• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupiłem minę- co teraz?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
ale przecież kupujący to dorosły człowiek z dowodem osobistym, najczęściej z prawem jazdy, ma do tego pełne prawo do głosowania, wydał swoje pieniądze, podpisał umowę świadomy praw i obowiązków wynikających z jej podpisania...ja nie widze problemu, se kupił i se ma co se kupił.

woodoo, Ty w ogóle to jesteś pełnoletni? masz już dowód osobisty?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
kupił ale nie musi się znać. Szczególnie, że coś jest grubo nie tak. Tyle....

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
podpisał umowę świadomy praw i obowiązków wynikających z jej podpisania.
....X ..jeżeli sprzedający oświadcza iż auto które sprzedaje jest np. w oryginale (stan blacharki i lakieru )a w rzeczywistości tak nie jest czyli wprowadził w błąd (oszukał ) kupującego ,,,,z praktycznego pkt.widzenia jest na przegranej pozycji .Alb inny przykład --Mój kolega ma komis --klient auto ..po dwóch tygodniach auto maiło małą awarię ...nabywca auta zgłosił się do komisanta a ten niestety ale w ramach RĘKOJMI musiał usunąć usterkę na swój koszt (naprawa kosztowała zaledwie 80 zł ).Tak więc widzisz że nie jest to oczywiste że podpisując umowę jako np.sprzedający masz problem z głowy ....bo jak "zakombinowałeś" przy sprzedaży auta czyli skłamałeś ,,zataiłeś ,,oświadczyłeś nieprawdę i się pod tym podpisałeś ..przegrywasz w każdym sądzie ..KONIEC I KROPKA !!!

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Brat kiedyś sprzedał horneta motocykl taki. Silnik skończył życie podczas powrotu bo gość wracał na kolach co tam się stało nie pamiętam dokładnie ale brat o wadzie nie wiedzial.

Dzwoni awantura że nie dojechał że bubla sprzedał że sąd its itp. Skończyło się na dwoch pismach od prawnika czy kogoś takiego. A

Z osobą prywatną to trzeba być naprawdę mocnej wiary żeby ciągać się po sądach.

Ludzie zejdzmy na ziemię jakby każdy chciał się sądzić o skorupę która za kilka cebulionow nabył to sędziów trzeba by spod sklepu werbować.

Ponad połowa aut w tym kraju to wada ukryta.

maUryc

SuperMechanior
Punktów
109
A po za tym to ten papuga to udzielił rad za darmo, jak i za darmo napisał pismo wzywające sprzedawcę do zadośćuczynienia... więc na razie koszta są zerowe
I można się sądzić za zero? Można! Więcej nam tu takich potrzeba.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
pojęcie ,,wada ukryta,, lub ,,celowe zatajenie,,
przecie ciśnienie na cylindrze nie będzie ani jednym, ani drugim jeżeli sprzedający o tym nie wiedział.
Alb inny przykład --Mój kolega ma komis --klient auto ..po dwóch tygodniach auto maiło małą awarię ...nabywca auta zgłosił się do komisanta a ten niestety ale w ramach RĘKOJMI musiał usunąć usterkę na swój koszt (naprawa kosztowała zaledwie 80 zł ).
naprawde? nie widzisz tu zwykłego zadowolenia klienta, ktory za 2 lata pójdzie kupić tam drugi samochód, i da zarobić komisowi kilka, lub kilkanaście tysięcy złotych.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
da zarobić komisowi kilka, lub kilkanaście tysięcy złotych.
..być może da zarobić albo i nie ,bywa bardzo rożnie ..może kupujący to doceni !.Kolega opowiadał o tej historii w kontekście rękojmi która przysługuje kupującemu i jak zamknął ten mały problem .

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
..być może da zarobić albo i nie ,bywa bardzo rożnie ..może kupujący to doceni !.Kolega opowiadał o tej historii w kontekście rękojmi która przysługuje kupującemu i jak zamknął ten mały problem .
ale kolega prowadzi komis, i to nie jest to samo co zakup od osoby prywatnej.

za chwile będzie temat......"kupiłem samochód bez oglądania i sprawdzenia"
cena była dobra, ale okazało się że jest kilka rzeczy do zrobienia, jak naprawić go na koszt sprzedającego?
po pierwsze: nie dostałem informacji że w samochodzie może być coś do zrobienia
po drugie: okazało się, że opony są łyse a zbliża się przegląd.
po trzecie: musiałem zatankować, bo inaczej nie dojechałbym do domu. W ogłoszeniu było napisane że samochód nadaje sie do jazdy, sprzedający nie wspomniał nic o tankowaniu, a pełen zbiornik wystarcza tylko na 800km.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
jak to mówi pewien celebryta z tvn:
odpala jedzie skręca hamuje i wszystko w temacie.

jakby kto pytał to mam na sprzedaż Audi Quatro A6 B5 2.5 tdi V6
tylko trza by se go naprawić, bo... nie działa.
nówka turbo koło pasowe przepływka nówka ori i...zdechło mu się chyba.
jak by kto chętny to mogę sprawdzidź co tam się stało.

myśle że wtryski mogły sie wyjepać albo wał pękł.
pompa V44 na 100% nie tykana dziewicza i sprawna.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
OJP... jacy tu niektórzy to są debile...ale co się dziwić, jak ktoś nie jest wykształcony i zapier...la jako prosty brudny robol po 10 h...i jedyne co mu pozostało w życiu to zazdrościć innym...:)
Standardowy obraz polskiego mechanika...:)
Fajne to... dawać więcej autoprezentacji...:)

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
OJP... jacy tu niektórzy to są debile...ale co się dziwić, jak ktoś nie jest wykształcony i zapier...la jako prosty brudny robol po 10 h...i jedyne co mu pozostało w życiu to zazdrościć innym...:)
Standardowy obraz polskiego mechanika...:)
Fajne to... dawać więcej autoprezentacji...:)

hehe no ten co kupił truchło w niedziele bez odpowiedniego sprawdzenia a teraz liczy że WYSOKI SOND ! Zwróci mu pieniądze i niegrzecznemu sprzedawcy powie nu nu TY niedobry Ty łobuzie. To jest wykształcony EUGENIUSZ niczym Skłodowska Kiri. Bo tak żyjemy w państwie prawa ! hehe

........ a może WOODO pomylił się i kupił truchło :D wszystkim się zdarza :D hehe

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Znam takie co kupił auto z krzywa ramą
Od 4 lat tym dalej jeździ
Miał być sąd itd...

Do góry Bottom