• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Korekta długoterminowa/MAF

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Panowie pytanie mam P0172 korekta długoterminowa szła na minus a dokładniej na -35, odłączyłem MAF korekta długoterminowa była +1/-1 po odłączeniu MAF delikatnie inaczej pracowało auto. Kupiłem używany MAF podłączyłem skasowałem błędy moc wróciła momentalnie inne auto, korekty były na tym używanym MAF +3/-6, choć w ostatnim czasie zauważyłem że jest delikatnie zamulony, podłączyłem komputer korekta na minusie ale już na -19 i bardziej na minus nie idzie, zaś ostatnio kupiłem preparat do czyszczenia MAF i mówię wyczyszczę ten pierwszy co szła korekta na -35 choć nic nie pomogło, podłączyłem ten używany i na Nim idzie na -19 podczas jazdy jest ok tylko na biegu jałowym tak się robi, 1.4T bez gazu. Zauważyłem też że na starym MAF parametry mam 2.6 g/s a na tym używanym 1.8 g/s. Choć podkreślę że przez dłuższy czas moc wróciła po wymianie na ten używany MAF, nie wiem jakiś reset się robi? Adaptacje? Chyba że oba walnięte już są.

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Panowie jest ktoś wstanie to wytłumaczyć że na starym MAF korekta długoterminowa idzie na -35 na biegu jałowym i po chwili Check P0172 i jest strasznie zamulony, a wymiana na używany MAF korekta idzie na -10 na biegu jałowym i jest wtedy delikatnie zamulony? Na starym MAF parametry 2.6 g/s na używanym 1.8 g/s. Po odłączeniu MAF korekty są -2/+2 Astra J 1.4T bez gazu

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Korekta jak sama nazwa wskazuje coś koryguje... Co? Odpowiedzi jest wiele... Znając dość dobrze silniki 1.4t z opla mogę powiedzieć że to dop wierzchołek góry lodowej. A czujniki... Któryś jest uszkodzony bądź nie taki jak ma być... Stąd problemy... Ale raczej szukał bym w innym miejscu

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Korekta jak sama nazwa wskazuje coś koryguje... Co? Odpowiedzi jest wiele... Znając dość dobrze silniki 1.4t z opla mogę powiedzieć że to dop wierzchołek góry lodowej. A czujniki... Któryś jest uszkodzony bądź nie taki jak ma być... Stąd problemy... Ale raczej szukał bym w innym miejscu
Tylko dziwne że po odłączeniu MAF korekty są idealne. Podpowiesz co sprawdzić?

Bajzel

Gaduła
Punktów
15
Nic w tym dziwnego, odłączyłeś MAF auto działa w trybie awaryjnym zapewne w otwartej pętli.

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Czyli to normalne po odłączeniu MAF, szczerze nie spojrzałem ale wydaje Mi się że było w zamkniętej pętli jeszcze to sprawdzę, choć czemu na starym MAF korekta idzie na -35 i Check P0172, a po wymianie na używany MAF korekta idzie na -10? Lepiej chodzi na tym używanym MAF choć jest delikatnie zamulony, z pewnością mniej niż jak była korekta -35, czyli raczej to że odłączyłem MAF i korekty były dobre nic nie wyjaśnia?

