• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz elektryczny udarowy

Motowojciechu

Uczestnik
Punktów
0
witam chce sobie kupić klucz elektryczny udarowy 1900 w 700 NM, chce elektryczny bo do pneumatycznego musiał bym kupić sprężarkę przynajmniej do 12 bar, a na to mnie nie stać, jak myślicie opłaca sie kupić elektryczny czy to jakieś badziewie ? :)
pozdrawiam..

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Musiał byś kupić coś z milwaukee,hitachi lub metabo zeby to dawało radę :)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Dokładnie,taniej jest kupic kompresor 50l w markecie i jakiegos pneumata za 200-300zł,bo te elektryczne z nizszej polki cenowej nie daja rady.Za Makite,Milwaukee czy Hitachi trzeba dać ok 2000zł,a te po 300zł chińczyki nie daja rady.Miałem Falon techa z wyświetlaczem,rzekomo 2000W i 800Nm,czesto nie dawal rady ze srubami kol gdy byly bardzo mocno dociagniete,i wazyl dobre 5kg-urywał reke,kawał krowy i nigdzie sie nie mieścił

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
ja sobie niedawno kupilem taki wynalazek - wszystkie wygladaja tak samo i chyba sa tym samym, pomimo roznych parametrow :)
jak sie ustawi na max to postuka pare sekund i sie wylacza. jak trzeba "popracowac" przy mocniejszej srubie to ustawiam nie max tylko jeden mniej i przynajmiej sie nie wylacza.
jak na razie uzywalem do kol - niespecjalnie mu to szlo niestety...

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
ja mam makitę 720Nm daje radę kupiłem parę lat temu używkę dałem 1000zł
kupuj tylko markowe

motodoktor

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Woj.Pomorskie
A myslałes o tych bezprzewodowych(na baterie) ? Nigdy nie dorównaja pneumatom na powietrze ale az tak tragiczne to nie sa.W pracy mamy snap on 1/2 i tak na oko to przy osobowych w 80% daje rade.Cena nowego bedzie ok 2,5-3 tys zł. Prywatnie mam bete na powietrze no to niema co porównywac( bezprzewodowy snap on nie ma startu).Czyli policz sobie 2 - 3 tys zł i bedziesz robił 80% lub tak jak w moim prywatnym przypadku 1600zł za pistolet z 50l baniakiem i robie 99%Druga sprawa to to, ze sprezarka w warsztacie/garazu jest bardzo ale to bardzo potrzebna.

Ps. klucze pneumatyczne najczesciej osiagaja max wydajnosci juz przy ok 6,5 bara i wyzsze cisnienie nie tylko ze nic nie daje ale szkodzi narzedziom,dlatego zakłada sie na wyjsciu regulator ktory mimo wyzszego cisnienia na butli na wąż daje te w/w 6,5 bara.

Ostatnia edycja:

tytoos

SuperMechanior
Punktów
57
Miasto
Poznań
Jak rzeczywiscie zastanawiasz sie nad takim kluczem elektrycznym i masz jakies sruby akurat do odkrecenia, to poszukaj moze w wypozyczalniach narzedzi czy nie maja - moglbys wyprobowac i samemu stwierdzic czy takie cos cie bedzie satysfakcjonowac czy denerwowac ;)

witold1970

Gaduła
Punktów
2
Miasto
przemysl
witam chce sobie kupić klucz elektryczny udarowy 1900 w 700 NM, chce elektryczny bo do pneumatycznego musiał bym kupić sprężarkę przynajmniej do 12 bar, a na to mnie nie stać, jak myślicie opłaca sie kupić elektryczny czy to jakieś badziewie ? :)
pozdrawiam..
kolego ja mam ten wynalazek i nie narzekam dałem 130 zł a codziennie go uzywam od roku tylko wez bez regulacji koledzy tez maja koło mnie i oni je katuja na maksa rozbieraja nimi po 2-4 auta dziennie

rado084

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Ostrołęka
Dokladnie jak kolega wyzej pisze! Tez kupilem falon techa rzekomo 750Nm i chyba 2000 watt smiech na sali. Na wyswietlaczu bylo napisane 350Nm... Oddalem i kupilem w Juli mniejszy, lzejszy i bez wyswietlacza za 99 zl taki sam jakie sa na alllll bo stwierdzilem ze wszystkie to to samo... Na kluczu pisze 900 watt i chyba 260Nm i wierze ze tyle ma a nie 750 Nm. Jestem mega zadowolony z niego! Wszystkie sruby nim odkrecam lacznie z kolami pasowymi. Osobiscie polecam go w 100% za ta cene! A sprezarka za 300-400 zl nie nadaje sie do klucza pneumata za 300 zl, za mala poj powietrza...

Wysłane z IPhone'a

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja mam ściagacze yato i gwinty się nie nieszczą tylko trochę kwadrat się rozbija od pneumata a tak to z busami nie busami dają radę tylko że przed pracą trzeba gwinty smarem przejechać. weź ręką kręć na suchych a posmaruj to zobaczysz jaka jest różnica :)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Wiem,też smaruje ;) Jednak jakość Yato jest znacznie lepsza aniżeli tych najtańszych,no i te z Yato pneumata zniosa bez sprzeciwu :)

rado084

Początkujący
Punktów
3
Miasto
Ostrołęka
http://allegro.pl/klucz-elektryczny-udarowy-1950w-700nm-nasadki-gw-i3770400239.html

Kup coś tego typu,przetestowane,ze ściągaczami do spreżyn sobie poradzi bez problemu .Ten który wstawiłeś strasznie licho wygląda.
Aha-no i do jakiegokolwiek udaru nie nadają sie ściągacze za 30zł bo stukanie pneumata poobjeżdża Ci gwinty szybko

Kolego yo nie ma 700 Nm :D
Jesli chodzi o Jule to widze ze klucz ostro poszedl do gory bo kosztuje 179 ziko ale wart. To ten: http://www.jula.pl/klucz-udarowy-1-2-325nm-009005

Ten co pokazywales kolego wyrzynacz to klucz udarowy to sztuma.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Czy ja napisałem,że ma 700Nm? Napisałem,że przetestowany-czyli w miare sobie radzi do sporadycznego użytku ;) 700Nm to on ma,ale tych marketingowych/naklejkowych jedynie ;) w rzeczywistoaci tych prawdziwych najprawdziwszych Nm nie będzie miał nawet 250

Szczerze bym sie w to nie bawił,znajomy na czyms takim pracuje,ja rowniez kiedy miałem takiego z regulacją,moc niska (czasami wystarczajaca) ale waga jest zbyt duza aby to bylo wygodne ;) mam normalnego pneumata ktory waży niespełna 2kg i odkreca (lub urywa) prawie wszystko,i to jest wlasnie wygoda sprezonego powietrza ;)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
do yato nie można się przyczepić jak za takie pieniądze. koszt ok 80-90zł a są spoko :)

Do góry Bottom