• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kompresor

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Ja wybrałem Cormak SKY 100V. Ma zbiornik 100l, 2 tłoki w układzie widlastym, silnik 2.2kW, wydajność efektywna 240l/min (podają też teoretyczną)... Chyba wystarczający do warsztatu. ;)

Sprężarka mająca max ciś 8 bar to nie jest ciśnienie z jakiego bedzie kożystać narzędzie bo takie ciśnienie w zbiorniku jest tylko teoretyczne.
Aby móc komfortowo i spokojnie pracowac z podstawowymi narzędziami musimy mieć ciśnienie w zbiorniku min 8bar co możemy osiągnąc przy sprężarce majacej zakres do 10 bar.
Nie widzę logiki ani sensu w tej wypowiedzi.
Jakim cudem ciśnienie w zbiorniku może być tylko teoretyczne, skoro manometr wskazuje czarno na białym? ...skoro wskazuje 8 to znaczy, że jest 8, a nie np. 5 i pół.
Jeśli pompa (de facto kompresor, ale już mniejsza o nazewnictwo) wytwarza ciśnienie 8bar, to takie ciśnienie w zbiorniku da radę uzyskać, ale tylko do czasu użycia narzędzia pneumatycznego.
Odnośnie ich używania, najbardziej istotne jest ciśnienie oraz wydajność na wejściu narzędzia pneumatycznego, a na to duży wpływ mają opory tłoczenia na relacji zbiornik<>klucz pneumatyczny, czyli innymi słowy przekrój oraz długość przewodu, wielkość złączek itp.
Możemy mieć nawet i 200bar w zbiorniku, ale poprzez przewód 100 metrów z fi 1mm to nawet najlepszym na świecie kluczem nic nie zrobimy (co najwyżej użyć jako młotka :p ). ...to tylko przykład wskazujący jak istotna jest przepustowość przewodu.

Poprawcie mnie jeśli źle gadam. :)

Ostatnia edycja:

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
A ja trochę sensu widzę w tej wypowiedzi. Chodzi o to że jak pompa pompuje do 8 bar to takie ciśnienie jest "teorytyczne" bo jest do pierwszego użycia gdyż kompresor będzie można wyregulować tak że dopiero po spadku ciśnienia do 6bar załączy się sprężarka jednak z pompą która pompuje do 10 bar mamy możliwość ciągłego utrzymania tych 8 bar w zbiorniku gdyż możemy ustawić tak włącznik żeby się włączyła już przy 8 barach. Każdy producent podaje wartość teoretycznej wydajności sprężarki czyli zasysu powietrza do pompy. Są jednak producenci którzy podają również wartość efektywną (rzeczywistą) wydajności sprężarki czyli ta która będzie możliwa do odebrania przez narzędzie którym pracujemy.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Szkoda, że nie zacytowałem całej wypowiedzi. Nie wiem czemu autor ją usunął. Może dlatego, że była ona trochę zagmatwana i pokręcona? ...nie wiem. :)
Ale tak czy inaczej, skoro klucze udarowe zazwyczaj powinny pracować na ciśnieniu 6.3 bar, to jeśli podregulujemy wyłącznik aby silnik włączał się przy 7 bar, to tak naprawdę do szczęścia potrzebna jest nam wydajna pompa i duży zbiornik.
Wyższe ciśnienie (powyżej 8 bar) w zasadzie potrzebne jest tylko w przypadku długiej i mocno rozbudowanej instalacji powietrza, w celu zniwelowania większych oporów w tłoczeniu. ...no ale z drugiej strony, jeśli ktoś robi instalację powietrza na kilka stanowisk, to się za przeproszeniem nie pier*** z dwoma czy trzema tłokami, tylko kupuje śrubową "landarę". :)

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
On po prostu robił reklamę... Teoretycznie do klucza starcza 6,3 ale mój odkręca koła dopiero jak ma 8 a jak mu dasz 10 to jeszcze mu trochę siły przybywa :). Co do kompresora dla amatora który robi dla siebie z lewarka to jestem ciągle tego samego zdania - Kompresor 50l o wydajności teoretycznej około 400l/min zdecydowanie wystarcza do tego wąż minimum 10mm średnicy wewnętrznej ale to nie ważne jaki kompresor się posiada. Do warsztatu nawet małego się taki kompresor nie nadaje.

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
...400l/min? Chyba z turbiną w dolocie. :p
To lepiej mi powiedz czy ten 100l wystarczy mi na jedne moje stanowisko, czy będę się mordował z częstym czekaniem na powietrze? :)

gladiator19986

Uczestnik
Punktów
5
Miasto
Hohenpeissenberg
Na pierwszej stronie zalinkowałem filmik o jaki kompresor mi chodzi to jest 400l/min na dolocie efektywnie jest tam coś koło 260-280l/min. Daj linka to rzucę okiem hobbisty. Napisz jeszcze co na tym stanowisku będziesz robił :)

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Na dolocie to se możesz wiesz... ;)
Jak masz rzucać okiem hobbisty, to lepiej nie rzucaj - może sie komu innemu przyda. :p

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Porada.
Co sądzicie o tym kompresorze hl 425-100
To ma obsłużyć jeden klucz ewentualnie grzechotkę.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
Jeśli chcesz odkręcić 4 koła po 4 śruby w każdym to dużo za mało, jeśli chcesz jedną zapieczoną śrubę w wahaczu to może wystarczy. Tyle dobrego ,że to już jakaś firma ten Airpress.Osobiście szukał bym czegoś do 10bar te 2 bary więcej to jednak 1/5 powietrza więcej w zbiorniku. A jak nie 10bar to 150litrów coś chociaż

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Czyli radzisz żeby kupić 150L, jedno tłokowy czy więcej?

