 1000. Egr nowy z kontrolowany prawidłowo podczas WOT spada na zero. Myślisz że grzyb przepuszcza?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
W pierwszej kolejności bym obstawiał jednak MAF.
A sprawdź jeszcze, co pokazuje na wolnych obrotach oraz jak zachowuje się gdy jest lekko uchylona przepustnica i tak pozostaje oraz gdy odpuszczasz gaz.
Jeśli przy małym uchyleniu będzie najpierw rosła wartość, a potem spadnie, do wartości jaką pokazuje dla wolnych obrotów i tak samo, jeśli przy odpuszczaniu i zamykaniu przepustnicy wartość spadnie od razu, do wartości, jaką pokazuje dla wolnych obrotów, to 99% MAF uszkodzony.
Oczywiście instalacja sprawna?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Napięcie sprawne nie pływa. Dodatkowo wejście sygnału sprawdzone przy samym pinie ECM. Myślałem że jest jest tam jakiś pull up do 5v bo na odłączonym było 2.5v . Ale potem wygląda to normalnie 5 -0 przy wypełnieniu jakieś 49%. Co ciekawe jak zdejmę rurę za turbo też nie przekroczy 60 g/s przy przygazowaniu. A widziałem jak wybijało w niektórych MAF wartość w kosmos przy takich testach mimo braku "odpowiednich" spalin. Bład jaki pojawia sie z czasem to p0100 albo p0101 przepustnicy nie ma. Na dzis dość idę pić.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Źle się wyraziłem, chodziło mi o tą śmieszną klapkę, która oprócz funkcji gaszenia, jest też wysterowywana do wspomagania pracy egr/dpf.
W eLearn jest właśnie chyba jakaś procedura dla niej, powiązana ze wskazaniami MAF.
Musiałbyś sprawdzić, bo może ja coś pokręciłem.

Załączniki

• manette-de-gaz-alfa-romeo-mito-grande-punto-doblo-13jt-opel-astra-h-13-cdti-ref-51785231.jpg
    manette-de-gaz-alfa-romeo-mito-grande-punto-doblo-13jt-opel-astra-h-13-cdti-ref-51785231.jpg
    66,3 KB · Wyświetleń: 2

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Temat otwarty, ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Jak wiadomo sygnał MAF jest wykorzystywany też tutaj do wyliczania dawki paliwa ,i pewnie dlatego to nie jedzie. Niestety po odłaczeniu MAF brak poprawy ,bo ECM przyjmuje wartości zastępcze nie pełne a takie by sie tylko to toczyło. A może zna ktoś numery przepływki jaka ma tam być? Na róznych forach były podobne problemy ale nic konkretnego nie ma. Jak by MAF był ok to obstawiam jeszcze ECM albo trzeba szukać takiego sprawnego po pomysły mi sie skończyły.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Podaj numer nadwozia auta, to może uda mi się sprawdzić.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Dopiero w poniedziałek mogę. Ale po vin niby dobierany i pasował do starego. A kiedys to podobno jezdziło dobrze na starym.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
To podaj chociaż dane auta, zobaczę ile występuje w ogóle rodzajów, w chwili wolnej.
A najwyżej w poniedziałek podasz Vin, jak będziesz dalej zainteresowany.
Jak sam dobrze wiesz, nowy nie zawsze sprawny, zwłaszcza, jak ktoś z Ali... kupił.
Ja zawsze sprawdzam wszystko od początku.
A egr sprawdzałeś fizycznie, że się zamyka do końca i jest szczelny czy tylko dane z komputera pokazywały stan 0?
Ewentualnie wymuś sztucznie większy przepływ i wskazania maf i zobacz czy wtedy będzie chwilowa poprawa, wyeliminujesz ECU i/lub MAF.

Ostatnia edycja:

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Maf jest w porządku to już wiem. Co zostało ECM? A co sądzicie o takiej teorii jak zatkany przelew wtryskiwaczy ? Wszystko inne sprawdzone. No co byście zrobili z takim szrotem? Ktoś napisze że nie tracił by czasu na to ok ale co dalej? Nie naprawić starego rupiecia?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
Teoretycznie, jakby przelew był zatkany, to byś po ciśnieniu i korektach w parametrach rzeczywistych widział.
Sprawdzałeś już?
Zawór EGR/zapchany DPF też już wykluczyłeś?
Czy jak sztucznie zwiększysz przepływ powietrza, to ECU to widzi?

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Klapy to cudo ma w kolektorze?

EGR, być może jest trochę w pozycji otwartej? Da się do niego tam zajrzeć jak silnik pracuje? Może w tym silniku nie powienin być otwarty albo jest za bardzo. Są jakieś zadane/rzeczywiste pozycje EGR?

