• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kontrolka "Check engine" opel astra 1.3 cdti

Paulinared13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Witam posiadam opla astre III2006 w dieslu. Mam problem, z którym moze ktos tu na forum sie spotkał.
Podczas normalnej jazdy ale przy wiekszych obrotach włącza mi sie kontrolka check engine. Jeżeli ktos przerabial coś podobnego albo mial do czynienia bede wdzoeczna za pomoc.

Paulinared13

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krakow
Przyczyn może być masa!! Czujniki, nieszczelności w układzie dolotu, zacinająca się turbina(jej część), i wiele, wiele jeszcze...pierwsze to diagnostyka.

nie powiem zeby odpowiedz była satysfakcjonujaca ale dobry początek :)
Ps. do 30 lat się nie psują!!! Wiec nie wiem co naprawisz :p

Oj panowie dziekuje za tą burze mózgów !!

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
pierwsza sprawa to parametry live w czasie pracy auta, co powoduje załączanie się kontrolki Check,
tak jak napisałem, nikt nie udzieli odpowiedzi w 100% ba nawet 20% trafnej.
Jeżeli auto posiada kilkanaście sterowników i różne moduły, a każdy odpowiada za swoje właściwe parametry i zapisy w pamięciach, to jak można powiedzieć że to jest "ta przyczyna"?
Czasy Poloneza się skończyły, dzisiaj więcej roboty ma elektronik niż elektryk. Nawet w autach już od lat same zapalają się światła, wycieraczki i coś za to odpowiada....prawda? Dzisiaj auta są bardziej inteligentne niż człowiek.:D

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie elektronik a diagnosta , taki co wie na jakich parametrach silnik pracuje i potrafi stwierdzić gdzie szukać przyczyn bo kontrolka tylko informuje ze coś nie jest tak .

Do góry Bottom