• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

który podnośnik wybrać

Paeł_97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Błażowa
witam nosze się z zamiarem kupna podnośnika samochodowego 2 kolumnowego i mam na oku hofmann ste2500 mte2500 (śruba) są z samo poziomowaniem i tu pierwsze pytanie czy ta elektronika nie jest zbytnio zawodna bo są to podnośniki dość leciwe bo jeden z 96 drugi z 99 kolejnym do wyboru jest KONI KS-2022 jest to hydrauliczny podnośnik i tu moje kolejne pytanie czy dostęp do uszczelniaczy jest normalny czy tam są jakieś specjalne ? czy nie trzeba bd wymieniać całych tłoczysk bo jest to podnośnik z 90 roku kolejnym podnośnikiem jest Zippo 1250 jest to zwykły śrubowy podnośnik z przeniesieniem napędu na łańcuch jest on najstarszy z nich no jest z 89 kolejne moje pytanie który by wartało kupić żeby był w miarę bez awaryjny ? jak sprawdzić czy śruby nie są zużyte ?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
hydrauliczny, uszczelniacze dostaniesz po numerach, a nawet jak dobrze zaopatrzony sklep to zmierzą suwmiarką.
Chodzi głównie o komfort hydrauliczny jest cichy, mam takie dwa samopoziomujące, nie ma problemu z nimi.
Trochę straszą jak jedna kolumna się zatrzymuje i auto się zabuja to wrażenie że spada...ogólnie ok.
Śrubowe, miałem prywatnie taki "OstrówWlkp" SDO 2.5t. co prawda chodził fajnie ale nakrętki i śruby to koszty, dodatkowo łańcuch pomiędzy kolumnami(jazgotanie) cały dzień pracy może wkur...ić
Pozdr;)

Kamil G.

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
32
Miasto
Świętokrzyskie
Srubowy podnośnik prawda ze troszkę glosno pracują ale z hydraulicznym jest problem z opuszczaniem małych aut przy niskich temperaturach

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
tez przymierzam sie do wymiany obecnego podnosnika, mam srubowy a coraz bardziej mysle o hydraulicznym... a jezeli chodzi o podnosniki o ktorych wspomniales upewnilbym sie najpierw który jest tanszy w serwisie, bo niestety podnosnik stary i z serwisem trzeba sie liczyć.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Srubowy podnośnik prawda ze troszkę glosno pracują ale z hydraulicznym jest problem z opuszczaniem małych aut przy niskich temperaturach
Jak masz normalną temperaturę pracy czyli otoczenia i olej wymieniany to nie ma żadnego problemu z opuszczeniem nawet roweru czy samego podnośnika.
Jeżeli oleju się nie wymienia albo pracuje w rękawicach i waciaku to może i tak, ale można też rozpalić ognisko...

Paeł_97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Błażowa
Podejrzewam z tego co się oczytalem opytalem i prubuje rozwiać swoje wszelkie obawy i wątpliwości no i na to wychodzi ze hydrauliczny tak czy tak wychodzi taniej no bo kosz samych nakrętek na jedną stronę to około 400 zl jak nie więcej plus do tego jak by przyszlo wymienić śruby to jest to koszt zdaje się do jakiegoś kosztowała około 800 czy 900 zł i łańcuch no to to już koszt myślę że kolo 100 150 zł no a w hydraulicznym myślę że wymiana uszczelniaczy to koszt nie przekraczający 200 na kolumnę (podejrzewam ze koszt takiego to około 80 100 zł ) plus olej to jakieś 150 200 zł co do ceny dorobienia tloczyska czy kupna to nie wiem jeśli ktoś wie ile to proszę o podanie (ceny podane o dużym zaokragleniu) jeśli coś napisałem nie tak proszę o poprawę mnie abym nie żył w błędzie i innych nie wprowadzal w błąd

