• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Launch x431 - opinie

Launcher

Bywalec
Punktów
7
Jest ktoś w naszej galaktyce kto potrafi mi wyjaśnić rozsądnie i logicznie nazwy skanerów Lunch-a.
Ja tego nie ogarniam.
To jest jeden z powodów dla których najprawdopodobniej w tym roku nie kupię skanera diagnostycznego od Lunch-a.
Ponieważ nie wiem czy kupię najnowszy model czy starą popelinę.

Na razie moje oczy kierują sie w stronę skanera Topdon. Tam przynajmniej rozumiem hierarchie produktów.
Wszystko rozbija się fakt, że na rynek PL przez wiele lat napływał i dalej napływa sprzęt globalny z chin.
Dopiero Launch Europe od początku tego roku małymi krokami próbuje rozjaśnić różnice oraz pokazać, który tablet to nowy hardware, a który to stary "gniot" z w miarę świeżym softem.
Przykład? Pros mini - tak często wybierany na allegro przez kupujących - nie jest produkowany od prawie roku. Klepany był przez jakieś 8 lat, a u Nas dalej dostępny.

Arczieku

SuperMechanior
Punktów
11
Osobiście proponowałbym zakup nowszego modelu tej serii czyli EURO TURBO II.
Najważniejszą różnicą jest oczywiście dostęp do SGW, Euro Pro 5 to wersja globalna urządzenia ( chiński dystrybutor ) więc takiego dostępu nie zapewnia. Jeśli jest to zakup, który w przyszłości ma obsługiwać więcej aut 2020+ to SGW będzie nieuniknione. DoIP PassThru FDCAN oczywiście dla serii X-431 są w standardzie.
Linia Euro Pro 5 jest produkowana od 2014 roku. Euro Turbo II wyszedł w zeszłym roku. Wsparcie dla tego urządzenia jeśli chodzi Soft jest na zupełnie inny poziomie.

Dla członka grupy możemy zrobić cenę 9000 zł brutto. Wysyłka jutro :)
Ok ale tester ma takie same funkcje jak ten o którym pisałem ?? Passtrue itd ?

Launcher

Bywalec
Punktów
7
Ok ale tester ma takie same funkcje jak ten o którym pisałem ?? Passtrue itd ?
DoIP tak, PassThru jest dopiero od modelu Euro LINK.
Wrócę jednak do pytania czy będziesz pracował na autach Mercedesa / Renault / FCA po 2019 roku? Jeśli tak, to sprzęt globalny do niczego Ci się nie przyda. Tylko i wyłącznie coś co ogarnia SGW więc pozostaje coś ze stajni europejskiej :)

Launcher

Bywalec
Punktów
7
Najtańsze modele u Nas obsługujące DoIP`a posiadają w zestawie tą przejściówkę.

Arczieku

SuperMechanior
Punktów
11
DoIP tak, PassThru jest dopiero od modelu Euro LINK.
Wrócę jednak do pytania czy będziesz pracował na autach Mercedesa / Renault / FCA po 2019 roku? Jeśli tak, to sprzęt globalny do niczego Ci się nie przyda. Tylko i wyłącznie coś co ogarnia SGW więc pozostaje coś ze stajni europejskiej :)
Ja skupiam się na VaG, BMW, Mercedes, Ford z naciskiem na BMW

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@Arczieku Kwestia czy będzie robił samochody po 2019 . Jeśli tak to musisz minimum kupić euro turbo II - boli finansowo . Jak nie będziesz robił to któryś z chińskiej dystrybucji . UWAGA większość na allegro ogłasza się jako dystrybutorzy ale to kłamstwo bo tak naprawdę są importerami z chin .

Arczieku

SuperMechanior
Punktów
11
@Arczieku Kwestia czy będzie robił samochody po 2019 . Jeśli tak to musisz minimum kupić euro turbo II - boli finansowo . Jak nie będziesz robił to któryś z chińskiej dystrybucji . UWAGA większość na allegro ogłasza się jako dystrybutorzy ale to kłamstwo bo tak naprawdę są importerami z chin .
No nie ma sensu kupować teraz chyba nic innego bo te auta przyjeżdzają

Dawid DDG

Uczestnik
Punktów
1
Witam wszystkich.
Również zastanawiam się nad zakupem testera. Szukam czegoś do nowszych samochodów po 2020r. bo mój cdif3 juz słabo sobie z nimi radzi. Rozważam luncha albo autela. Macie jakieś porównania, który lepszy? Wolałbym nie przkroczyc 10 000zl. Doradzicie co wybrać?

