• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor do domowego warsztatu

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Witam Państwa Serdecznie,
Wiem że tematów związanych z wyborem kompresora było sporo, oczywiście je sobie przejrzałem (więc nie bijcie za zakładanie nowego) ale wiadomo, trudno tu dopasować coś pod siebie bo każdy szuka sprzętu do innych zastosowań. A więc może krótko przedstawię Wam swoje oczekiwania i byłbym bardzo wdzięczny za pomoc w doborze odpowiedniego sprzętu. Szukam kompresora, do domowego warsztatu. Absolutnie nie będzie on wykorzystywany w celach zarobkowych czy profesjonalnych. Mam niewielkie gospodarstwo. Trochę sprzętu. Wiadomo, czasem trzeba jakiś odświeżyć, przemalować. Od razu dodam, nie zamierzam malować samochodów. Czasem zdarza się że coś się popsuje, przydał by się klucz pneumatyczny ale to nie na zasadzie że będę tego klucza używał godzinami przez cały czas. Natomiast fajnie było by gdyby był w stanie bez przerw odkręcić 5 śrub w kole samochodowym
. Posiadam też kilka starszych już samochodów które serwisuję sam, więc jakieś prace przy nich, odpowietrzanie hamulców, przedmuchanie sprzętu rolniczego. Tego typu prace. Nie będzie on używany dzień w dzień dlatego fajnie było by gdyby jednak mi trochę posłużył. Nie mam też pomysłu co do pojemności kompresora. Może to też wina że za dużo czytam. Jedni piszą że do tego typu prac to 100l to nawet nie ma co, trzeba minimum 200l. W innym poście (nie koniecznie na tym forum bo przeglądam ich mnóstwo) do jakichś prac warsztatowych typu właśnie coś pomalować, czy popracować z kluczem, polecają 50l. Zgłupiałem już. Nie chcę kupować chińczyka dlatego zacząłem szukać czegoś polskich marek. I tu znowu zonk bo wiele narzędzi z polską ma tyle wspólnego że są u nas skręcane a całe podzespoły to chińszczyzna, identyczna jak ta montowana w o wiele tańszych urządzeniach z chin które nie chwalą się że są polski. No i trochę się zamotałem. Budżet? Wiadomo, im mniej tym lepiej. Zdaję sobie sprawę że chcąc sprzęt na lata, nie kupię nic za 1000zł dlatego przeznaczyłem na to 3000zł. Mam nadzieję że w tym budżecie znajdę coś sensownego. I nie ukrywam że liczę tu mocno na Waszą pomoc.
Pozdrawiam.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
No właśnie Gudepol był w kręgu mojego zainteresowania. Piszę w czasie przeszłym bo gdzieś na forum przeczytałem że oni strasznie oszukują na parametrach, że te kompresory w rzeczywistości nie są tak wydaje jak piszą. Już zacząłem szukać w takich markach jak Walter, Metabo, Fini ale to niestety bardzo wysoka półka bo za 100l z dobrą wydajnością trzeba dać ok 3,5k.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Zawsze sam możesz sprawdzić rzeczywistą wydajność kompresora.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
A co powiecie o kompresorze FINI, model MK113-200-4T 400V. Poniżej jego parametry:
  • Model: MK 113-200-4T
  • Zasilanie: 400 V
  • Moc silnika: 3 kW
  • Wydajość na ssaniu: 500 l/min
  • Wydajność na tłoczeniu: 343 l/min
  • Max ciśnienie: 10 bar
  • Zbiornik: 200 l
  • Poziom hałasu: 78 dB(A)
  • Wymiary: 146x55x98 cm
  • Waga: 95 kg
Cena też całkiem spoko bo 3100PLN więc do przełknięcia dla mnie. W gudepol martwi mnie to, że oni podają wydajność na ssaniu a nigdzie nie ma informacji na wydajności na tłoczeniu a to ta wydajność jest najważniejsza.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Jeżeli chodzi o Gudepol. Pracuje u nas dwu tłokowy z zbiornikiem 200l już chyba 4 albo 5lat. Podczas sezonów na wulkanizacji praktycznie nie stygł. W tym roku ma trochę lżej, bo przeszliśmy na klucze elektryczne (baterie). Ogólnie mogę polecić Gudepol.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Jeżeli chodzi o Gudepol. Pracuje u nas dwu tłokowy z zbiornikiem 200l już chyba 4 albo 5lat. Podczas sezonów na wulkanizacji praktycznie nie stygł. W tym roku ma trochę lżej, bo przeszliśmy na klucze elektryczne (baterie). Ogólnie mogę polecić Gudepol.