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
w siłowniku hydraulicznym prócz uszczelniaczy nic wiecej sie nie zniszczy.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Podejrzewam z tego co się oczytalem opytalem i prubuje rozwiać swoje wszelkie obawy i wątpliwości no i na to wychodzi ze hydrauliczny tak czy tak wychodzi taniej no bo kosz samych nakrętek na jedną stronę to około 400 zl jak nie więcej plus do tego jak by przyszlo wymienić śruby to jest to koszt zdaje się do jakiegoś kosztowała około 800 czy 900 zł i łańcuch no to to już koszt myślę że kolo 100 150 zł no a w hydraulicznym myślę że wymiana uszczelniaczy to koszt nie przekraczający 200 na kolumnę (podejrzewam ze koszt takiego to około 80 100 zł ) plus olej to jakieś 150 200 zł co do ceny dorobienia tloczyska czy kupna to nie wiem jeśli ktoś wie ile to proszę o podanie (ceny podane o dużym zaokragleniu) jeśli coś napisałem nie tak proszę o poprawę mnie abym nie żył w błędzie i innych nie wprowadzal w błąd
nie odkrywaj ameryki bo już odkryta, napisałem ci że miałem śrubowy i nakrętki i śruby kosztują...więc pomyśl o hydraulicznym chociażby że cicho pracuje...to już komfort pracy.
Śrubowy hałasuje to raz i dwa koszty utrzymania...
zrobisz jak zechcesz.
a olej ile razy będziesz wymieniał?,
matematyka jest prosta
UDT kosztuje tak samo dla wszystkich, jeżeli będzie to legal.

widzisz w moim awatarze tego Lotusa? Budowałem go własnoręcznie właśnie na śrubowym...

Pietrek

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Polska wschodnia
posiadam EVERT 3,5 T hydrauliczny i już 3 rok służy bez problemu. Regularnie smarujemy linę i łańcuch, pilnujemy żeby nie było piachu na podłodze pod pancerzem. Nawet przy zero stopni opuszcza się komfortowo, o wiele tańsze utrzymanie niz przy śrubowym Ostrowie 2,5 t

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Jeśli evert to 3,2T ☺ polecam bardzo dobry podnosnik
Wszyscy mówicie o kosztach eksploatacji a zapominacie o komforcie pracy zapomnieli ze wszystkie najtańsze hydrauliki podnoszą przed opuszczeniem ☺ i maja garba między kolumnami z czasem same opadają(zawory nie są tanie jeśli już są dostępne 400-600) a liny jeśli strzela to koszt około 600zl zamiennik oryginały 1000 netto zależy jaki podnosnik
Uszczelniacze za komplet to ledwie 50zl na tłok żaden koszt chyba że podnosnik leżał gdzieś na zewnątrz i do górnej części dostała się wilgoć i korozją zrobiła swoje to jest dużo gozej
Jak chcecie o coś zapytać proszę bardzo podpowiem

Paeł_97

Nowy
Punktów
0
Miasto
Błażowa
No to ja już się pogubilem bo pierwsze miałem problem który wybrać czy srubowy czy hydrauliczny na obecną chwilę juz bylem nastawiony na hydrauliczny no i myślałem nad tym koni ale jeszcze jedna opcja mnie zastanwia czy nie kupić tekigo niby china ale nowy coś o nim jakaś opinia ? Jak się nie mylę to nowego mam okazję kupić za 7 tys
http://olx.pl/oferta/podnosnik-dwuk...y-automat-lapy-na-3-wysuw-CID619-IDdAv1w.html

SUWrzeszów

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Rzeszów
Ta asta co dałeś link godna polecenia dużo montujemy tej asty szczerze bardzo fajnie wykonany i w tych pieniądzach nie ma nic co było by ciekawsze

Jak będziesz chciał pogadać na temat podnośników dzwon jutro 695 776 813

florek51

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Krotoszyn
a wiec Panowie, prosze porady podnosnik ok 3,5t udzwigu, dwukolmnowy moze byc hydraulik, byle nie chinczyk, jakies sugestie, Pozdrawiam

Do góry Bottom