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Czyli to normalne po odłączeniu MAF, szczerze nie spojrzałem ale wydaje Mi się że było w zamkniętej pętli jeszcze to sprawdzę, choć czemu na starym MAF korekta idzie na -35 i Check P0172, a po wymianie na używany MAF korekta idzie na -10? Lepiej chodzi na tym używanym MAF choć jest delikatnie zamulony, z pewnością mniej niż jak była korekta -35, czyli raczej to że odłączyłem MAF i korekty były dobre nic nie wyjaśnia?
Powiem tak, raz miałem tak że odpaliłem auto zaczął się trząść migający check i kontrolka ESP, przy kolejnym odpaleniu zgasły kontrolki odczytałem błędy P0300 ale to miałem tylko raz i to dawno temu, od jakiegoś czasu walczę z błędem P0172 korekta długoterminowa szła na -35 na biegu jałowym i check się pojawiał na następny dzień gasł check, jedyne objawy, szarpnięcie było na wyższych obrotach, zamulony był bardzo i delikatnie wyższe spalanie tak Mi się wydaje choć spalanie mam 8l. Wymieniłem zawór par paliwa bo zasysał powietrze. Cały czas te korekty, odpialem MAF korekta długoterminowa była w okolicy +1/-1 więc postanowiłem wymienić MAF, korekty teraz są na minusie lecz już -12 nie szarpie na wyższym biegu lepsze spalanie ale jest zamulony, dziś odłączyłem akumulator, reset korekt auto odzyskało moc pojeździłem trochę lecz na biegu jałowym ponownie korekta idzie na -12 po jakimś czasie tak w skrócie
Jeszcze mnie zastanawia czemu jak podłączyłem stary MAF korekta długoterminowa idzie na minus az -35 a na nowym MAF korekta długoterminowa jest na -12 i mówię ta korekta długoterminowa idzie minus jedynie gdy pętla jest zamknięta czyli na biegu jałowym. Dołączam wykres sondy na postoju i podczas jazdy zaznaczyłem co Mi nie zbyt pasuje z tego z wykresu, co myślicie?

Załączniki

• Screenshot_20220228-191708.jpg
    Screenshot_20220228-191708.jpg
    781,7 KB · Wyświetleń: 11
  • Screenshot_20220228-193533.jpg
    Screenshot_20220228-193533.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 11
  • FB_IMG_1646079812393.jpg
    FB_IMG_1646079812393.jpg
    78,3 KB · Wyświetleń: 12

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
A podstawy czyli świece i cewka są na 100% ok? Wtryski? Podciśnienia na samym kolektorze? Jakieś lewe powietrze? Może wyciągnij i sprawdź bo szukasz problemu już wszędzie ale czepiasz się korekt długoterminowych i czujnika maf a czymś jest to spowodowane... A co do czujnika samego jeden czujnik może być uszkodzony drugi sprawny albo odwrotnie... Może być też tak że wsadziłem używkę nie z takiego samego silnika... Były wersje chyba 12/140km

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
A podstawy czyli świece i cewka są na 100% ok? Wtryski? Podciśnienia na samym kolektorze? Jakieś lewe powietrze? Może wyciągnij i sprawdź bo szukasz problemu już wszędzie ale czepiasz się korekt długoterminowych i czujnika maf a czymś jest to spowodowane... A co do czujnika samego jeden czujnik może być uszkodzony drugi sprawny albo odwrotnie... Może być też tak że wsadziłem używkę nie z takiego samego silnika... Były wersje chyba 12/140km
Świece, cewka czy mogę mieć wpływ na to by auto było delikatnie zamulone a co za tym by szło że korekta długoterminowa jest na minusie? Nie zauważyłem by Świece bądź cewka dawała o sobie znać z takich objawów co by na to wskazywało, jeśli chodzi o wtryski to jeszcze nie sprawdziłem czekam na wizytę bo raczej tego nie dam rady sprawdzić samemu. Jeśli chodzi o ciśnienie w kolektorze na biegu jałowym wacha się 33-38 kPa, jeśli chodzi o lewe powietrze przejrzałem rurki węże nic takiego nie zauważyłem. Trzymam się tych korekt długoterminowych z tego względu że tylko One odbiegają od prawidłowych wartości, fakt ten MAF dam sobie spokój jest wymieniony i tyle.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Więc sprawdził bym te wtryski jeszcze... A wpływ na korekty ma wszystko co związane z zapłonem paliwem powietrzem... Sonda mówi komputerkowi czy dolać czy odjąć paliwka

