• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Klucz pneumatyczny do 400zł

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Witam,
Rozglądam sie za pneumatem do max 400zł,pewne ograniczenie może pewnie stanowić wydajność kompresora,kompresor tego typu(a nawet dokładnie taki):

http://allegro.pl/kompresor-2-tlokowy-olejowy-50-l-4-0-km-zestaw-i3139471163.html

Chciałbym zakupic klucz poręczny,lekki i o jak największym momencie,tak by nie było prblemem odkręcenie koła pasowego na wale...zainteresowała mnie firma Scorpio:

http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-scorpio-1356nm-i3131525872.html

Czy jest to coś warte?No i przede wszystkim czy w/w kompresor wyrobi?

Jeszcze taki wpadł mi w oko:

http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-850nm-1-2-b-mocny-i3074876926.html

Klucz nie będzie katowany,nie prowadze wulkanizacji :p Do małych śrub mam malutkiego i poręcznego stanleya 300Nm(choc ma max połowe z tego),uzywam gdzie się da z czystej wygody.Potrzebuje natomiast większego pneumata do odkręcania kół,nakretek przegubow,srub wału itp....

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
ten tańszy do okazjonalnych prac będzie ok.;)
Do siebie na wulkanizację to bym nie kupił żadnego z nich :D

Fifek

Bywalec
Punktów
1
Miasto
Pionki
Ten scorpio to podobna pułka kompozytu co Yato, przy dobrym kompresorze min. 100 litrów nakrętke piasty odkręcisz. przy 50l koło odkrecisz ale przy mocniej zapieczonych śrubach trzeba popukać troszkę.
Kiedyś pracowałem na identycznym ASTA 1380Nm ale to samo co pokazałeś i koła przy ciężarówce po 15 sekundach odkrecał. Moment dokręcania tych kół to 670NM.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
bierz skorpio dobry towar i odkręcisz dużo dowalonych śrób tylko pamietaj ze minimum średnica węża to 10mm w środku, a będzie miał moc i najlepje na 10bar zeby kompresor ci chodził mozesz podkręcić, moj jest stuningowany przezemnie i wali do 13,5 bara na weżach 13 mm i żadna śruba nie daje rady na yato 1356NM (to jest droższa wersja scorpio) śmigam już na tym z 7 lat i jeszcze wszystko żyje, także kup scorpio do tego odpowiednie węże i nie pożałujesz zaufaj mi ;)

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Dzięki za rozwianie wątpliwości! W takim razie zdecyduję się na tego Scorpio,w planach mam podłączenie do kompresora równolegle jeszcze butli LPG 60l,więc przy tej spreżarce i łącznej pojemności 110l powinien zaspokoic potrzeby tego pneumata :D
Ten tańszy podałem tak bez przekonania,wolę dołożyć i mieć coś,co troszkę popracuje,bo mimo wszystko będzie pracował prawie dzień w dzień.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Butli nie dokladaj bo bedzie ci wolno pompowal kompresor a zwlaszcza jak w tym czasie bedziesz uzywal nazedzi to ci nie napompuje, a wtedy go zajedziesz szybko.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Stwierdziłem,że lepiej aby pochodził troche dłużej,a nie właczał sie tak często,zapas powietrza się przyda....po za tym silnik pobiera największy prąd własnie przy rozruchu ;) tzn.ten plan powstał na podstawie tego,że te dwutłokowe spręzarki sa i tak i tak montowane do butli 100l...i dają sobie z nimi rade :)

maciej86

Gaduła
Punktów
7
ja zdecydowanie odradzam kompresorna 230V. Bierz na siłe 400V. Mniejsze zużycie energii. Ja kupilem w zeszlym roku jakiś "powermat" 3 tłokowy butla okolo 100L wydajność okolo 560-600l.min jak mi ujdzie powietrze to pol minuty i mam pelny kompresor. Ja kupujac drugi raz kompresor napewno szukał bym z jak najwiekszą iloscia tłoków, dość dużą butlą ale za duza to tez nie ma sensu, chodzi żeby jak najkrótszy byl czas oczekiwania na to powietrze i wlasnie na zasilanie, bo 230V to slaba żywotność silnika bedzię. Jak mały zbiornik to często załączać się bedzie, jak znow za duży to długo bedziesz czekał na napełnienie.

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
No niestety taka prawda,ale nie mam dostępu do 400V...kompresor na 230V jest dla mnie jedynym ratunkiem,bo podprowadzenie siły do warsztatu to zbyt duże koszty....spawara na 230V wystarcza w zupełności,więc i kompresor musi....co prawda martwi mnie fakt,że żre to dużo pradu,nie jest to na pewno sprzet na długie lata no i drze ryja niesamowicie....no ale co poradzić....

Mariano7

Nowy
Punktów
0
Jak kupować to tylko firmowy kompresor, kupiłem już 2 gówna w leroyu i całe szczęście, że bez problemu wymieniają na nowe lub oddają kasę. Nigdy więcej chińszczyzny chyba, że do pompowania piłek dla dzieci :) Teraz pracuje na Waltersie

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Też jestem tego zdania...w chińczyku nie tyle boli mnie trwałosć,co niesamowity huk i ilość pożeranego pradu....w chwili obecnej jestem bez kompresora,w przyszłym miesiącu zabierał się będe za budowe kompresora na dwutłokowej sprężarce Jelcza lub Ikarusa na butli 120 lub 150l,silnik 2.2kW.

Do góry Bottom