• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

konsekwencje kręcenia wałem korobwym?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Miałem kiedyś klienta na przeglądzie który twierdził że rozbierał hamulce z teściem i wszystko było dobrze... A rolki twierdziły że jest różnica w sile hamowania 40% między kołami przednimi :bored: i komu byś uwierzył?
40% to było podczas naprawy, ale doustnie :)

Radio55555

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam, forumowiczów. Samochód zrobiony :). Dziękuję tym wszystkim, którzy udzielali jakiś rad, dzięki wam postanowiłem się dowiedzieć więcej o mechanice. Byłem świadom, że wyleje się fala hejtu od troli, jak przyznam się, dowiedziałem się, że było kręcone wałkiem rozrządu. Miałem na tyle odwagi przyznać się, nauczyć, mogłem głupa palić i założyć inny wątek lub na innym forum napisać. Interesuje mnie mechanika, z każdą usterką uczę się czegoś nowego. Ludzie, którzy posiadają większą wiedzę powinni dzielić się swoją pasją lub przynajmniej wspierać kogoś, kto się zna mniej ale chce się czegoś dowiedzieć a nie nabijać się.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1664
Witam, forumowiczów. Samochód zrobiony :). Dziękuję tym wszystkim, którzy udzielali jakiś rad, dzięki wam postanowiłem się dowiedzieć więcej o mechanice. Byłem świadom, że wyleje się fala hejtu od troli, jak przyznam się, dowiedziałem się, że było kręcone wałkiem rozrządu. Miałem na tyle odwagi przyznać się, nauczyć, mogłem głupa palić i założyć inny wątek lub na innym forum napisać. Interesuje mnie mechanika, z każdą usterką uczę się czegoś nowego. Ludzie, którzy posiadają większą wiedzę powinni dzielić się swoją pasją lub przynajmniej wspierać kogoś, kto się zna mniej ale chce się czegoś dowiedzieć a nie nabijać się.

piszesz, że autko zrobione- świetnie. to najważniejsze :)

nie dziw się naśmiewaniu- nie jesteś pierwszym który prosi tu o pomoc po obejrzeniu aż trzech filmików na youtubie na temat wymiany czegoś tam. później jest płacz, że nie działa. i oczywiście wszystko było zrobione prawidłowo, zgodnie z sztuka. dokładnie tak samo jak na filmiku. i dupa- no nie działa. niestety samochód to skomplikowana rzecz i potrzeba dobrego specjalisty żeby to wszystko ogarnąć.

a co do pasji: tak szczerze? pewnie każdy ją tutaj ma. i dlatego poszedł do samochodówki. nikt normalny nie lubi się taplać w śmierdzących smarach. tylko z czasem to się wypala i staje się sposobem na zarobek. nie każdy chce, może i moim zdaniem powinien dzielić się wszystkimi sztuczkami. sorry, ale nie wszystko jest za darmo.

ale najważniejsze: dyliżans się turla, ty się czegoś nowego nauczyłeś. myśl pozytywnie :)

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Pasja pasją ale dzielenie się wiedzą która zdobywalismy latami z potem na czole,często nie za darmo na szkoleniach itp gdzie ta wiedza wielu osobom z forum "daje chleb". Nie uważasz ze właśnie takie podejście psuje rynek i opinie o mechanikach?

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Mnie to tylko zależy żeby docenił prace mechanika bo jeszcze napisze ze ujebal się po lokcie narobił szkód ale jest z siebie dumy ze sam se poradził i nic go to nie kosztowało i nie dał się naciągnąć. Mechanik z dumy nie wyżeje

Piotr18021973

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Olsztyn
Pasja pasją ale dzielenie się wiedzą która zdobywalismy latami z potem na czole,często nie za darmo na szkoleniach itp gdzie ta wiedza wielu osobom z forum "daje chleb". Nie uważasz ze właśnie takie podejście psuje rynek i opinie o mechanikach?
Więc po co jesteś w tej grupie żeby się pośmiać 'taki super mechanik nie ma czasu przewidywać na grupach komuś doradzać. Czy sam korzysta tu z rad bo wcale nie jest tak i super .Panie forum jest po to żeby pomagać dzielić się doświadczeniami A nie chwalić się

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
O jakich tu mechanikach tu mowa?
Co byle kelner, szewc czy rolnik kopie kanał, w stodole, parę kluczy, filmy nie lepszych od niego na Yt autodatę z chomika, delpfi z Aliexpress i jedziemy z koksem.

Popytajcie się w zaprzyjaźnionych warsztatach o zasadę działania silnika czterosuwowego, kolejność itp.
To nie jednemu włos się zajerzy na głowie.