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Czyli Świece i cewka jednak mimo tego że nie dają jakiś objawów mogę mieć wpływ na tą korektę dobrze rozumiem? Jeśli chodzi o sonde dodałem załącznik wcześniej gdzie zaznaczyłem na wykresie wartości które chyba odbiegają tak mnie się wydaje ten wykres był robiony na biegu jałowym.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Korekta długoterminowa jest czegoś skutkiem... Aby wiedzieć czego, trzeba wiele rzeczy sprawdzić a większość masz podane wyzej

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Korekta długoterminowa jest czegoś skutkiem... Aby wiedzieć czego, trzeba wiele rzeczy sprawdzić a większość masz podane wyzej
Sprawdzę tak jak Mi zasugerowałeś, choć jeszcze zauważyłem jedną rzecz, że cały czas jest w pętli zamkniętej czy to na postoju, czy podczas jazdy tak powinno być?

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
Filtr powietrza sprawdzony, przepływomierz sprawdzony, kolektor ssący czy jest grzybek sprawdzony, pokrywa zaworów tzw odma nie zasysa powietrza sprawdzone, wtryski sprawdzone co jeszcze sprawdzić? Przepustnica? Świece? Cewka? Korekta długoterminowa -14, brak mocy auto jest zamulone 0 błędów.

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
1.8 g/s to tyle co powinno być.
A zawór zwrotny odmy przy turbo sprawny?
To że grzybek w kolektorze jest to nie znaczy że dobry.
Zrzuć pokrywę to jest kilka minut i sprawdź czy na pewno działa.
Mulasty jest w całym zakresie czy podczas wstawania turbo?
Może muszla już pęknięta

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No właśnie czy wogole wstaje turbo? Czy jedzie bez.. pęknięta muszla to jedna z podstaw przy tym silniku, dwa uszkodzony kolektor na przylgni do głowicy pęka przy uszczelce miedzy kanalami ssącymi a kanałem odmy i łapie sobie wiatru tam...

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
1.8 g/s to tyle co powinno być.
A zawór zwrotny odmy przy turbo sprawny?
To że grzybek w kolektorze jest to nie znaczy że dobry.
Zrzuć pokrywę to jest kilka minut i sprawdź czy na pewno działa.
Mulasty jest w całym zakresie czy podczas wstawania turbo?
Może muszla już pęknięta
Zawór sprawdzony, zamulony jest, wolno się zbiera, powiedzmy tam od 2tys jak dam mu więcej gazu to coś tam czuć ale to nie jest to co wcześniej, zauważyłem że rura która jest turbo, intercooler przy intercooler lata na boki gdzieś wyczytałem że uszczelka może być do wymiany i brak mu doładowania przez to? Tylko pytanie czy to może również mieć wpływ na korektę paliwową? Jak również zauważyłem że gdy już zaparkuję to jakby delikatnie były wyższe obroty słychać i spalanie jest 0.7, 0.8 i po chwili opadają na 0.5 bądź jak dam mu delikatnie gazu.
Automatyczne połączenie postów:

No właśnie czy wogole wstaje turbo? Czy jedzie bez.. pęknięta muszla to jedna z podstaw przy tym silniku, dwa uszkodzony kolektor na przylgni do głowicy pęka przy uszczelce miedzy kanalami ssącymi a kanałem odmy i łapie sobie wiatru tam...
Czuć że przy 2tys jak dam mu więcej gazu jest delikatne przyśpieszenie ale to nie to co wcześniej i słychać że turbo działa. Koledze wyżej opisałem że zauważyłem luz na rurce turbo intercooler, że przy intercooler lata na boki gdzieś wyczytałem że uszczelka do wymiany raczej
Automatyczne połączenie postów:

Screeny przed i po odłączeniu akumulatora. Ale po przejechaniu 15km zrobił się zamulony

