• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 2 1.9 dci nieszczelność wlotu powietrza?

keedooner

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Witam wszystkich forumowiczów, mam problem z lalą jak w temacie. Od jakiegoś czasu auto przechodzi w tryb awaryjny (serwisowy), dzieje się tak co dwa-trzy tygodnie, a więc nie jest to pernamentny problem. Sytuacja ma miejsce przy osiąganiu różnych prędkości i różnych obrotach (najczęsciej w przedziale 2000 - 3500). Po podłączeniu do kompa za każdym razem pojawia się błąd: DF301 - Obwód powietrza wlotowego, wykryta nieszczelność, nieciągły. Żadnych innych błędów. Szukając przyczyn i starając się usunąć problem do tej pory:
wyczyściłem EGR, wymieniłem elektrozawór turbiny, wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania oraz pompe vacuum. Podmieniłem na próbę z innego modelu (sprawną) przepływkę bez rezultatu. Oczywiście na wstępie sprawdziłem wszystkie przewody podciśnienia i rury od intercoolera wydają się szczelne. Sztanga od turba się normalnie podnosi, a samo turbo działa prawidłowo. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i rady

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Ten bład jest zwiazany z cisnieniem doładowania podłacz tester i zobacz parametry, cisnienia podczas jazdy, na moje to regulacja zmiennej geometri sie kłania

keedooner

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bydgoszcz
Podłączyłem tester podczas jazdy i z danych czasu rzeczywistego wynika, że ciśnienie doładowania ma następujące wartości (zależne od prędkości i biegu na którym jadę):
40 km/h - 2500 obr. - 1046 barów
60 km/h - 3200 obr. - 1051 barów
80 km/h - 3000 obr. -1224 barów
100 km/h - 2500 obr. - 1262 barów
Czy są to wartości prawidłowe?

goralpio

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
mława
zależy jakie jest obciążenie , i czy te wartości to względne czy bezwzględne atmosferycznego.

Do góry Bottom