A, właśnie, a jak praca silnika? szarpie nim? Może jest dużo nagaru w kolektorze/zaworach i zmniejsza przepływ powietrza?

DPF/wydech zapchany? To cięzko mu zassać powietrza.

EGR wymieniłeś, a chłodniczka? Może zatkana?

Nieszczelności powietrza to by chyba zwiększyły przepływ, co nie?

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Egr jest nowy ,nie popuszcza spalin. Wydech był sprawdzany do tego wykrecana sonda za turbo. Dolot czyszczony brak klap.
To jest dokładnie taki sam silnik:
Nie mam aż takiego parcia na to ,ale jestem wkurzony sam na siebie że nie moge z tym poradzić, dlatego bardzo mnie ciekawi ta usterka. Widziałem na innych forach jak podawali parametry ,to tez było coś takiego że wartość zadana powietrza nie zgadzała sie z rzeczywistą. Ale nic konkretnego tam nie piszą. A niektórzy pisali że te niezgodnosci nie wpływały im na moc. Jeszcze jedno co mnie przychodzi do głowy to np wytarte krzywki na wałku.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
A jak wyglądają wskazania MAF w zestawieniu ze wskazaniami ciśnienia doładowania/sterowaniem turbo?
Co do krzywek na wałku, jest to "logiczne", można by sprawdzić, tak jak łańcuch rozrządu ale szybciej chyba już ECU bym obstawił.
Dlatego pisałem abyś sztucznie zwiększył przepływ i zobaczył, jak ECU zareaguje.

Farseer

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Pruszków
Kurcze, jestem prawie pewny, że w 1.9 TDI było coś podobnego. Że na jałowym, zadane nie pokrywały się z rzeczywistymi. I pomimo tego, system działał.

Logika była taka, że było mniej powietrza, owszem, bo właśnie EGR był lekko otwarty i reszta powietrza dochodziła z EGR, stąd taka rozbieżność.

W pracy sprawdziłem dwa silniki N47 i w jednym i drugim podobna sytuacja:
Wym 1250kg/h (co jest absurdalne, wiem, ale tak pokazywał komputer)
Rze. 360 kg/h

Pomijając absurdalną jednostkę, rzecz przepływ mniejsza od wym a system działa prawidłowo.

W VW Sharan 2.0 TDI jest inaczej, rzecz pokrywa się z wym - wszystko dzia.

Ale 1.9 TDI podobnie z tym N47.

Więc skoro natknąłeś się na informacje, że pomimo takich rozbieżnych wartości nie było problemu z mocą, to może nie tędy droga.

No i sprawdź co Tolus podpowiedział.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Moge wymusic przepływ powietrza ale jak generatorem ? NIemam to jest MAF cyfrowy przypominam. Jak skieruje strumień powietrza bezpośrednio w MAF jakimś lejkiem czy czym, to spokojnie MAF to rejestruje i dobija do 1000g/s ale wtedy jest taka dawka że z tyłu czarno i jeden rzegot. Mamy wtedy około 5khz . Sewisówki podają też blisko 5Khz przy przygazowaniu ale tego nie da sie normalnie osiągnac. Kidyś widziąłem przypadek nie pamiętam jakie auto ,gdzie poległo parę warsztatów. A okazało sie że na wlocie do MAF, w obudowie filtra jest specjalna przegroda plastikowa która układa strumień powietrza by właściwie wlatywał do MAF ,a jakiś geniusz to wyrzucił przy wymianie filtra i kto by sie kapnął? NIc tam nie ma podobnego a może powinno być? Przejrzałem obodowy na necie nic nie znalazłem.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
58
No to jeśli MAF rejestruje zwiększony przepływ, sterownik reaguje prawidłowo, zwiększając dawkę paliwa, to znaczy, że problem jest z tym, że w warunkach naturalnych tego przepływu nie ma.
Ewentualne jeszcze dla potwierdzenia, patrzyłeś czy dawka paliwa zwiększa się adekwatnie do rejestrowanego sztucznego przepływu powietrza?
A jak wygląda zestawienie MAF - ciśnienie doładowania?
Na pewno dolot itd. wszytko jest szczelne?
Albo tak, jak piszesz, ktoś coś odj... albo coś zostało przeoczone.
Sam jestem ciekaw co wyjdzie.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
52
Narazie mam co innego do roboty, na czasie podam coś wiecej danych. Jak to naprawię to na pewno napisze ,nawet jak palnąłem głupotę i coś przeoczyłem.

Do góry Bottom