Moreno
Zweryfikowany Mechanik
Ja wybrałem Cormak SKY 100V. Ma zbiornik 100l, 2 tłoki w układzie widlastym, silnik 2.2kW, wydajność efektywna 240l/min (podają też teoretyczną)... Chyba wystarczający do warsztatu. 
Jakim cudem ciśnienie w zbiorniku może być tylko teoretyczne, skoro manometr wskazuje czarno na białym? ...skoro wskazuje 8 to znaczy, że jest 8, a nie np. 5 i pół.
Jeśli pompa (de facto kompresor, ale już mniejsza o nazewnictwo) wytwarza ciśnienie 8bar, to takie ciśnienie w zbiorniku da radę uzyskać, ale tylko do czasu użycia narzędzia pneumatycznego.
Odnośnie ich używania, najbardziej istotne jest ciśnienie oraz wydajność na wejściu narzędzia pneumatycznego, a na to duży wpływ mają opory tłoczenia na relacji zbiornik<>klucz pneumatyczny, czyli innymi słowy przekrój oraz długość przewodu, wielkość złączek itp.
Możemy mieć nawet i 200bar w zbiorniku, ale poprzez przewód 100 metrów z fi 1mm to nawet najlepszym na świecie kluczem nic nie zrobimy (co najwyżej użyć jako młotka
). ...to tylko przykład wskazujący jak istotna jest przepustowość przewodu.
Poprawcie mnie jeśli źle gadam.

Nie widzę logiki ani sensu w tej wypowiedzi.Sprężarka mająca max ciś 8 bar to nie jest ciśnienie z jakiego bedzie kożystać narzędzie bo takie ciśnienie w zbiorniku jest tylko teoretyczne.
Aby móc komfortowo i spokojnie pracowac z podstawowymi narzędziami musimy mieć ciśnienie w zbiorniku min 8bar co możemy osiągnąc przy sprężarce majacej zakres do 10 bar.
Jakim cudem ciśnienie w zbiorniku może być tylko teoretyczne, skoro manometr wskazuje czarno na białym? ...skoro wskazuje 8 to znaczy, że jest 8, a nie np. 5 i pół.
Jeśli pompa (de facto kompresor, ale już mniejsza o nazewnictwo) wytwarza ciśnienie 8bar, to takie ciśnienie w zbiorniku da radę uzyskać, ale tylko do czasu użycia narzędzia pneumatycznego.
Odnośnie ich używania, najbardziej istotne jest ciśnienie oraz wydajność na wejściu narzędzia pneumatycznego, a na to duży wpływ mają opory tłoczenia na relacji zbiornik<>klucz pneumatyczny, czyli innymi słowy przekrój oraz długość przewodu, wielkość złączek itp.
Możemy mieć nawet i 200bar w zbiorniku, ale poprzez przewód 100 metrów z fi 1mm to nawet najlepszym na świecie kluczem nic nie zrobimy (co najwyżej użyć jako młotka
). ...to tylko przykład wskazujący jak istotna jest przepustowość przewodu.Poprawcie mnie jeśli źle gadam.

Ostatnia edycja: