• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Laguna II zapłon?

Orbad

Początkujący
Punktów
0
Witam.

Ostatnio zauważyłem, że zapłon pracuje troche inaczej.
Tzn kiedys wystarczylo, że wlożyłem karte nacisnałem guzik i auto odpalało.
Teraz musze przytrzymac guzik żeby auto odpaliło. Niby nie problem ale może (oby nie) być początkiek problemu.
Jeszcze jedno. Po zgaszeniu silnika i wyciągnieciu karty, kierownica blokuje sie po 10 sek i radio tez gasnie po 1o sek. Kiedys działo sie to zaraz po wyciągnieciu karty?
W czym problem??

Dzieki
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Chyba to nie tak z tym czujnikiem jak sadze. Po prostu chyba wysypała sie konfiguracja uch, jedne laguny po pyknieciu przycisku kreca az zapala a w innych trzeba guzik trzymac. Ja bym twierdzil ze czujnik nie ma nic do tego radia i koniecznosci trzymania guzika:) No hcyba ze zle zrozumialem o co chodzi z tym "trzymaniem guzika".

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
A może źle zrozumiałem, jeżeli chodzi o to, że kiedyś po jednokrotnym naciśnięciu i zwolnieniu przycisku start/stop kręciło i zapalało automatycznie to czujnik położenia wału nie ma z tym nic wspólnego. W takim przypadku należy przeprowadzić diagnostykę komputerową, najlepiej skanerem diagnostycznym "Clip", który może nakierować na usterkę, którą może się okazać tak jak napisał kolega wyżej konfiguracja, może się okazać uszkodzony sterownik UCH, może również okazać się uszkodzony czytnik karty, na odległość tego się stwierdzić nie da.
Natomiast jeżeli chodzi o to, że auto kręci dłużej niż wcześniej do momentu uruchomienia silnika to uszkodzony będzie czujnik położenia wału, bardzo częsta usterka (zresztą jak wiele innych) w tym aucie.

Orbad

Początkujący
Punktów
0
no chyba źle sprecyzowałem problem. Wcześniej auto paliło na pyk poprostu naciskałem guziki od razu puszczałem a auto paliło.
Teraz musze go przytrzymać okolo 1,5-2 sekund zeby auto zapaliło. Nie chodzi o to ze rozrusznik dłuzej kreci tylko o sam czas przytrzymywania guzika. Jutro sprawdze na drugiej karcie i zobacze czy problem jest ten sam.

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
czesc problem polega na uch ten sam mam problem u siebie kiedys palila po nacisnieciu start a teraz trzeba przytrzymac

karuzel32

SuperMechanior
Punktów
2
Witam, nie wymieniałem po prostu sie do tego przyzwyczaiłem a co do problemu nic sie nie pogłebia a mam juz tak 6 miesiecy
moim zdaniem to nie bedzie całe uch do wymiany tylko ten czarny przekaznik bo jak go "walnołem ":)to problem znikł na kilka dni ale znów powrócił i dałem sobie spokój

Do góry Bottom