• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna 3 Poprawienie osiągów

Bromek

Początkujący
Punktów
0
Witam, jestem posiadaczem Laguny 3 M4R, ale nie podobają mi się w niej pewne kwestie i chciałbym ją dostosować pod siebie. Sprzedaż i kupno czegoś innego na chwilę obecną odpada bo zrobiłem w niej sprzęgło, hamulce, zawieszenie, luzy zaworowe i chciałbym chwilę nią pojeździć. Zamierzam przerobić w niej trochę dolot powietrza, wydech oraz rozstaw kół i w tych kwestiach prosiłbym was o opinię na ten temat i radę.

Ogólnie wygląda to tak, że autem jeździ mi się przyjemnie, ale widać zauważalnie szczególnie rano oraz wieczorem, że jest bardziej elastyczna i mocniejsza chwilę po odpaleniu niż jak leci w trasie albo jeździ się w gorący dzień. Chciałbym jakoś przerobić układ dolotowy aby był bardziej sportowy i odizolować go od gorącego powietrza i lepiej przystosować do zasysania powietrza ze zderzaka, dodatkowo zastosować większą średnicę rur i zminimalizować ilość zagięć oraz oporów w dolocie.
Druga kwestia to wydech, otóż chciałbym zastosować wydech aby wystawał on poza zderzak a nie kończył się w połowie auta i chciałbym zamontować oryginalny wydech od 2.0T lub Diesla, ale zastosować redukcję na wejściu do końcowego by dostosować do do silnika 2.0 wolnossącego.
Trzecia kwestia to czy jest sens zastosować różne szerokości dystansów kół aby zminimalizować różnice między szerokością przedniej a tylnej osi ? Nie podoba mi się, że felgi są bardzo schowane i chce zamontować dystanse na przód 8mm a na tył 20 aby trochę bardziej tył rozsunąć bo oryginalny rozstaw wygląda mniej więcej tak:

Rozstaw kół - przód
1557 mm
Rozstaw kół - tył
1512 mm

Pozdrawiam

Grzegorz.Józefów

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
474
Miasto
Józefów
Witam, jestem posiadaczem Laguny 3 M4R, ale nie podobają mi się w niej pewne kwestie i chciałbym ją dostosować pod siebie. Sprzedaż i kupno czegoś innego na chwilę obecną odpada bo zrobiłem w niej sprzęgło, hamulce, zawieszenie, luzy zaworowe i chciałbym chwilę nią pojeździć. Zamierzam przerobić w niej trochę dolot powietrza, wydech oraz rozstaw kół i w tych kwestiach prosiłbym was o opinię na ten temat i radę.

Ogólnie wygląda to tak, że autem jeździ mi się przyjemnie, ale widać zauważalnie szczególnie rano oraz wieczorem, że jest bardziej elastyczna i mocniejsza chwilę po odpaleniu niż jak leci w trasie albo jeździ się w gorący dzień. Chciałbym jakoś przerobić układ dolotowy aby był bardziej sportowy i odizolować go od gorącego powietrza i lepiej przystosować do zasysania powietrza ze zderzaka, dodatkowo zastosować większą średnicę rur i zminimalizować ilość zagięć oraz oporów w dolocie.
Druga kwestia to wydech, otóż chciałbym zastosować wydech aby wystawał on poza zderzak a nie kończył się w połowie auta i chciałbym zamontować oryginalny wydech od 2.0T lub Diesla, ale zastosować redukcję na wejściu do końcowego by dostosować do do silnika 2.0 wolnossącego.
Trzecia kwestia to czy jest sens zastosować różne szerokości dystansów kół aby zminimalizować różnice między szerokością przedniej a tylnej osi ? Nie podoba mi się, że felgi są bardzo schowane i chce zamontować dystanse na przód 8mm a na tył 20 aby trochę bardziej tył rozsunąć bo oryginalny rozstaw wygląda mniej więcej tak:

Rozstaw kół - przód
1557 mm
Rozstaw kół - tył
1512 mm

Pozdrawiam
Myślę że to bardzo dobre pytania na forum Laguniarzy a nie mechaników, bo my to naprawiamy a nie tjuningujemy :)

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Przecież M4R to wolnossak. Żadne zimne doloty, stożki, wydechy z turbo itd. Silnik wolnossący jest skazany na to aby być takim jaki jest. Możesz zmieniać zapłon, wałki rozrządu, porting głowicy, a i tak wyjdzie taniej kupując taką Lagunę 3 2.0t i jej zmodyfikowanie.

Bromek

Początkujący
Punktów
0
Właśnie przez to pytam bo dotychczas miałem jedynie styczność z takimi sprzętami gdzie mimo silnika wolnossącego można było poprawić elastyczność lub faktycznie kilka km mocy po strojeniu bez dodatkowego doładowania. Ale to były samochody z lat -2005 gdzie sporo osób z nimi kombinowało i były jakieś informacje, ale o Lagunie nigdzie nie mogę znaleźć aby ktoś próbował coś wykręcić z tego samochodu bo to dość nudny wóz.

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
No bo to gra nie warta świeczki. Masz już zmienne fazy rozrządu, pojedyncze cewki na świece, jakaś modyfikacja zapłony tylko drogą elektroniczną ze skutkiem może +4KM. Do tego silnik z grupy ryzyka, który lubi pić olej.

Do góry Bottom