• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kosmetyki do pielęgnacji auta

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Czym pielęgnujęcie swoje auta? Jak czesto woskujecie? Uzywacie czarnidla do opon?
Podawajcie swoje sposoby na konserwacje auta :)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
do odnawiania plastików i opon dobry jest spray silikonowy (przeciw zamarzaniu uszczelek)

podol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Toruń
Porządne mycie, później glinka i mycie jeszcze raz. Dalej politura Nielsena, na to wosk Dodo Juice dwa razy w odstępie jednej doby. Do plastików i opon Smart gel, bardzo wydajny i trwały przez jakieś dwa mycia. Wosk utrzymuje się jakieś 3 miesiące. Do wnętrza środek do plastików Nielsena.

dicappo

SuperMechanior
Punktów
2
Wiem, że odświeżam temat, ale niestety innego nie znalazłam w którym mogę zapytać. Jakich firm kosmetyki polecacie?

koni2121

Uczestnik
Punktów
0
Według mnie najlepsze kosmetyki samochodowe ma meguiars tu masz link http://www.meguiars.pl/ możesz też poszukać na jakiś aukcjach, czy tam na allegro to może trochę w niższej cenie je znajdziesz :)

miskun

Bywalec
Punktów
4
Miasto
Przemyśl
jak skusi cię jeszcze Czytanie forum kosmetyki aut, to biada Ci :D... nie trudno zarazić się pier*dolcem :)

Zależy oczywiście czego oczekujesz od środków i ile chcesz poświęcić w to kasy i przede wszystkim czasu. Jak chcesz tanio, szybko i dość dobry efekt, to:
Karoseria, szampon za 5zł, możesz przemyć kulki asfaltu jak i całość gabloty rozpuszczalnikiem silikonowym (takim lakierniczym), by odtłuścić, na to np. Turtle Wax Metalic (lub Teflon), albo Formuła 1 all shine, bez problemu je dostaniesz, kosztują ok 25zł za 0.5l :) Ewentualnie Porzelack-politura z teflonem- 60zł litrowa bańka (allegro)-sam ją stosuje, lakier nabiera jakby szklistości, błyszczy się, staje się gładki, czasem zakuje w oko, ale w porównaniu do żółwia gorzej kropelkuje. No ale to politura w końcu, zawsze można na nią walnąć wosk.

Do środka też nie ma co przesadzać :) Odkurzyć dobrze fotele i plastiki, przetrzeć deskę wilgotną szmatką (nie mokrą) z jakimś płynem myjącym, potem suchą. A po chwili matowym plackiem, ale nie walić bezsensownie ile się da, tylko na szmatkę i rozetrzeć.

Czarne plastiki zewnętrzne, jak listwy na zderzakach; dobry jest stary olejek do opalania, wcierasz go, ale po 3-4 dniach przyciąga dość sporo pyłków. Mi to nie przeszkadza....

Szyby? Płyn do luster z alkoholem, clin, ajax itp. Na to możesz pyknąć niewidzialną wycieraczkę, ale to podbija koszty, lecz woda fajnie spływa!
Opony, dobre byłoby czarne smarowidło, ale może też być spray "moje auto". Kosztuje 10zł, i trzyma się długo. Ja myje furę co tydzień, a politurę kładę co 2, i po 2 myciu jeszcze trochu tego specyfiku trzyma się na gumach. Daje on efekt mokrej opony- zlanej wodą

Wszystkie te środki znajdziesz w tesco:
1. Turtle Wax 25zł
2. Plack 15zł
3. do opon 10zł
4. do szyb 5zł
5. szampon 5zł
6. opcjonalna wycieraczka niewidzialna 15zł- tesco
7. opcjonalny rozcienczalnik/zmywacz silikonowy 10-20zł w mieszalni lak/hurtowni.
koszt godnego odpicowania auta: 60zł na cały letni sezon (picując co 2 tygodnie) i jeszcze zostanie. No chyba że jesteś zboczeńcem :p i chcesz się bawić w detaling... Sam studiowałem forum "detaling-owe " i zawarte w nim treści przez niespełna pół roku, ale rozsądek mnie powstrzymał przed studnią bez dna!
Pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

rafal.

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Irlandia Polnocna
Ja zaczalem od jakiegos czasu uzywac kosmetykow mequiars,jak narazie jestem zadowolony,polecam ultimate liquid wax takiego wosku jeszcze nie mialem.

Tomek85

Początkujący
Punktów
0
Też uzywam produktów tej firmy i póki co nie narzekam.

marik

Gaduła
Punktów
1
ja używam czernidła w sprayu, do tego wosk cayaba czy jakoś tak. Polecam też płyn do felg marki K2. Ładnie rozpuszcza asfalt, smołę itd.

Maesc

SuperMechanior
Punktów
2
Ja używam kosmetyki autoglym i aktywną pianę magifoama. Szukam wosku który naloze opryskiwaczem (lenistwo)

deg

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Krosno
Produkty SONAX. Dobra jakość, stosunkowo niskie ceny i wydajność. Najbardziej opłaca się chyba kupować 'pełne zestawy' na allegro, choć warto szukać też promocji na sklepach internetowych. Ostatnio ciekawą ofertę znalazłem w e-sklepie iparts. Chciałem też zakupić części do samochodu z tej strony. Może ktoś miał z nimi do czynienia? :)

Mateusz70

Początkujący
Punktów
1
jak na myjni samoobsługowej myje samochód to wykupuję woskowanie,

pasteek

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Kraków
Jeśli chodzi o moje ulubione produkty do pielęgnacji samochodu, to są to: Turtle Wax do felg, Sonax do czyszczenia wnętrza auta i płyn do mycia szyb marki K2. To moje obowiązkowe produkty - zawsze muszą być pod ręką :)

pikoko

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Barłogi
A co koledzy polecaja do skórzanej tapicerki kolor brązowy? Tanie a dobre.

monstergarage

SuperMechanior
Punktów
5
Miasto
Pieszyce
mam w sprzedaży fajne zestawy z motipa, nie są to nabłyszczacze typu plak tylko środki do czyszczenia i powiem wam że dają radę, miałem strasznie pozalewane siedzenie tylne od piwa i napojów bez większego nakładu sił zeszło, ładnie tez czyści plastiki, a na szybach nie zostawia smug i usuwa nalot od nadmuchu, dla zainteresowanych : http://olx.pl/oferta/prezent-zestaw-kosmetykow-motip-seria-black-line-CID5-ID5ApyF.html

Do góry Bottom