• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 3 1.5dci stukanie pod obciążeniem

cardano8

Nowy
Punktów
0
Witajcie,
Dopiero po nowym roku będę mógł podjechać na diagnozę, w między czasie może mógłbym coś zrobić żeby sprawdzić co to.
Auto mam od niedawna, i zaczynam żałować zakupu, Laguna 1.5dci 2011r. ze stosunkowo niskim przebiegiem 155tyś (ogólny stan auta i papiery by też na to wskazywały).
Problem:
- stukanie podczas mocnego przyśpieszania i tylko w tedy (w zakresie obrotów od około 1700, powyżej 2200 odgłos staje się ledwie słyszalny)
Na podstoju przy przygazowaniu, przy delikatnym przyśpieszaniu, przy hamowaniu silnikiem nie ma tego. Jest delikatnie ciszej po rozgrzaniu silnika.
Tutaj ścieżka dźwiękowa, słychać w tle, na żywo jest to mocniej słyszalne

Diagnozy:
- powiedziałbym że panewki, ale stuka tylko przy mocnym przyśpieszaniu, mogę sprawdzić ciśnienie oleju
- wałek rozrządu
- silnik ma dosyć spore wibracje na wolnych obrotach (ale mogę się mylić, przesiadłem się z benzyny), jak tylko dodam delikatnie gazu, to wibracje znikają w kabinie i robi się prawie jak benzyna -> pewnie poduszki silnika do wymiany, oprócz wibracji mogą też takie stukanie powodować?
- ponadto diagnostyka pokazuje błąd wtrysku nr 3, spalanie jest trochę za wysokie, oraz mógłby lepiej zapalać rano, dla mnie mało prawdopodobna przyczyna stukania, dźwięk jest zbyt głośny

Ostatnia edycja:

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
W 1.9 dCi 130 też to mam, w drugiej sztuce tak samo, zakładam, że 1.9 tak ma bo poza odgłosem nic się nie dzieje( pierwsza sztuka w rodzinie od 2018, drugi od 2022) więc być może 1.5 na siemensie też tak ma ;)
Dopiero doczytałem, że wtrysk 3 wybija, zamień 2 z 3 i zobaczysz czy błąd przejdzie za wtryskiem

cardano8

Nowy
Punktów
0
Witam, dziekuję za rady, niestety wracam z tematem:
- wtryski sprawdzone na maszynie, 1 do wymiany (ten 3-ci właśnie, który pokazywał błąd)
stukanie bez zmian (wymieniłem na regenerowany, ponadto 1 wtrysk od strony rozrządu, którego nie wymieniałem ma wyraźnie odstające korekty, ale ciągle w normie)
- wymiana panewek, wszystkie przetarte, nadawały się do wymiany, ale nie było luzów, po wymianie stuka bez zmian
Czyli jeździć obserwować? Na razie zrobiłem ledwie 500km, nie słyszę aby dźwięk się pogarszał.

Drugi problem, to brak wypalania się DPF (serwisowo wypaliłem na postoju, sadza spadła prawie do 0gr).
Komputer pokazuje niesprawne grzałki nurnikowe, czy do wypalenia się DPF w trakcie jazdy są one niezbędne? Sprawdziłem te świece, są ok.

Do góry Bottom