• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

kontrola sanepidu

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
dostalem ostatnio pisemko ze sanepid chce skontrolowac u mnie higiene pracy.przechodzil to juz ktos?co kontroluja na co zwrócic uwage ?wszystkie podpowiedzi mile widziane.dzieki

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ogólnie czystość, u nas w firmie już 2 razy byli, nie było mnie przy tym ale ogólnie ma być porządek i ma być bezpiecznie

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
sprawdzają też umowy gdzie oddajesz odpady normalne i niebezpieczne i pochować te środki jak WD40 itp wołają też specyfikacje tych środków ,mogą też badać wode za badanie płacisz ty i czy jest wystarczające oświetlenie , 2 umywalki do rąk i do garów ,zabudowa w łazience kibla

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ci nasi chyba każdorazowo dają w łapę

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ja regularnie co roku mam takie niespodzianki. Jak masz uczni to :
Stołówka idealnie czysta oświetlona mile widziane płytki do 3/4 wysokości ściany
Sracz - to samo z tym że płytki do sufitu .
Szatnia - płytki na podłodze i oczywiście porządek
Wentylacja w tych pomieszczeniach
Sprzątnij z widoku ciężką chemię ,ostre rzeczy, szlifierki ,itp gdzie jakiś młodociany mógłby sobie kuku zrobić
Ogólny ład na warsztacie i poprawne oświetlenie
Nie wiem czy na pewno te osły z sanepidu ,ale któraś instytucja chciała ode mnie "bezpieczną instalację 24V"

Ogólnie czepiać się będą ale mandatu od razu nie wlepią dostaniesz czas na wprowadzenie w życie ich zastrzeżeń i ponowna kontrola

Ostanią kontrol miałem w czerwcu tego roku.

Artur_ro

Początkujący
Punktów
0
Też przez to przechodzę.. Żeby wyjść bez jakiegokolwiek mandatu jest ciężko. Czepiają się każdego szczegółu. Tylko ja prowadzę gastronomię więc tam jest co sprawdzać ;).

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
Widze ze nic sie nie zmienilo od lat 70-tych :D
Wtedy wpadali przed swietami z wyprzedzeniem, na dzien dobry jakis tam mandat i ze przyjda za 2 tyg, tez czepiali sie jak wyzej, do tego kazali malowac pomieszczenie warsztatowe.
A jak juz przyszli na ponowna przed swiateczna kontrole to od razu wyciagali lape z infem o sumie jaka ma byc bo moga dac tyle a tyle lub zamknac warsztat :/

czewor

Początkujący
Punktów
2
mobilnymechanik24.wix.com
To i ja zapytam w bieżącym wątku.
A co w sytuacji kiedy prowadzę warsztat mobilny (nie mam pracowników, pracuję sam) tzn mam wóz techniczny z całym sprzętem na pace i usługi/naprawy wykonuję u klienta? Czy także powinienem spodziewać się kontroli? Do czego ewentualnie mogliby się kontrolerzy przyczepić prócz braku gaśnicy?

hamer

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
186
Miasto
starachowice
sanepid pip cię nie ścignie bez obawy możesz orać 24 na 24 w wodzie zimnie błocie twój cyrk twoje małpy jedynie skarbówka może cie ścigać, puki jesteś sam na papierze oczywiście bo przeciesz i tak ci się nic nie należy ni wychowawczego ni urlopu ni zwolnienia lekarskiego do 30 dni musisz tylko płacić bo z twojego serwisu na kułkach żyje co naimniej około 6 do 10 darmozjadów

Peterint

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Poznań
polakpotrafi.pl
u mnie w firmie w zeszłym roku była inspekcja pracy :) miałem tego dnia wolne, słyszałem tylko że wszyscy latali jak oparzeni, a jak przyszło co do czego okazało się że tragedii nie ma, przyszła jakaś pani, pogadała, popytała, poszła na kawę z panią prezes i po godzinie już jej nie było, generalnie luz... nie wiem jak ci z sanepidu, ale jeżeli chodzi o PIPe to luz :)

NIE MASZ GAŚNICY??? KARYGODNE... żartuję, ale to generalnie kwestia Twojego własnego bezpieczeństwa czy masz gaśnice i jakiej wielkości i jakości a na drugim miejscu jest kwestia przepisów, przynajmniej ja tak podchodzę do tej kwestii, ale rozumiem że są ludzie którzy oszczędzają na wszystkim. Ja tam wole mieć czyste sumienie, że w razie czego mam gaśnicę pod ręką i to taką która się sprawdzi w krytycznym momencie

Czyste ręce? Oczywiście, zawsze i wszędzie :)

urzędasy tak mają.... niestety

i czy pies-strażnik ma odpowiednie warunki bo jak nie to WWF zaczynie węszyć :)

Ostatnia edycja:

Jareckixxl

Początkujący
Punktów
0
I to wszystko za nasze pieniądze. 10 lat i jeszcze nie miałem, ale się zapowiedzieli na piśmie dzisiaj, że do 7 dni mogą się pojawić.
Co do gaśnicy, to analogicznie jak do broni palnej. Po co mi gaśnica jak mam telefon i zadzwonię na straż pożarną. Po co mi broń jak mogę zadzwonić na policję. Myślę, że tego nikt nie jest w stanie podważyć.

Jareckixxl

Początkujący
Punktów
0
U mnie byli. Wszystko ok. Taki śmieć z sąsiedztwa zrobił donos.

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
236
Miasto
Xxx
Dostałeś info kto doniósł ? słyszałem że anonimy już nie są brane pod uwagę. Zgłaszający musi podać swoje dane ale to tylko słyszałem :D

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Jarecki, jak wyglądała i przebiegała kontrol ? Jakieś pomiary?

Jareckixxl

Początkujący
Punktów
0
Tak, na początku zadzwonił anonimowo wymyślając niestworzone rzeczy. Sanepid na anonimowy telefon nie zareagował. Dopiero wtedy napisał donos, a każda instytucja prowadząca jakieś sprawy wobec przedsiębiorcy ma obowiązek udostępnienia akt, pism itp. dotyczących prowadzonej sprawy.

Kontrola, to w sumie takie oświadczenie z mojej strony - wytłumaczenie, że taka sytuacja nie ma tu miejsca, po czym ogólne sprawdzenie ładu. Padły pytania czy pracownicy mają styczność z materiałami (głównie) chemicznymi, które mogą nie spełniać pewnych norm. W zasadzie tyle.

Punktów
0
Ogólnie sanepid sprawdza czystość takich pomieszczeń jak socjal, łazienki. U mnie w firmie taka kontrola przebiegła dosyć szybko

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Damian2591

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Rzeszów
helpik24.pl
Też przez to przechodzę.. Żeby wyjść bez jakiegokolwiek mandatu jest ciężko. Czepiają się każdego szczegółu. Tylko ja prowadzę gastronomię więc tam jest co sprawdzać ;).

Choćby była najmniejsza możliwie miejscówa to i tak się do czegoś przyczepią,ale na pierwszy raz, myślę ,że mandatu nie będzie :) powodzenia :)

Do góry Bottom