Załączniki

• Screenshot_20220307-205434.jpg
    Screenshot_20220307-205434.jpg
    862 KB · Wyświetleń: 7
  • Screenshot_20220307-205618.jpg
    Screenshot_20220307-205618.jpg
    854 KB · Wyświetleń: 6
Ostatnia edycja:

turbokrzychu

SuperMechanior
Punktów
112
To wszystko co piszesz jest za bardzo chaotyczne. Na sam początek fajnie jakbyś napisał co to za auto, jaki silnik moc etc.
Druga sprawa to opisz co się dzieje, czy samochód rzuca jakieś błędy. Czym to w ogóle odczytujesz te parametry, jaki program? Ale napisz to na spokojnie w jednym poście. Odcina ci moc? Turbo za późno wstaje?

Tiger100

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Łódzkie
To wszystko co piszesz jest za bardzo chaotyczne. Na sam początek fajnie jakbyś napisał co to za auto, jaki silnik moc etc.
Druga sprawa to opisz co się dzieje, czy samochód rzuca jakieś błędy. Czym to w ogóle odczytujesz te parametry, jaki program? Ale napisz to na spokojnie w jednym poście. Odcina ci moc? Turbo za późno wstaje?
Astra J 1.4T bez gazu
Brak jakichkolwiek błędów sprawdzone za pomocą car scanner i opcom, wcześniej miałem błąd P0172 zbyt bogata mieszanka paliwa, podczas tego błędu korekta długoterminowa była -35 wymieniłem MAF korekta długoterminowa obecnie jest -14, auto jest zamulone brak mu mocy, powyżej 2tys jak mu dam więcej gazu czuć przyśpieszenie, ale to nie jest tak jak powinno być, słychać turbo podczas przyśpieszenie. Sprawdziłem świece, cewke, zawór par paliwa, filtr powietrza, przepływomierz, kolektor ssący, pokrywę zaworów, myślę jeszcze by sprawdzić przepustnice. Ogólnie auto jest zamulone, jak mu dam więcej gazu powyżej 2tys obrotów to coś czuć tego przyśpieszenia. Zauważyłem że na łączeniu turbo-intercooler, przy intercooler lata rura na boki jakby nieszczelnosc mogła być, gdzieś wyczytałem że uszczelka jest do wymiany jeżeli lata ta rura na boki.

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
No dobra już dość srania po krzakach... Moja wiadomość do tigera, bo ten użytkownik już ze mną rozprawiał też ma ten temat na priv "26.02.2022
Sprawdził bym wszystko co pisałem .. maf czyli czujnik cisnienia które wpływa do silnika... Ujmuje mu, jest na minusie czyli jest gdzieś łapane lewe bądź są gdzieś błędne dalsze odczyty z innych czujnikow... Kolektor, turbo, dziura w dolocie, jakiś czujnik temp powietrza, przepływka..." Koleś dalej brnie w gówno i gówno się słucha mimo podpowiedzi bardzo jasnych... Wysyła durne wykresy i liczy że ktoś wyciągnie z tego co się stało a nie sprawdził tego co już dawno było poruszane w temacie i na wiadomościach prywatnych... Łapie się informacji z całego internetu i później głupio podpytuje tu... Kolego Tiger do tej pory( od założenia tego prowadzącego do nikąd tematu) zostawiając samochód u mechanika i tu zaznaczę mechanika bo już niestety wielu sobie nie radzi z tymi silnikami.. podejrzewam, że dlatego bo zanika u niektórych organ zwany mózgiem przez brak używania go.... Do rzeczy... Tyle czasu.. już dawno byś miał go spowrotem.. nerwów mniej, kasy więcej... bo za takie coś nie nachapie się nikt.. reasumując adminie zamknij proszę temat już wyczerpany w podpowiedzi i bezmyślność plus nieogarniecie użytkownika który chyba nie czyta ze zrozumieniem w związku z czym na pewno sam i tak nic nie zrobi... Tfu... Koniec...

Do góry Bottom