A czy mógłbyś podać model na którym pracujecie? :)

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Powiem tak, rozważałem bardzo mocno kompresor marki Gudepol 38-200-475 i nawet byłem bliski jego zakupu. Ale niestety wszędzie brak jakiegokolwiek info o wydajności tego kompresora na wyjściu. Nie ma nawet nigdzie testu pokazującego czas nabicia od 0 do 8bar a później od 8 do 10 bar bo bym sobie tą wydajność policzył. Zadzwoniłem do nich, połączyli mi z działem technicznym i gość ewidentnie zaczął kręcić, że nie podają, bo to w każdym kompresorze jest różnie ale że wydajność jest wystarczającą. No kurde, co to znaczy wystarczająca wydajność. Dla jednego na wydmuchu wystarczy 100l a dla drugiego 400 będzie za mało. Kupię w ciemno a później okaże się że na wyjściu jest poniżej 200l i będę sobie pluł w brodę bo dokładając 300zł można już mieć kompresor też z maksymalnym ciśnieniem roboczym 10bar który na wyjściu generuje ponad 300l i to jest (przynajmniej dla mnie) wystarczająca wydajność. Także branie w ciemno trochę jest słabe. Szkoda że tak podstawowych parametrów nie podają.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
15889387617175980654835333248338.jpg
Taki sam tylko 2 lata starszy mamy na drugim warsztacie.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Jasne. Jednak zdecyduję się na Gudepol-a tylko tą wersję GD38-200-475. Gdzieś znalazłem informacje że wydajność na wydechu to max 30% mniej niż na ssaniu więc to daje i tak ponad 300l a to wydaje się być wystarczające. Wziął bym ten 515 ale różnica to tylko 40l na ssaniu a cenowo 6 stów więcej. To jakbym miał brać ten 515 to wolał bym dołożyć ok 200zł i wziąć model 560 NEW, on ma 560l na ssaniu ale do amatorskiego zastosowanie ten GD38-200-475 wydaje się bym z 100% wystarczający. I cena też spoko bo za 2850PLN można go kupić. Także biorę :)

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Byłem dziś w sklepie i słuchajcie wybór padł jednak na coś innego. Wziął bym Gudepola ale gość który chyba o sprężarkach wie wszystko i zębby na nich pozjadał powiedział że tak, Gudepol generalnie do jesieni 2019r był bardzo dobry. Ale jesienią 2019r coś się u nich popsuło. ABAC już z nimi rozwiązał umowę, nie biorą pomp od nich. Teraz montują jakieś gówno z plastikową obudową. Nawet mi pokazywał bo sam prywatnie miał gudepola z 2018r i ten który jest dziś. Widać różnicę. Nie wiadomo co to za pompa bo nie ma firmy na niej. Mówi że podejrzewam że to jakieś tajwańskie gówno. Natomiast wziąłem finalnie Kupczyka. Cena nawet niższa o prawie 200zł ale pompa markowa ABAC-a, silnik ABAC-a, włoska butla. Parametry identyczne, 476l na ssaniu. Zobaczymy, mam nadzieję że będę zadowolony.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Do tej reklamy zapomniałeś podać jeszcze jedynie adresu gdzie to sprzedają:banghead:.

dizel1982

Początkujący
Punktów
0
Do jakiej reklamy? To nie jest żadna reklama bo kompresora tej firmy nawet pod uwagę nie brałem. Nie rozumiem w ogóle twojego słabego komentarza :/

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Też nie widzę powiązania.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Mamy DeWalta DCF899 i dwa parkside z Lidla.
Parkside są lżejsze, ale czasem trzeba brać DeWalta jeśli śruby dowalone.
Baterie starczają na cały dzień.
Z plusów:
1. Nie placzą się pod nogami przewody z powietrzem
2. Praktycznie brak obsługi klucza
3. Mniejsze obciążenie sprężarki
4. Mniejsza kurzawa (pneumat wyrzucając powietrze wznieca kurz)

Wady:
1. Cięższe niż pneumaty (chociaż parkside niewiele o ile w ogóle)

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Serio te sprzęty z lidla dają radę? Zawsze byłbym do marki parkside sceptycznie nastawiony. Wiem że ludzie kupują spawarki, wiertarki itp i sobie chwalą ale to raczej do użytku domowego.

Do góry Bottom