Moreno

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
89
Miasto
ok.Wys-Maz
Jeśli chcesz odkręcić 4 koła po 4 śruby w każdym to dużo za mało, jeśli chcesz jedną zapieczoną śrubę w wahaczu to może wystarczy. Tyle dobrego ,że to już jakaś firma ten Airpress.Osobiście szukał bym czegoś do 10bar te 2 bary więcej to jednak 1/5 powietrza więcej w zbiorniku. A jak nie 10bar to 150litrów coś chociaż
Airpress to za przeproszeniem g***o nie sprężarka. Mój sąsiad ma jednego ełpłesa 50L (pionowa beczka) i po kilku miesiącach już były problemy. ...a to nieszczelności się pojawiły, a to zawór padł.
Druga sprawa to przepustowość przyłącza (nie mylić z wydajnością samego kompresora) - któregoś dnia podłączyłem swój klucz udarowy do odkręcenia "głupich" śrub koła w ducato - nie dał rady. ..no jakby to nie był mój klucz. Włączam go "na pusto" - jęczy o co najmniej 5 tonów niżej niż u mnie. W butli 8 bar, a klucz ledwo kręci.
Ja mam u siebie kompresor polskiej marki Cormak SKY 100V (wykonany i składany w Chinach) i śmiało stawiam go przeciw temu Aipreesowi hl 425-100, i jestem pewien, że cormak pozamiata go na każdy możliwy sposób. :)
Odnośnie jeszcze samego wykonania - silnik "na sztywno" sprzężony z pompą, czyli cięcie kosztów produkcji. ...i nie wróży to długowiecznej pracy. Producent podaje ilość powietrza na ssaniu (można se tą wartość o kant d**y rozbić). Istotna jest tu efektywna przepustowość, ale niestety nie jest ona na tyle wysoka by ją ujawnić, bo to odzwierciedliłoby się negatywnie na sprzedaży.

Odnośnie jeszcze samego odkręcania kół, to wszystko też zależy jak śruby były dokręcane. Jeśli do***ne pneumatem do oporu (jak to robią niektórzy wulkanizatorzy) to i jedno nabicie zbiornika może sie okazać za mało, obojętnie czy to 100 czy 150L. :)

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
ale porównałeś 50 litrowego airpressa sąsiada ze swoim 100 litrowym cormakiem więc to słabe porównanie. Wyjścia butli ( przepustowość ) też są dostosowywane do wielkości pompy i zbiornika.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Właśnie to mnie zmartwiło że jest połączony silnik z pompą

Nie chcę narazie wywalać dużo kasy, ale też nie chcę kupić badziewia żeby się zepsuło po 6-ciu miesiącach, albo popuszczać śruby ręcznie bo to byłoby bez sensu.

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Witam.
Zabiorę chwilę w tym temacie. Klucz "pospolity" to pobór powietrza nawet do 250l/min te markowe to tylko około 120l/min. Tu może być problem. Poza tym kompresory airpress mają trochę z kosmosu wydajność. Aby spokojnie pracować z narzędziami pneumatycznymi to po pierwsze zbiornik minimum 150l a wydajność około 360 l/min. A to pod warunkiem że jednocześnie będziemy używać tylko jednego narzędzia pneumatycznego. Ja polecam kompresory tłokowe olejowe o napędzie pasowym / napęd bezpośredni to do pompowania kół w rowerach/. Dostępne na krajowym rynku kompresory AEG spełniają oczekiwania większości klientów.

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Mam taki klucz
Klucz Pneumatyczny 1/2" 1500Nm S-CO1500 SATRA
  • Max. moc (Nm) 1500 - odkręcanie
  • Max. moc (Nm) 950 - dokręcanie
  • Zakres mocy 90-1200
  • Obroty 8000/min
  • Długość całkowita 160mm
  • Masa 2,2 kg
  • Poziom hałasu (dB) 93
  • Zużycie powietrza 155l/min

ABC Kompresory

Początkujący
Punktów
0
Miasto
TYCHY
www.abc-kompresory.pl
Tak jak napisałem. Dla prawidłowej pracy takiego klucza to wydajność minimum 360l/min i zbiornik minimum 100l a najlepiej 150l. Polecam B 150/36 AEG. AEG to produkcja Fiac/Włochy/

art234

SuperMechanior
Punktów
483
Miasto
Chorzów
Co do tego kompresora airpress to byłem w jednym z marketów i widziałem , kompletnie nie słyszałem o tej firmie przez to moje zapytanie,ale z tego co widzę to 2 tysie muszę wyłożyć

Teraz dylemat oscyloskop czy kompresor oto jest pytanie masakra .

Do góry Bottom