Misiek
Administrator
99% z nas jutro bezapelacyjnie musi zacząć korzystać z KSEFu, czy jesteśmy gotowi?
To chyba średni dzienny obrót warsztatu z trzema stanowiskami.jak ktoś sie mieści w limicie 10 tys miesięcznie
oczywiscie szefie,commarch butterfly za 70 brutto rocznieczy jesteśmy gotowi?
U mnie już przekroczone , wczoraj i dzisiajTo chyba średni dzienny obrót warsztatu z trzema stanowiskami.
Możesz poprosić o wydruk takiej faktury (jej wizualizacji). W tym zakresie nic się nie zmieniło. Jak nie ufasz mocno to poproś żeby przybił na takim wydruku pieczątkę.A jak szefowie rozwiązują problem kiedy kupują kilkanaście gadżetów za kilkaset złotych. Płacą i nawet nie wiedzą za co i ile płacą - odchodząc od kasy. Przecież to jest jakieś kuriozum. I nie wiesz, czy wahacz finalnie kosztował 282zł czy 252zł. Jak płacisz gotówką, masz zajebiście dobrą pamięć i jesteś biegły z matematyki, to może przy kilkunastu pozycjach i kilkuset złotych wyłapiesz, że Cię orżnęli na 30zł. Nawet nieumyślnie. No, ale jest coś w pozycjach za co nie chciałeś płacić a zapłaciłeś.
No, to tutaj fizycznie dostajesz rzecz. Ale co jeżeli kupujesz usługę np. abonament za 500zł, płacisz gotówką. Pani z okienka Ci tylko macha i mówi faktura już poleciała do KSEFu pa pa. I teraz co jeżeli jest jakiś błąd systemu, albo Pani jest hazardzistką i kręci nocami ruletą. I co jeżeli to nie jest 500zł tylko 5000zł. Wchodzisz, patrzysz a tu faktury nie ma. A ona Ci mówi, że przecież tu Pana wczoraj nawet nie było. Ma pan jakiś rachunek na to?
Mogą wystawiać niefiskalne paragony i powinni. Tylko po co, jak jest mniej roboty i nie każdy głąbo sprzedawca umie. Trzeba zrobić taką ogólnopolską akcję "Paragon Niefiskalny Twój Przyjaciel" i chu. pomału, pomału jak każdy zacznie się upominać o te niefiskalne paragony coś się ruszy.
No, nie możesz kupować kilku produktów za kilkaset złotych i odchodzić od kasy bez rachunku nie wiedząc nawet za co i ile zapłaciłeś.
i wyrzuciłem paragon do kosza.
mówię wejdę na ksefa czy aby nie było takiej akcji jaka mi przemknęła przez myśl. I co się okazuje? Faktura jest w ksefie, a chłop po prostu wystawił dla "potwierdzenia" paragon niefiskalny który nie ma żadnej mocy prawnej czy podatkowej.To nie jest faktura, to jest PARAGON NIEFISKALNYMożesz poprosić o wydruk takiej faktury (jej wizualizacji).
Super, jak masz 10 pracowników i odbierają za Ciebie faktury.jeśli jest wystawiana na ciebie to od razu powinieneś ja widzieć po swojej stronie.

To pozostaje żądanie wydrukowania faktury z ksef i wręczenia przed zapłatą gotówki.Nie ja dostałem tylko ktoś kto mi ją przyniósł. Mówię co to kur. jest? Ani vatu ani kwoty netto tylko brutto. Ale NIPy normalnie elegancko podane, pełne nazwy mucha nie siada. Ale pierwszy raz coś takiego widziałem na oczy. Wyzwałem sprzedawcę od oszustai wyrzuciłem paragon do kosza.
Ale podczas pisania tego artykułumówię wejdę na ksefa czy aby nie było takiej akcji jaka mi przemknęła przez myśl. I co się okazuje? Faktura jest w ksefie, a chłop po prostu wystawił dla "potwierdzenia" paragon niefiskalny który nie ma żadnej mocy prawnej czy podatkowej.
Można coś takiego wystawić. I o ile dobrze pamiętam nr paragonu pokrywał się z nr faktury. Kleofasie.
To nie jest faktura, to jest PARAGON NIEFISKALNY
"Paragon niefiskalny to dokument wydawany przez urządzenia fiskalne (przed ich aktywacją/fiskalizacją) lub drukarki niefiskalne, który nie stanowi dowodu sprzedaży w świetle prawa podatkowego. Służy głównie do celów testowych, szkoleniowych, jako potwierdzenie płatności kartą lub "rachunek kelnerski". Nie zawiera danych do rozliczenia VAT."
Super, jak masz 10 pracowników i odbierają za Ciebie faktury.
A tak teraz sobie pomyślałem. Ciekawe jak coś zwracasz np. w I.C. i robią korektę. Tak rzucałeś na blat fakturę i każdy wiedział co się dzieje. Ja pierd. jaki to syf.
Generalnie nie widzisz, faktur. Jakoś nie dostaje euforii na myśl, że mogę sobie przeglądać FV na ekranie 6,8 cala SUPER. Oczywiście po wcześniejszych logowaniach i potwierdzeniach smsem. Gdzie każda sekunda jest na wagę złota.
Jedno wielkie gówno utrudniające wszystkim życie.
Zobaczymy w praktyce.żądanie wydrukowania