• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Landi renzo

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Witajcie. Mam takie pytanie, bo gaz jest jeszcze dla mnie nie do końca jasny.

Autko to Skoda Fabia 1.4 mpi silnik AZF odcina go przy 3000 obr, autko zaczyna buczec i nie chce przyspieszać. Dzieje się to tylko na lpg, na benzynie nie ma tego problemu ani na wolnych obrotach. Dodam jeszcze, że gdy jest delikatnie otwarta przepustnica to auto jakoś idzie, większe lub pełne otwarcie przepustnicy powoduje buczenie i mula.
LANDI RENZO OMEGAS/GI GPL 3-4 CYLINDRI
REDUKTOR LANDI RENZO IG1

- Wyregulowane zawory
-Adaptacja przepustnicy
-Zmierzone ciśnienie na cylindrach (14 na wszystkich)
-Odcięte wtryski benzyny, bo myślałem że go zalewa
-Wymieniony filtr powietrza
-Filtry gazu też wymienione, w reduktorze chyba nigdy nie był wymieniany taki zabity
-Zrobiona wstępnie auto kalibracja
W programie pokazuje ciśnienie 1.36, po zwiększeniu chwilowym na 1.45 auto jechało lepiej ale nadal bez szału. Przyjechał już z wymienioną listwa wtryskowa lpg, bo wcześniej nie mogli się z tym uporać. Wydaje mi się że to wina reduktora, co o tym sądzicie?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
A tam nie ma czasem możliwości konfiguracji tego sterownika landi? Jak dobrze pamiętam to jest. Może ktoś coś nagrzebal albo mapa się rozjechala

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
W okolicy nie ma fachowców od tego. Tak bym się nie bujal z tym. Dobra poszukam czegoś co podejdzie pod ten sterownik, bo instalacja ma chyba 11lat i średnio programy się chcą łączyć

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
985
Miasto
PGS
W ostateczności wyślij do gazownika

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Na 99.9% reduktor ostatnio miałem podobny przypadek w zafirze po wymianie śmiga aż miło.

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Ten reduktor się regeneruje z tego co czytałem w necie. Jakieś zestawy naprawcze?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Programów jest do wyboru, ale większość nie hula albo się nie łączy. Mam jakąś wersję LR omegas 2.0.4 ale tam nie idzie nic zmieniać. Też znalazłem jakiś zestaw na alledrogo.

brzozaayz

SuperMechanior
Punktów
161
Reduktor najlepiej nowy , można w nim dłubać i naprawiać ale nie zawsze się uda w/g mnie szkoda czasu.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Akurat IG1 fajnie się robi, przy drobnych przeróbkach można znacznie poprawić jego parametry co fajnie opisali na LPG forum. Ale jak czytam masz program ? zobacz czy spada ciśnienie LPG pod obciążeniem to będziesz wiedział czy reduktor a może filtr fazy ciekłej nie zmieniany ?

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
951
Nowy przypuszczam cena zabija? Mam program, ale jest on strasznie okrojony i średnio działa, jest jeszcze Igs czy jakoś tak ale nie chce mi się połączyć. Tak zrobię najwyżej pojadę tym jakoś na próbę, a filtry zmieniłem, a ten fazy c. w reduktorze to był w opłakanym stanie i łopatka rdzy wyleciala

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
zrob tak , połacz się i jazda probna jak spada cisnienie przy bucie w podłoge i juz wiesz czy reduktor daje a jak nie to na stół wymyć i zregenerować IG1 sa bardzo drogie wiec oplaca się regenerowac ja mam w swoim 3V6 przerabiany ten dopiero dał prawidłowe spadki ciśnień, moja instalka dała mi popalić swego czasu

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
414
Podpowie może ktoś , co robię źle ? ;) kolega ma instalacje Landi renzo od kilku lat nic się nie działo aż zaczął przerywać , listwa wtryskowa już do wymiany . Ok kupił listwę Aeb( jedyne co znalazł i miało działać zamiast listwy Landi - sprawdzone już na kilku instalacjach i działało ) zmiana listwy i nie działa . W sensie załączy cewki popracuje kilka sekund i rozłącza , a w sterowniku brak błędów . Oczywiście w sterowniku zmienione zostało że jest teraz listwa z Aeb a nie Landi . Bo ster ma taką funkcję . Resized_20240802_213049.jpeg

Faja

SuperMechanior
Punktów
35
Miasto
Puławy
A sterownik lpg widzi obroty, ciśnienie gazu i temp. reduktora?

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
414
Tak widzi , wszystko jak na starym ,Po ponownym zapisaniu nowej listwy do sterownika , zaczęła pracować na gazie, ale po chwili gaśnie silnik jakby za mało gazu dostawał , błędów w sterowniku gazu brak .

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
73
Wtryski AEB ,a regulacja została z wtryskiwaczy ori Ladi renzo(3 typy-jaki był).Trzeba to skonfigurowć i nowa regulacja.

Do góry Bottom