• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.9 dci 2004 r. Turbina?

Punktów
0
Witam,
Jak sprawdzić czy na pewno padła w aucie turbina? Laguna 1.9 dci 120km z 2004 r. Auto ma 305 tys km przebiegu. Nie kopci, ładnie chodzi, pali. I z dnia na dzień straciła moc, na trzecim biegu ledwo ją poruszyć do 50 km/h. Turbina do tej pory nie dawała żadnych oznak, że coś jest nie tak, pracowała dobrze, i tak z dnia na dzień.
Objawy oprócz tego, że nie ma mocy, to w silniku jest czarny olej, ale nic nie kapie z silnika, nie brudzi i nie ma przecieków. Znajomy stwierdził, że turbina bierze olej, że zalewa też interkuler ale dokładnie nie wie. Mechanik turbinę może zmienić mi dopiero po świętach i większość mechaników w okolicy podobnie, więc chcę jakoś zdiagnozować czy na pewno to jest turbina i czekać na taki termin, bo czytając te forum trochę nabrałem wątpliwości, bo czasem niektórzy piszą, że odma, pompa oleju, itp. jak samodzielnie dokonać weryfikacji czy to turbina?

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
ściągasz węża z turbiny i zobaczy czy ma luz. Pociesze cię pewnie panewek na korbach też nie ma (na pewno do sprawdzenia przy wymianie turba )

Do góry Bottom