• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kia Sportage 2008 Crdi Benzyna w Dieslu Nie Pali

domo567

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam Kia Sportage 2008 rok 2.0 crdi 150 Km diesel. Do baku została zatankowana benzyna. Auto stanęło i przestało palić. Zostały wymienione wtryski i pompa na używane. Przed założeniem zotały sprawdzone na profesjonalnych maszynach. Wtryski sprawne, pompa daje na listwę ponad 300 bar. W aucie został wypłukany bak oraz wszystkie przewody paliwowe. Filtr paliwa nówka Bosha. Pod testerem diagnostycznym brak błędów, auto nie pali. Auto kręci tak jakby już miało zapalić, niestety zwalnia i nie zapala. Po podaniu plaka jest jeszcze gorzej, wtedy nie chce kręcić. Z rury wydechowej brak spalin. Po odpięciu układu wydechowego, autko kręci lepiej i pojawiają się spaliny, jednak dalej nie chce zapalić ? Czy ktoś ma jakiś pomysł ? Proszę o pomoc.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Stopiony katalizator? Odepnij wydech, odłącz wtryski i zapał na plaka. Musi pójść. Jeśli nie to szukaj.

Ostatnia edycja:

domo567

Początkujący
Punktów
0
Wydech odpiolem tez nie pali chodz pojawily sie spaliny. Tam jest dpf bo zdjeciu wyglada normalnie tylko troch nagaru.

Vagers

SuperMechanior
Punktów
370
Nie pali bo fajki ruskie bez akcyzy

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
To radzę zmierzyć ciśnienie sprężania, bo to podejrzane ;)

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
No dobra .. ale przed dolaniem benzyny auto chodzilo normalnie tak ? Nie bylo zadnych komplikacji czy zastrzezen co do pracy silnika?

Wiecie co.nie lubie dizli tych nowych generacji.stary mercedes tzw beczka to byl klekot

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
A propo beczki - kiedyś wakacyjny wyjazd na morze , kosztował mnie wózek rzepakowego z biedry 350 km - potem władza się wycfaniła i podciągneli rzepakowy pod cenę ON ....

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Kiedyś w sprinterze 2.2 CDI wyjeździłem pół zbiornika oleju po frytkach, nie czułem różnicy w mocy tylko każdy kto czuł z niego spaliny mówił, że pachnie plackami lub frytkami :D
Kolega kanistry pomylił i zamiast ropy nalał do pełna oleju, mało nie osiwiał jak zobaczył pomyłkę po tygodniu jak chciał zatankować swojego Lublina ( przed oczami stanął mu cały układ wtryskowy CDI a było to ponad 10 lat temu).
Sprinter na się dobrze i służy innemu koledze do dzisiaj.
A wracając do tematu to objawy palenia miałem takie same w 2.5 dCi w którym na placu poszedł napinacz paska rozrządu i zęby się przestawiły, prawie łapał, na plaku blokowało rozrusznik

domo567

Początkujący
Punktów
0
Zagdaka rozwiązana, rozleciał się zawór i wpadł w turbine, co spowodowało zablokowanie turbo. Bez turbo odpalił, tera pytanie co zastane po zdjęciu głowicy.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Kolega kanistry pomylił i zamiast ropy nalał do pełna oleju, mało nie osiwiał jak zobaczył pomyłkę po tygodniu jak chciał zatankować swojego Lublina
kolega osiwiał? ciekawe co by stało się jakby te z ropą do mcdonalda poszły przez pomyłkę:)

Do góry Bottom