Nawet jak jest napisane (Zweryfikowany mechanik) to nic to nie udowadnia.
Dziś otwieram kiosk, jutro warsztat.

Gdzie papiery czeladnicze, gdzie kurs z topografii miasta na prawdziwego taksówkarza.
Ciapate w uberaech gdzie ni huhu po polskiemu.

Byle fajans z nikąd na YouTube ma lepszą reputację niż Ty z 25-letnią praktyką, a tylko się odezwij to cię z wyzywają od Januszy.

Fałsz i obłuda, taka jest prawda.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
O jakich tu mechanikach tu mowa?
Co byle kelner, szewc czy rolnik kopie kanał, w stodole, parę kluczy, filmy nie lepszych od niego na Yt autodatę z chomika, delpfi z Aliexpress i jedziemy z koksem.

Popytajcie się w zaprzyjaźnionych warsztatach o zasadę działania silnika czterosuwowego, kolejność itp.
To nie jednemu włos się zajerzy na głowie.

Nawet jak jest napisane (Zweryfikowany mechanik) to nic to nie udowadnia.
Dziś otwieram kiosk, jutro warsztat.

Gdzie papiery czeladnicze, gdzie kurs z topografii miasta na prawdziwego taksówkarza.
Ciapate w uberaech gdzie ni huhu po polskiemu.

Byle fajans z nikąd na YouTube ma lepszą reputację niż Ty z 25-letnią praktyką, a tylko się odezwij to cię z wyzywają od Januszy.

Fałsz i obłuda, taka jest prawda.
Bo ma być taniej, szybciej i więcej :) wszystko kręci się wokół pieniędzy, dobrze że jeszcze nie "uwolniono" zawodu diagnosty bo to dopiero byłby dramat jakby ci sprawdzał zawieszenie fryzjer albo kelner... Chociaż wszystko może się zdarzyć, coraz mniej ludzi chce pracować w tym zawodzie więc ...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
coraz mniej ludzi chce pracować w tym zawodzie więc ...
Bo przyczyny są proste :
- jeb...nie po 10 h w brudzie
- często jeszcze soboty
- hu...e wyposażenie, a co za tym idzie nie efektywna i męcząca praca
- brak urlopu - ten przysługuje tylko szefuńciowi
- brak perspektyw na rozwój, bo szefuńcio przecież nie będzie tracił kasy na szkolenia, bo musi se furę zmienić
- towarzystwo współpracowników meneli
- wiecznie jęczącego szefuncia, że za wolno robi
- itp, itd
- i to wszystko za 3 000 na łapę i umowę na najniższą krajową

Kto normalny i mający trochę oleju w głowie będzie siedział na takich warunkach, jak może mieć inną pracę - choćby jako mechanik na jakiejś produkcji, czy coś w podobie, za takie same, lub większe pieniądze, po 8 h bez sobót i z urlopem i bez zapier...dolu...:)
To się nie ma co dziwić, że dobrzy spiepszają, a na ich miejsce przychodzą jełopy, bo ktoś musi robić...zważywszy, że teraz na każdym rogu jest warstat...:)

Osobną sprawą są zwykli użytkownicy samochodów co to się naoglądali YT i udają mechaników, a we łbach mają pusto...:)
Ale przynajmniej można się pośmiać z ich patraniny...:)

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Bo zawód mechanika w końcu wyginie. To jak naprawiać zmywarki. Kupiłem za 1230 zł w promo padł silnik. Przyjedzie flegmatyczny Heniek z tamtej epoki swoim seicento w gazie bo sam dojazd i diagnostyka będzie kosztować 50 zl i będzie jęczał ze ujowa praca za grosze.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Tez już pisałem ze dla mnie forum to forma rozrywki rozładowania.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Więc po co jesteś w tej grupie żeby się pośmiać 'taki super mechanik nie ma czasu przewidywać na grupach komuś doradzać. Czy sam korzysta tu z rad bo wcale nie jest tak i super .Panie forum jest po to żeby pomagać dzielić się doświadczeniami A nie chwalić się
Super mechanikiem nigdy siebie nie nazywalem i długo nie będę, również nie wysmiewam się z innych bez większego powodu, do tego, większość moich postów (sprawdź godziny) są pisane po pracy bądź w przerwie gdzie mam czas na "rozrywkę i odprężenie się" oraz czasem pomoc innym kiedy ktos pyta sensownie, ma jakąkolwiek wiedzę itp... A skoro sam również jesteś tym super mechanikiem ciekawe czy tak chętnie dzielisz się wiedzą i doświadczeniem ze swoimi klientami żeby zrobili sobie w domu i nie dali Tobie zarobić...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
On nie jest mechanikiem...jak zresztą większość tutaj...:) to domowi druciarze...:)

Do góry Bottom