• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kto korzysta z firm kurierskich.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Kto ma umowę z firma kurierska i czy jest zadowolony. Ups do mnie z umowa sie pcha. Wysyłam 2-3 paczki tyg.

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
UPS z tego co wiem to drogi jest. Ja swego czasu myślałem nad tym ale za mało paczek. Musisz wyrobić ich normę żeby cena była korzystna

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nie opłaca się. Znajomy handluje częściami używanymi i ma umowę z dpd, wysyła kilkaset paczek miesięcznie, a za paczkę wychodzi w przeliczeniu tyle samo co płacę u brokerów kurierskich, a nawet więcej. Do tego musi wyrobić jakiś tam obrót na paczkach, więc jak zdarzy się urlop czy coś i nie wyślę minimum tyle co ma w umowie, to i tak musi za to zapłacić. Plus tylko taki, że listy przewozowe robi kiedy chce, a u brokerów to zazwyczaj do 11 można zamówić, później to już na następny dzień wpada zlecenie.

BLIZNA

Bywalec
Punktów
4
Miasto
PKL
ups drogi to fakt ale jak ma odebrać jutro to odbierze i wiesz że następnego dnia paczka u klienta , no i raczej bezproblemowo wszystko idzie
przez firmy brokerskie taniej wychodzi ale jak coś nie tak to dochodzenie żeby kasę zwrócili to już nie tak łatwo , no i ostatnio coraz częściej słyszę dopłaty - i to wzięte z du...
jak schodzą z cenami to muszą sobie jakoś to wyrównać

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
Paczka ma wychodzić za 15kg 3 zł taniej niż wożę do dpd pickup i niby nie muszę żadnych norm wyrabiać bo to dla mikro firm czy coś. Te 3 zł to żadna rewela ale nie muszę lecieć z paczka kilka km

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Nie wiem, ja zamawiam fedexa przez brokera, płacę 16zl z ubezpieczeniem i jeszcze nie było przypadku żeby była jakaś dopłata. Nie wiem, może dlatego że potrafię zmierzyć paczkę i nie wysyłam 15kg paczki 50x50x50 jako koperty, bo 2zl taniej... a może dlatego, że do jakiś wymiarów i wagi cena za paczkę jest taka sama i nie ważne, czy to pudełko po butach, czy 2 opony owiniete streczem.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Dokładnie, platformy dziś wychodzą najkorzystniej cenowo oraz najwygodniej

herubin

Początkujący
Punktów
0
UPS może droższe ale solidne ,jeśli chcesz być słowny i terminowy to rozważ, omijaj DPD na pewno bo im nawet palety giną..
Z DHL nie wiem jak , GLS też solodne

melas

SuperMechanior
Punktów
61
Miasto
WRZEŚNIA
UPS dziadostwo nie zadzwonią że kurier zaraz podjedzie żadnego info, tylko od razu jakieś śmieszne awizo z którego nic się nie dowiesz żadnego kontaktu, po godzinie szukania w necie info że paczka do odbioru 70km ode mnie w magazynie. Jedyny plus że za pobraniem i firma musiała jeszcze raz nadać a ja czekać cały dzień za kurierem.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
719
mi troche zalezy na czasie, bo ostatnio właśnie zamówiłem z epaka w piątek w miarę rano to dostałem ze zostanie wysłana w poniedziałek wiec pognalem żeby sam nadać.. tylko po to mi w sumie ta umowa, żeby przyjechał ktoś odpowiedzialny zabrał i tego samego dnia poszła

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
24
Ja korzystam z pocztex24. Odbiór paczek codziennie. 90 % paczek następnego dnia jest u odbiorcy.

BLIZNA

Bywalec
Punktów
4
Miasto
PKL
przerobiłem kilka firm kurierskich i dużo zależy od kierowcy który jeździ na danym terenie , z UPS ja się nie wyrobi kierowca to dzwonią i info że bedzie później
znajomy ma ciekawą sytuację dostał dopłatę od firmy brokerskiej na ponad 500zł za foremną paczkę do 30kg-załatwił dokument z inposta że faktyczna dopłata wyniosła około 15 zł
pani z firmy pośredniczącej najpierw przy swoim a jak chciał przesłać ten dokument to zbyła go i tylko krótkie info że oni taki regulamin swój mają czy jakoś tak - nie będę kręcił bo nie pamiętam dokładnie , sam jestem ciekaw jak się zakończy

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja korzystam z DPD, żona ostatnio zamówiła nowe dywany i wszystko ok. Przyszły. Polecam

Do góry Bottom