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@Dawid DDG Pamiętaj . Zakup urządzenia to najmniejszy wydatek . Abonament oraz opłaty za sgw będą bardziej łoić cię po kieszeni . Kup taki na którego utrzymanie będzie cię stać .
PS.: Np. drukarka HP jest tania w zakupie ale później oryginalne tusze (inne po 2022 nie działają} potrafią doprowadzić do zawału .

Ostatnia edycja:

Launcher

Bywalec
Punktów
7
Euro Turbo II to faktycznie wydatek ale ostatnio stworzyliśmy upgrade do MOT IV, który pozwala na obsługę SGW.

Turbo na plus ma :

Obsługa ADASu ( umożliwia kalibracje układów zawieszenia i systemów wspomagających takich czaj czujniki, kamery - te zwykłe czy też 360 itd. )

Urządzenie obsługuję również Baze danych - Hayness czy też AutoData (wkrótce).

Obsługa napraw step by step VW.

iwan807

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
Euro Turbo II to faktycznie wydatek ale ostatnio stworzyliśmy upgrade do MOT IV, który pozwala na obsługę SGW.

Turbo na plus ma :

Obsługa ADASu ( umożliwia kalibracje układów zawieszenia i systemów wspomagających takich czaj czujniki, kamery - te zwykłe czy też 360 itd. )

Urządzenie obsługuję również Baze danych - Hayness czy też AutoData (wkrótce).

Obsługa napraw step by step VW.
@Launcher mam pytanie, wczoraj dzwoniłem do Bydgoszczy i powiedzieli mi że aktualnie dostępny jest tylko ETII a MOT IV jest niedostępny. Gdy zapytałem czy jest do niego możliwy upgrade żeby działało SGW to powiedział że nie ma takiej możliwości. Więc jak to w końcu jest?

iwan807

Nowy
Punktów
0
Miasto
Poznań
@iwan807 Tylko wersje pro oraz pad / tab maja obsługę sgw .
A euro turbo II ? Czytam właśnie wszelkie posty związane z launchem bo w poprzedniej firmie pracowałem na euro turbo i ogólnie zadowolony z niego byłem. Widzę że mega oblatany jesteś w info na ich temat ciekawi mnie jak to będzie z tym poprzednim ET bo tam głowica to taka mała kostka była, bardzo poręczna ale jaki to model nie wiem. I teraz jak ten mój były szefo będzie chciał nowsze fury ogarniać to sprzęta musi zmienić bo ten pierwszy ET już wsparcia nie będzie miał dla SGW? Sam teraz szukam czegoś sensownego do diagnozy być może zacznę powoli coś na swój rachunek ogarniać i powiem że jak się do tego ET przyzwyczaiłem to ciężko byłoby mi teraz zejść na jakiś słabszy sprzęt a ceny jak narazie dla mnie są dość zawrotne.

Launcher

Bywalec
Punktów
7
A euro turbo II ? Czytam właśnie wszelkie posty związane z launchem bo w poprzedniej firmie pracowałem na euro turbo i ogólnie zadowolony z niego byłem. Widzę że mega oblatany jesteś w info na ich temat ciekawi mnie jak to będzie z tym poprzednim ET bo tam głowica to taka mała kostka była, bardzo poręczna ale jaki to model nie wiem. I teraz jak ten mój były szefo będzie chciał nowsze fury ogarniać to sprzęta musi zmienić bo ten pierwszy ET już wsparcia nie będzie miał dla SGW? Sam teraz szukam czegoś sensownego do diagnozy być może zacznę powoli coś na swój rachunek ogarniać i powiem że jak się do tego ET przyzwyczaiłem to ciężko byłoby mi teraz zejść na jakiś słabszy sprzęt a ceny jak narazie dla mnie są dość zawrotne.
Euro Turbo I nie ma już oficjalnego wsparcia i odradzamy zakupu aktualizacji oraz pobierania ich, bo tablet sam w sobie ma za słabe bebechy. Pobranie na niego nowszych aktualizacji może spowodować, że po prostu przestanie działać. Turbo II działa już na głowicy DBSCar VII więc jest nieco większa niż u poprzednika ale oczywiście daje więcej możliwości. Oczywiście obsługuje pełną gamę SGW czyli Renault/Dacia, Mercedes, FCA, od października VAG, Hyundai, Kia, a od stycznia również Iveco.
Obecnie Turbo II jest w końcowo-rocznej wyprzedaży gdzie za niewiele więcej niż standardowo klient otrzymuje 2 rok aktualizacji oprogramowania oraz pełen pakiet dostępów SGW na rok gratis. Jeśli chcesz się bliżej z tym zapoznać to zadzwoń jutro - 602 136 737.
Miłego wieczoru!

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
575
Miasto
Podkarpacie
@iwan807 W obecnych czasach zakup samego sprzętu nie jest aż tak drogi jak później dokupywanie do niego oprogramowania .

Do góry Bottom