• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Kupno samochodu - proszę o pomoc w wyborze

A

autozibi

No jak zaczniemy rozdzielać osprzęt od samego bloku-to zupełnie inna bajka. Ja bym traktował układ sterujący silnikiem jak integralną część całości. Szczególnie dla tych , których interesuje ogólna opinia przed zakupem.

Jak się poczyta to lepiej na rower wsiąść....

Nic na to nie poradzę , że to jest zmowa producentów .
Skoro zrobili silnik bezawaryjny a układ zasilania później nie jednego z nas doprowadza do szału .

Co do roweru to też trzeba się dobrze zastanowić , jeden kosztuje 500 - 800 zł a inny potrafi kosztować 30 - 40 tys .

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Czytaj ze zrozumieniem na przyszłość .... :p O pompach pisałem z silnikiem 2.0 .
Przyganiał kocioł garnkowi :)
Ja czytam ze zrozumieniem, a ty?????? ( i w tym miejscu powinien być taki plakat:
http://upload.wikimedia.org/wikiped...Unclesamwantyou.jpg/220px-Unclesamwantyou.jpg )
:D
Wiem że pisałeś o pompach w 2.0 ale dla mnie pompa wtryskowa jest częścią silnika, dlatego jeśli są z nią problemy to są problemy z silnikiem - i tyle napisałem o silniku 2.0 a potem dałem Ci przykład że równie dobrze mógłbym powiedzieć że w tym 1,9 fiatowskim na który ty narzekasz, silnik jest ok tylko sypią się klapy w kolektorze.
Zapytam jak Laskowik Smolenia; Dotarło???? Dotarty motor???
:D:D:D

Czemu sprzedałem? Bo kupiłem nowe, z salonu.
Czemu? Bo jak na niemieckiej autobanie wyjdzie mi korba bokiem z silnika to zadzwonię do serwisu i powiem żeby podesłali mi coś zastępczego, a w dodatku nie zapłacę ani euro. A jak przy 8 latku wyjdzie korba bokiem i olej się wyleje to będę się zastanawiał czy wziąść boszki na baterie, nie wyciąć numeru Vin, tablice rej pod pachę i chodu, bo holowanie i czyszczenie plamy po oleju w Euro przewyższy wartość tej kupy złomu.
Dlatego sprzedałem.

A

autozibi

Przyganiał kocioł garnkowi :)
Ja czytam ze zrozumieniem, a ty?????? ( i w tym miejscu powinien być taki plakat:
http://upload.wikimedia.org/wikiped...Unclesamwantyou.jpg/220px-Unclesamwantyou.jpg )
:D
Wiem że pisałeś o pompach w 2.0 ale dla mnie pompa wtryskowa jest częścią silnika, dlatego jeśli są z nią problemy to są problemy z silnikiem - i tyle napisałem o silniku 2.0 a potem dałem Ci przykład że równie dobrze mógłbym powiedzieć że w tym 1,9 fiatowskim na który ty narzekasz, silnik jest ok tylko sypią się klapy w kolektorze.
Zapytam jak Laskowik Smolenia; Dotarło???? Dotarty motor???
:D:D:D

Czemu sprzedałem? Bo kupiłem nowe, z salonu.
Czemu? Bo jak na niemieckiej autobanie wyjdzie mi korba bokiem z silnika to zadzwonię do serwisu i powiem żeby podesłali mi coś zastępczego, a w dodatku nie zapłacę ani euro. A jak przy 8 latku wyjdzie korba bokiem i olej się wyleje to będę się zastanawiał czy wziąść boszki na baterie, nie wyciąć numeru Vin, tablice rej pod pachę i chodu, bo holowanie i czyszczenie plamy po oleju w Euro przewyższy wartość tej kupy złomu.
Dlatego sprzedałem.

Jednak jest wielu takich co nie stać na nowe auto i jeszcze przez wiele jak nie będzie stać .
Po za tym skoro tak znasz się na utach to powiem ci , że w 99% przypadkach współczesne auta do 100 tys . km nie psują się .
Problemy się zaczynają właśnie po tej magicznej cyfrze .
Powiem tak nie ma auta takiego które nie ma celowe dodanego słabego punktu .
W końcu serwisy muszą z czegoś żyć a przede wszystkim producenci , którzy zarabiają tylko na sprzedaży nowych aut do 20 % .

P.S Nie pisz już o tym Smoleńsku bo to temat rzeka . 4 lata jest awantura kto co komu zrobił . Był zamach a może go nie było . A Holendrzy swój wrak wciągu paru dni zabrali .
Więc widzisz dla chcącego nic trudnego .

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jednak jest wielu takich co nie stać na nowe auto i jeszcze przez wiele jak nie będzie stać .
Zadałeś pytanie więc Ci odpowiedziałem.

Po za tym skoro tak znasz się na utach to powiem ci , że w 99% przypadkach współczesne auta do 100 tys . km nie psują się .
Problemy się zaczynają właśnie po tej magicznej cyfrze .
Moja Vectra miała 320 i właśnie dlatego ją sprzedałem.

Powiem tak nie ma auta takiego które nie ma celowe dodanego słabego punktu .
Zgadzam się. Sam o tym już kilka razy pisałem.

P.S Nie pisz już o tym Smoleńsku bo to temat rzeka . 4 lata jest awantura kto co komu zrobił . Był zamach a może go nie było . A Holendrzy swój wrak wciągu paru dni zabrali .
Więc widzisz dla chcącego nic trudnego .
Smoleńsk???????????? Ale o co chodzi???
Mówiłem o Laskowiku i Smoleniu.
Tym Smoleniu:

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Art Świ

Początkujący
Punktów
0
kurde nie wiedziałem że aż taka burzliwa dyskusja będzie w moim wątku :)
Dziękuje wszystkim za wyczerpujące wypowiedzi i skierowanie mnie na właściwe tory.
Ok żona jest za Toyotką Avensis, ja jeszcze zastanawiam się nad Mazdą 6tka z silnikiem 1.8 (benzyna of course :) )
Żeby nie zakładać nowego wątku mógłby jeszcze się ktoś wypowiedzieć na temat Mazdy 6 ?

Do góry Bottom