• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pistolet pneumatyczny

Mati791

Nowy
Punktów
0
Miasto
Skrwilno
Witam wszystkich forumowiczów.
Zarejestrowałem się na forum ponieważ chciałem zaczerpnąć opinii od profesjonalistów w swojej dziedzinie..
Jak wiadomo zbliżają się święta, a ja postanowiłem sprawić mojemu tacie mały prezent gwiazdkowy..
Chciałbym kupić pistolet pneumatyczny który miałby służyć głównie przy wymianie kół. Zawsze to trochę wygodniej, a czasami bywa tak że nie ma mnie w domu i nie mogę pomóc.
Znalazłem pistolet firmy Yato o oznaczeniu: YT 09511

http://allegro.pl/klucz-pneumatyczny-udarowy-1-2-550-nm-yt-09511-i6450656049.html

I tutaj pojawia się pytanie.. czy ten pistolet obsłuży kompresor olejowy z butlą 24 litry?
Kompresor nie jest markowy, był kupiony z myślą o duperelach typu pompowanie kół itp.
Czytałem tutaj na forum że Yato pobiera dużo powietrza, a butla w moim kompresorze jest mała.. Zastanawiam się czy da radę odkręcić 5 szpilek na raz czy po 3-4 będę musiał czekać aż butla się nabije.. bo jeżeli tak będzie to nie ma sensu. Koła wymieniamy pojedynczo więc jeżeli wiatru wystarczy na 5 śrub to kompresor będzie miał przerwę żeby się doładować do pełna.
Koła dokręcamy dynamometrem ustawionym na 100-110nm

Będę wdzięczny za pomoc bo szczerze powiedziawszy nie mam żadnej wiedzy w tym temacie, a kupić pistolet żeby odkręcić 4 z 5 szpilek będzie trochę śmieszne ;)

Dodatkowo jeżeli znacie jakieś pistolety do 200zł które będą lepsze od tego Yato i sprawdzą się w domowym garażu to śmiało możecie pisać.

Pozdrawiam Mateusz

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
24l nie ma szans te kalachy mają.Max 200 Nm. Hazet 9012m i 200 l. Pneumaty są do odkrecania

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Z pneumatyczne do butli 24l to odrazu sobie daj spokój bo nic z tego niestety nie będzie. Kup lepiej tacie jakiś zestaw kluczy

Mati791

Nowy
Punktów
0
Miasto
Skrwilno
Tak też pewnie zrobię bo za 2 stówki powinienem znaleźć jakiś porządny klucz do odkręcania mocno dokręconych śrub typu śruba na półosi itp bo takiego solidnego klucza nam brakuje trochę czasami.
Dziękuję za odpowiedzi Panowie

Do góry Bottom