• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna I dCi problem ze wskazaniem zużycia paliwa

nolan

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam,
Posiadam Lagunę I rocznik 2000 1.9 dCi. Ostatnio wymieniałem turbinę i po jej zamontowaniu podczas jazdy jak również na postoju komputer nie pokazuje żadnych wartości zużycia paliwa. Przebieg jest wyświetlany prawidłowo i inne wartości również. Nie pokazuje nic, co jest związane ze zużyciem paliwa. Ani chwilowego, ani średniego ani pozostałego dystansu do pokonania. Podczas wymiany był odpięty akumulator (około tydzień) a po zamontowaniu turbiny odpięte również chwilowo kostki od regulatora ciśnienia paliwa i czujnika ciśnienia paliwa z szyny i pompy wysokiego ciśnienia. Zastanawiam się, czy obecna sytuacja to jakiś błąd na poziomie samych wskaźników i można go łatwo skasować czy błąd w ECU i trzeba podłączyć Lagunę pod komputer. Czy ktoś może spotkał się z czymś takim?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Zeby przybliżyć temat to te moduły komfortu obliczają zużycie paliwa i jak np. ma sie LPG to trzeba wstawić tzw. Tankfopper wtedy resetuje ustawienia i wymusza na BSI pomiar paliwa.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Dokładnie nie pamiętam jak jest w 1-ce ale II-ka ma programowalny poziom. Przewody podciśnienia masz sprawne ?

nolan

Nowy
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam ponownie,
Dzięki za podpowiedzi ale zatankowanie jak i przejechanie kilkuset kilometrów nie pomogło :(
Pozostaje rozłączenie wskaźnika paliwa lub szukanie dalej. Przewody podciśnienia są w porządku, całe, nie pozaginane, wszystko ok. Dziwna sprawa, bo poprzednim razem po odłączeniu akumulatora wyskoczył błąd ABS który zniknął po przejechaniu kilku metrów. Tym razem po odłączeniu baterii tego błędu nie było a pojawił się problem z tymi wskazaniami zużycia paliwa. Do tego wszystkiego Laguna nie ma pełnej mocy. Maksymalnie jest w stanie pojechać nie więcej niż 160 km/h i czuć, że brakuje jej momentu w dolnym zakresie obrotów. Zaczyna się ożywiać dopiero przed 3000 obr/min a wcześniej robiła to już od około 1700-1800. Ale numer. Ale to już inny temat. Będę próbował zwalczyć ten niewielki dyskomfort związany ze wskaźnikami, gdy się uda, napiszę cóż to była za zagadka.

Henryczek2205

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Międzyrzecz
Witam serdecznie, Mam autko laguna II manualna skrz.benz. 1,8 120 KM i pojawiły się usterki po całkowitym rozładowaniu akumulatora i tak: licznik przebiegu kilometrów samoczynnie cofnął się o ok.80000km, liczxnik kilometrów wskazuje mniejszy przebieg i tak przy przejechaniu 10 km wskazuje 6 km, wskazuje wysoko nadmierne zużycie paliwa. Nie wiem co mam zrobić

Do góry Bottom